Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_vierkante_meter_moestuin_-_deel_4

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 augustus 2022

Vierkante meter moestuin in maart: de eerste groenten!

vroege groenten in de vierkante meter moestuin

Eindelijk kunnen de allereerste groenten de grond in! Zaai radijzen, snijsla, rucola, spinazie en erwten. Wil je in mei aardbeien eten, dan moet je ze nu planten. Is het nog veel te koud om te beginnen? Zet dan een plastiek koepel over je moestuinbak, als tijdelijke miniserre.

radijzen

Radijzen

Radijzen zijn zowat de snelste en makkelijkste lentegroenten; neem een mengeling met verschillende soorten en kleurtjes.

Hoe?
Zaai elke 2 weken een (half) vak, voor een continue stroom radijsjes. Trek rijtjes van 0,5 centimeter diep, 10 centimeter uit elkaar, en leg elke 2,5 centimeter een zaadje. Bedek met grond, duw aan en geef water. Na een week verschijnen de eerste groene puntjes.

Snijsla & rucola

Snij- en pluksla groeien een pak sneller dan kropsla - ideaal dus voor een pril lenteslaatje. Met mesclun, gemengde Italiaanse pluksla of Aziatische slamix heb je meteen verschillende soorten lekkere blaadjes bij elkaar.

Hoe?
Zaai een vak vol, en houd zo'n 3 centimeter afstand tussen de zaadjes. Strooi er een flinterdun laagje aarde over, druk goed aan en begiet zachtjes. Na 5 à 7 dagen verschijnen de eerste groene stipjes, 5 weken later smul je al sla. Rucola zaai je op dezelfde manier, alleen groeit ze sneller; na 3 à 4 weken pluk je al de eerste blaadjes.


Kropsla

Wil je ook kropsla, koop dan plantjes, zo win je makkelijk 3 weken. De minikropjes Little Gem zijn ideaal voor een eenpersoonsgezin; plant er 3 per vak. Een klassieke kropsla zoals Wonder der Vier Jaargetijden, (rode) eikenblad of krulsla vult een volledig vak.

Hoe?
Maak een putje, giet er een groot glas water in, zet je slaplantje op dezelfde hoogte als het blokje potgrond waarin het groeit, en duw de aarde goed aan. Geef meteen water. Giet rondom rond de voet, en niet op de blaadjes, die zijn kwetsbaar. Binnen 4 weken oogst je je eerste krop sla.

erwten

Erwten        

Erwtjes moeten in maart de grond in, wil je knapperige en sappige erwten of peulen eten. Hoge erwten nemen te veel plaats in, in een vierkante metermoestuin; kies lage peulerwtjes of suikererwten (sugarsnaps), daar eet je de peulen én de erwten van.

Hoe?
Week de zaden een nachtje in een glas water, zo kiemen ze sneller. Trek over 2 vakken een lange rij van 5 centimeter diep, en laat elke 5 centimeter een zaadje vallen. Duw goed aan en geef water. Zitten er veel duiven in de buurt, zet er dan een koepel van kippengaas over; duiven zijn verzot op dat jonge, zoete groen. Na 8 à 10 dagen staan de eerste scheutjes boven, met wat geluk eet je 100 dagen later je eerste erwtjes.

Spinazie

Je vierkante metermoestuin is te klein voor een grote portie spinazie; beschouw het als een heerlijke (vitaminevolle!) slagroente. Kies vroege spinazie zoals Reuzen van Viroflay of Vroeg Reuzenblad.

Hoe?
Trek per vak 2 rijtjes van 1,5 centimeter diep en laat elke 5 centimeter een zaadje vallen. Dek toe met potgrond, duw goed aan en geef water. Na een week verschijnen de eerste blaadjes; pluk ze als ze zo'n 10 centimeter hoog staan.

Aardbeien

Wil je dit jaar nog aardbeien smullen, dan moet je ze nu planten. Koop plantjes met al bloesemknoppen aan; reken op 2 of 3 per vak. Zet ze tegen de rand van je moestuinbak, zo hangen de vruchten straks over de rand en blijven ze proper en droog. Plant ze aan de meest zuidelijke kant: hoe meer zon, hoe zoeter. Zet ze op dezelfde hoogte als in de potjes (zeker niet dieper!, en geef na het planten royaal water.

Heb je net beslist om met een vierkante metermoestuin te beginnen?
Hier lees je de gemakkelijkste groenten voor je vierkante metermoestuin.

Je minimoestuin begint al wat vorm te krijgen! In april komt er nog allerlei lekkers bij.

 

#4769Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon