menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 17 juni 2024

Opstart van de moestuin, voorbereidingen

Januari loopt op z'n einde, een maand met wisselvallige temperaturen, vrieskou, wind en regen. Maar de statistieken wijzen uit dat de tweede maand van het jaar vaak de koudste periode is. Het kan nog stevig vriezen, maar kleine tekenen wijzen op de naderende lente! De dagen worden langer en op zonnige dagen verschijnen de eerste tekenen van groei. Bloembollen sieren plots onze tuin. Hoog tijd om alles klaar te maken voor een deugdelijk nieuw moestuinjaar.


Savooikolen

Moestuinklussen in februari


Februari verrast nog steeds met winterharde moestuinplanten zoals rucola, prei, spinazie, veldsla, knolselder, pastinaak, wortelpeterselie en verschillende soorten kolen zoals boerenkool en spruitkool. Perfecte ingrediënten voor een smaakvolle wintersalade! Laat zeker één pastinaak staan om in het zaad te laten komen. Dit spaart je de kost uit van een nieuwe pakje zaad.


Februari is een uitstekend moment om de zaaibedden voor te bereiden. Indien de moestuin er al enkele jaren ligt, is diepspitten niet meer nodig. Het volstaat dan om de grond los te maken en eventueel wat goed verteerde compost in te werken met een woelvork. Organisch materiaal verrijkt de bodem en verbetert de structuur, waardoor vocht langer wordt vastgehouden. Strooi eventueel met kalk indien dit nodig blijkt uit een bodemanalyse en verbeter zandgrond met bentoniet, als dit nog niet is gebeurd.Rabarber blekenGroenten bleken of forceren


Enkele groenten kunnen al in februari geforceerd en gebleekt worden. Dit kan bijvoorbeeld met zeekool en aardperen, maar ook met rabarber. Dit doe je door donkere stolpen, zwarte bloempotten of emmers boven de planten te plaatsen. Van zodra er een beetje zon verschijnt, wordt het onder de stolpen warmer waardoor de planten sneller op gang zullen komen. Alles wat onder de stolpen groeit zal meteen ook gebleekt zijn, dit komt doordat er minder licht is, wat zorgt voor een subtielere smaak. Voor rabarber gebruik je best een extra grote klok.


Zaaikalender 


In februari kun je ook al heel wat zaaien. Gebruik zaaitrays of potjes om zomerprei, aubergines, komkommer, paprika, bloemkool, kropsla, knolselder en spitskool in te zaaien. Zet ze op een plek met een temperatuur van minimaal 20°C. Een propagator is een ideaal instrument voor zaailingen. Het biedt een geïsoleerd kweekklimaat waardoor schimmels en ziekten geen kans krijgen alle zaailingen aan te tasten. Het past trouwens perfect op de vensterbank.


Voorzaaien in zaaitraysErwten en tuinbonen kun je zaaien bij een temperatuur van minimaal 5°C. Pluksla, rucola, radijzen, veldsla en zomerwortelen kun je direct in de volle grond zaaien bij minimaal 5°C. Dek de rijen af met een vliesdoek om de koude een stap voor te zijn. Een koude bak of tuinkas geeft je alvast een goede voorsprong! Wil je eens iets anders proberen, plant dan aardpeer en rabarber. Is je rabarber al meer dan 3 jaar oud, dan kan je die nu scheuren. Hierdoor stimuleer je de plant te groeien en dikkere stengels te vormen. Doe dit enkel als het niet vriest.


Geef het zaaibed voor wortelen extra aandacht door de grond dieper los te maken, zo oogst je later mooie rechte wortelen. Vroeg wortelen zaaien heeft enkele belangrijke voordelen: de kiemen gedijen goed bij lage temperaturen en er is minder concurrentie van onkruiden. Ook enkele typische wortelproblemen kun je hierdoor voorkomen. Zaai ze secuur in rijen en start tijdig met dunnen, zo bespaar je jezelf een hoop werk. Door radijsjes netjes op 1 cm van elkaar te zaaien hoef je later niet meer te dunnen.


Februari is bovendien de maand waarin je pootgoed aardappelen, uien, sjalottenknoflook en asperges kunt verkrijgen. Aardappelen moeten voorgekiemd worden en omdat dit 4 tot 6 weken duurt, kan je best eind februari starten. Zo kunnen de knollen vanaf eind maart de grond in. Ook Japanse artisjok, Chayote, zoete aardappel, zonnewortel, en aardnoten kan je bestellen in onze webshop. Vergeet ook niet om zomerbloembollen te planten!


Bekijk hier ons volledig assortiment zaden en pootgoed.


Onkruid wieden


Indien de temperaturen mild zijn in februari, zal het onkruid snel gaan groeien. Het is daarom belangrijk om de tuin grondig te schoffelen en te wieden zodat je de rest van het seizoen volgen kan. Sommige soorten onkruid zijn een lekkernij en bovendien heel gezond in een groententaart, salades en soepen. Brandnetels, zevenblad, paardenbloemen en vogelmuur kunnen allemaal als jonge scheuten worden gegeten.

#5507Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon