menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 3 december 2023

Wanneer is fruit plukrijp?

Een appel uit de boom plukken en er meteen jouw tanden inzetten is een idyllisch beeld. Toch is het soms beter te wachten tot het juiste pluktijdstip er is. Bij appels en peren hangt dat tijdstip af van hoe lang je de vruchten wilt bewaren. Want niet alle vruchten zijn bedoeld om onmiddellijk te consumeren. Hoe langer je de vruchten wenst te bewaren, hoe vroeger ze geplukt moeten worden. 

Appelen

Als de appels van de boom beginnen te vallen dan zijn ze meestal plukrijp. Als het vallen niet veroorzaakt is door een stevige windvlaag natuurlijk. Als er gave vruchten onder de boom liggen dan kan je meestal stellen dat het juiste moment is aangebroken. Ook de kleur zal veranderen. Groene appels zullen geler worden en velen krijgen een rode blos. Fruittelers gebruiken hiervoor zelfs een kleurenkaart. Plukrijpe vruchten geuren ook heerlijk en laten makkelijk los van de boom. Neem de vrucht vast, druk hem iets omhoog en draai hem een klein slagje. Als alles goed is, dan laat de appel vanzelf los. 

Appels plukken

Ben je nog altijd niet zeker dan kan je ook een pittentest doen. Bij rijp fruit is de kleur van de pitten donkerbruin, bij onrijpe vruchten zijn de pitten eerder wit. Rijp fruit smaakt ook veel zoeter dan onrijp fruit. Smaken de appels opvallend zuur dan laat je ze beter nog wat hangen. Appels met een eerder zoetzure smaak zijn plukrijp. Ben je zeker dan kan je beginnen met oogsten, met een fruitplukker met opvangzak kan je op een zachte en vlotte manier de vruchten van de boom plukken. Met een oogstnet kan je de vruchten opvangen.

Eens geoogst kan je de appels best bewaren op een temperatuur van ongeveer 4 à 5 graden, bij voorkeur op een donkere niet al te droge plaats. Kleine hoeveelheden kan je best in de koelkast leggen. Over het algemeen kunnen winterrassen langer bewaard worden dan rassen die in de zomer en herfst worden geplukt. Fruit dat van zichzelf op de grond is gevallen kan ook niet lang bewaard worden. Deze vruchten kan je best onmiddellijk consumeren of verder verwerken  tot appelmoes of -sap.


Peren

Peren groeien tot het laatste moment door, te vroeg plukken is dus nadelig. Vruchten die te laat worden geplukt zullen dan weer minder lang houdbaar blijven. Om die reden worden peren vaak in verschillende keren geplukt en meestal onrijp. 

Je kan het rijpingsproces van peren eenvoudig versnellen door ze in een bruine papieren zak te stoppen samen met een rijpe banaan of appel. Deze vruchten geven het gas ethyleen af, een stof dat er voor zorgt dat fruit rijpt. Houd de peren goed in het oog want het kan heel snel gaan!  De truc met de banaan en de papieren zak kan je ook gaan toepassen op andere onrijpe vruchten zoals avocado, tomaten, nectarines, mango,… Klein fruit zoals aardbeien, frambozen, bosbessen en kersen zijn dan weer ongevoelig voor dit gas.

Wanneer zijn appel en peren rijp om te plukken?

Een peer kan je eten als het vruchtvlees rond de steelaanzet zachter aanvoelt en de schil wat meegeeft. Overrijpe peren kan je bijvoorbeeld gaan verwerken in desserts zoals in een mousse of cake. Probeer ook eens een combinatie van appel- en perencompote met een snuifje kaneel.

Peren kan je best bewaren op een temperatuur van ongeveer 0 à 1° C, in de groentelade van de koelkast kan ook. In de juiste omstandigheden blijven peren 2 tot 3 weken goed. Appels en peren samen bewaren zal het rijpingsproces versnellen. Zijn de peren nog hard en heb je ze liever wat zachter, leg ze dan eerst een paar dagen in de fruitmand, dan worden ze zachter en sappiger. Net zoals appels kan je peren invriezen door ze in stukjes te snijden en eerst afzonderlijk op een plaat in te vriezen, daarna kan je de partjes samen in een diepvrieszakje doen.#5433Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon