menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 13 juni 2024

Wat vertelt ons de vorm van groenten en fruit

De vorm van bepaalde vruchten zegt vaak iets over een lichaamsdeel waarvoor het goed is. Aan het eind van de Middeleeuwen was de studie hiernaar reeds een bloeiende wetenschap. Het koppelen van uiterlijke kenmerken van bepaalde planten aan de medicinale werking ervan werd "Signatuurleer" genoemd.  Tot op vandaag wordt deze kennis in de moderne wetenschap nog steeds gebruikt.

Ook voor ons is het goed om weten dat bepaalde patronen in groenten en fruit een teken zijn dat deze vrucht ons kan helpen bij het gezond houden van een bepaald orgaan. 

Verschillende vormen

AvocadoAvocado: de vorm van deze vrucht lijkt op de baarmoeder van de vrouw. De groei van deze vrucht duurt zelfs exact negen maanden, net zo lang als een zwangerschap. Een avocado heeft dan ook een zeer positieve invloed op de hormoonbalans in het vrouwelijk lichaam. Ze kunnen overtollige zwangerschapskilo’s verminderen alsook het risico op baarmoederhalskanker.

Champignons: de doorsnede van een champignon lijkt op het menselijk oor. Ze bevatten vitamine D wat een positieve invloed heeft op onze botten. Ook op de kleinste botjes in ons oor die het geluid overbrengen naar onze hersenen.

Citrusvruchten: sinaasappelen en pompelmoes hebben de vorm van een vrouwelijke borst. Ze stimuleren de lymfecirculatie en zijn goed voor de gezondheid van de borsten.


Druiven: lijken op de vorm van ons longweefsel. Veel druiven eten vermindert de kans op aandoeningen van de longen zoals longkanker en emfyseem. In de pitjes zit ook een stof, proanthocyanide genaamd dat helpt bij astma.

GemberGember: deze wortel heeft de vorm van een maag en is goed voor de spijsvertering. Chinezen gebruiken dit al meer dan 2000 jaar om de maag te kalmeren. Het helpt ook tegen misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie en bij zwangerschapsmisselijkheid.

Kidneybonen: niet alleen de vorm maar ook de naam spreekt voor zich. Deze bonen hebben een positieve werking op de nieren. Ze hebben een zuiverende en ontgiftende werking.

Olijven: lijken op eierstokken en zorgen voor het goed functioneren ervan.

Tomaat: een tomaat bestaat uit vier delen, net zoals de vier kamers in ons hart. Tomaten zijn dus goed voor het hart en de bloedvaten.

Vijgen: bevatten heel veel zaadjes. Ze bevorderen de aanmaak van nieuwe spermacellen en verhogen de sperma-activiteit bij mannen.

WalnotenWalnoten: de vorm ervan is heel eenvoudig te herkennen en doet ons meteen denken aan het menselijk brein. Je herkent de linker en rechter hersenhelft en de plooien erin lijken op de neocortex. Walnoten zijn dus goed voor de werking van de hersenen.

Wortelen: een doorsnede van een wortel lijkt op de iris van ons oog. Wortelen bevorderen de bloedtoevoer naar onze ogen en stimuleren de algemene werking.

Zoete aardappelen: je herkent er een alvleesklier in en zijn goed om de glykemische index in balans te houden. Dit heeft te maken met onze bloedglucosespiegel.

Heel wat aandoeningen worden veroorzaakt door wat we eten. Door de oude kennis over het voedsel toe te passen kunnen we onze organen beter gaan voeden en bijgevolg onze gezondheid verbeteren.

Onze levensenergie hangt immers samen met de kwaliteit van ons dagelijks voedsel. 

#4632Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon