Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wanneer_is_fruit_plukrijp

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 1 maart 2021

Wanneer is fruit plukrijp?

Een appel uit de boom plukken en er meteen jouw tanden inzetten is een idyllisch beeld. Toch is het soms beter te wachten tot het juiste pluktijdstip er is. Bij appels en peren hangt dat tijdstip af van hoe lang je ze wil bewaren. Want niet alle vruchten zijn bedoeld om onmiddellijk te consumeren. Hoe langer je de vruchten wil bewaren hoe vroeger ze geplukt moeten worden. 

wanneer appels plukken en hoe bewaren

Appelen

Als de appels van de boom beginnen te vallen dan zijn ze meestal plukrijp. Als het vallen niet veroorzaakt is door een stevige windvlaag natuurlijk. Als er gave vruchten onder de boom liggen dan kan je meestal stellen dat het juiste moment is aangebroken. Ook de kleur zal veranderen. Groene appels zullen geler worden en velen krijgen een rode blos. Fruittelers gebruiken hiervoor zelfs een kleurenkaart. Plukrijpe vruchten geuren ook heerlijk en laten makkelijk los van de boom. Neem de vrucht vast, druk hem iets omhoog en draai hem een klein slagje. Als alles goed is, dan laat de appel vanzelf los. 

Ben je nog altijd niet zeker dan kan je ook een pittentest doen. Bij rijp fruit is de kleur van de pitten donkerbruin, bij onrijpe vruchten zijn de pitten eerder wit. Rijp fruit smaakt ook veel zoeter dan onrijp fruit. Smaken de appels opvallend zuur dan laat je ze beter nog wat hangen. Appels met een eerder zoetzure smaak zijn plukrijp. 

Eens geplukt kan je de appels best bewaren op een temperatuur van ongeveer 4 à 5 graden. Liefst op een donkere niet al te droge plaats.

wanneer peren plukken en hoe bewaren

Peren

Peren groeien tot het laatste moment door, te vroeg plukken is dus nadelig. Vruchten die te laat worden geplukt zullen minder lang houdbaar blijven. Om die reden worden peren vaak in verschillende keren geplukt en meestal onrijp. 

Je kan het rijpingsproces van peren eenvoudig versnellen door ze in een bruine papieren zak te stoppen samen met een rijpe banaan of appel. Deze vruchten geven het gas ethyleen af, een stof dat er voor zorgt dat fruit rijpt. Houd de peren goed in het oog want het kan heel snel gaan!  

Een peer kan je eten als het vruchtvlees rond de steelaanzet zachter aanvoelt en de schil wat meegeeft als je er aan voelt. Overrijpe peren kan je bijvoorbeeld gaan verwerken in desserts zoals in een mousse of cake. 

Peren kan je best bewaren op een temperatuur van ongeveer 0 à 1 graden. 

De truc met de banaan en de papieren zak kan je ook gaan toepassen op andere onrijpe vruchten zoals avocado, tomaten, nectarines, mango,… Klein fruit zoals aardbeien, frambozen, bosbessen en kersen zijn dan weer ongevoelig voor dit gas.  

 

#5433

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies