menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Wat te doen tegen bladluizen?

De bladluizen zijn terug massaal vertegenwoordigd want bij vochtig en warm weer voelen ze zich op hun best en vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Zowel in de vrije natuur als in de tuin zijn ze terug te vinden op diverse planten waar ze de sappen uit de jonge blaadjes zuigen om zich te voeden. De planten staan er weerloos bij en blijven vaak beschadigd achter...

Aantasting van bladluizen

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn kleine plantenetende insecten die behoren tot de familie van de Aphididae. Hun grootte varieert van 1 tot maximaal 5 mm en ze hebben een peervormig lichaam. Hun kleur kan variëren van groen, geel, rood tot wit, grijs of zelfs zwart. Wist je dat uit bepaalde soorten zelfs het rode pigment karmijn wordt gewonnen? 

Met hun stekende en zuigende monddelen prikken ze de plant aan en zuigen ze plantensappen op. Ze zitten meestal op de toppen van jonge, fragiele stengels met jonge bladeren en bloemknoppen. Hier valt het meeste sap met de beste voedingsstoffen te vinden, stoffen die de plant nodig heeft om te groeien. Ze belagen een grote diversiteit aan planten, hagen, struiken en bomen en zelfs kamerplanten. Elke plant heeft wel een specifieke soort die er graag vertoeft (zwarte bonenluis, groene perzikluis, katoenluis, boterbloemluis,...). Bij het aanprikken van de plant, injecteert de bladluis speeksel waardoor de waardplant wordt geïnfecteerd met virussen. Hierdoor verliezen ze groeikracht, bladeren kunnen vervormen en verwelken en bij ernstige aantastingen kunnen ze zelfs afsterven. 

Deze kleine insecten kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten wat hun succes mede bepaalt. Enkel in de winter leggen bladluizen eitjes, van maart tot september zijn ze levendbarend. Wanneer de jongen uitkomen, ondergaan ze verschillende vervellingen tot ze een volgroeide bladluis zijn. De talrijke witte vervellingshuiden op de bladeren zijn een eerste symptoom van een bladluizenplaag. Jonge exemplaren voeden zich onmiddellijk met plantensappen. Bij warme temperaturen kan de ontwikkeling van jonge luizen in een paar dagen voltooid zijn.

Niet gevleugelde en gevleugelde bladluis

Doorgaans hebben bladluizen geen vleugels, enkel als dit voor hen functioneel is, komen bladluizen met vleugels tot stand. Zij kunnen zich over een grotere afstand verspreiden. Vooral in het voorjaar en in de herfst als ze zich moeten verplaatsen van waardplant of als het in de zomer te druk wordt op eenzelfde plant. Op de nog onaangeroerde planten, stichten ze dan een nieuwe kolonie ongevleugelde bladluizen.

Mieren melken de bladluizen Bladluizen moeten veel plantensap opzuigen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Plantensap bestaat echter voor een groot deel uit suiker. Daarom scheiden ze deze suikerachtige stof af via hun achterlijf, honingdauw genaamd. De kleverige stof is de ideale voedingsbodem voor schimmels zoals roetdauw. Ook mieren zijn verzot op deze lekkernij en beschermen de bladluizenkolonie dan ook met al hun wapens. Ze gaan de strijd aan met hun vijanden zoals het lieveheersbeestje die bladluizen op hun menu hebben staan. In ruil daarvoor krijgen ze van de bladluis het suikerdrankje gratis aangeboden. Mieren en bladluizen gaan hand in hand en leven in symbiose met elkaar.


Bladluizen natuurlijk bestrijden

Doordat bladluizen veel schade kunnen aanrichten moet er tijdig ingegrepen worden. Ze kunnen planten echt verminken, dit kan je zien aan een plotselinge vergeling, bladeren die vervormen, verwelken,… Het kan zo erg worden dat de plant afsterft en dat is zeker niet de bedoeling! 

 • Trek natuurlijke vijanden aan: ontwerp een tuin waarin lieveheersbeestjes, oorwormen, sluipwespen, roofwantsen, zweefvliegen en vogels het naar hun zin hebben. Bladluizen zijn voor hen een snack en helpen bij het bestrijden van deze schadelijke insecten. Zorg dus voor een grote diversiteit aan planten die bloeien van het vroege voorjaar tot het late najaar om de insecten een groot deel van het jaar van voedsel te voorzien. Zo wordt jouw tuin een aantrekkelijke plaats met een grote biodiversiteit. Voorzie ook nestgelegenheid en overwinteringsplekken met insectenhotels en nestkasten. Zorg voor een mulchlaag waar insecten zich thuis voelen.
  Natuurlijke bestrijding bladluizen met larven van lieveheersbeestjes
 • Je kan een extra leger van lieveheersbeestjes inspannen door larven van het tweestippelig lieveheersbeestje te bestellen. De larven kunnen ingezet worden vanaf de eerste waarneming van bladluizen.
 • Zorg dat planten over voldoende organische meststoffen beschikken en geef ze voldoende water. Gezonde planten hebben een betere weerstand.
 • Bladluizen houden niet van planten met sterke geuren zoals munt, tijm, lavendel, citroenmelisse, afrikaantjes, bieslook,... Plant ze in de moestuin om jouw gewassen te beschermen.
 • Bladluizen houden van Oost-Indische kers, kamille, kamperfoelie,... Door deze planten te voorzien, ontzie je de andere planten in je (moes)tuin.
 • Zijn er niet voldoende natuurlijke vijanden om de plaag in toom te houden, dan kan je zelf de strijd aangaan. Bladluizen houden niet van water en zullen bij herhaaldelijk afspuiten, andere oorden opzoeken.
 • Snijd druk bevolkte plantendelen gewoon weg en verwijder ze met het restafval. Gooi ze niet op de composthoop en laat de aangetaste plantendelen niet liggen in de tuin want dan kunnen de bladluizen zich opnieuw verspreiden.
 • Lichte aantastingen kan je onder controle houden met brandnetelgier of met een oplossing van bruine zeep. De werking hiervan is echter onvoorspelbaar.
 • Met jouw vingers kan je de bladluizen op de aangetaste stengels plat duwen. De geur die hierbij vrijkomt zal natuurlijke vijanden lokken.
 • Span insectengaas over je planten in de moestuin. Dit helpt ook tegen aantasting van andere schadelijke insecten.
 • Gebruik geen chemische middelen want hiermee bestrijd je niet alleen de schadelijke insecten maar ook de nuttige!
#733Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).