
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zelf_aardbeien_kweken
Op warme dagen kan een lekker schaaltje verse aardbeien deugd doen.
Zeker wanneer die aardbeitjes dan nog uit eigen tuin gekweekt werden. Er zijn vele lekkere recepten met aardbeien waarvan je heerlijk kan smullen.
De roots van de aardbei liggen oorspronkelijk in Amerika, in de staat Virginia. Er zijn er ook die afkomstig zijn uit Chili en werden ‘zoals zoveel vruchten’ meegebracht door een Franse ontdekkingsreiziger Antoine Amadée Frézier. Ondertussen is deze vrucht erg divers geworden en zijn er meer dan 600 verschillende soorten van gekend.
Vaak wordt gedacht dat de aardbei een vrucht is die behoort tot de familie van de bessen. Dit is echter niet waar. Volgens de botanica behoort de aardbei in de groep van de rozen, daarin zitten onder andere ook kersen, appelen en peren. Bij aardbeien (Fragaria ananassa) zwelt het vruchtvlees op en vormt zo de veelal roodgekleurde lekkernij. De echte vrucht zijn de zaadjes aan de buitenkant van deze vrucht.
Jong aardbeienplantje in pot
Keuze van de soorten
De aardbeien worden in twee groepen opgedeeld wanneer het gaat over plukperiode: junidragende en doordragende aardbeien.
Junidragende zullen in korte tijd hun vruchten afgeven gedurende een viertal weken. De bloei en de oogstperiode zullen dan ook gescheiden verlopen.
De andere soort – de doordragende aardbeien – hebben een oogstperiode gedurende 4 maanden. De bloei- en oogstperiode lopen dan door elkaar, vandaar dat er bij deze soort wat meer werk en onderhoud nodig is aan de aardbei.
Doordragende rassen zijn beter geschikt om in pot te kweken. Kies hiervoor rassen zoals 'Ostara', 'Rapella' en 'Selva'. Omdat de plant een lange periode van bloei en oogst heeft zal er vaak wat uitlopers moeten uitgehaald worden hier en daar wat bladeren, verwelkte vruchten en bloemen moeten ook veelal verwijderd worden. Dit lukt beter wanneer de plant in een pot staat. Kruidentorens (of ook wel aardbeitorens genoemd) zijn hiervoor echte aanraders. In de volle grond wordt het vaak moeilijk om de planten goed te onderhouden.
Junidragers zijn goed geschikt in de volle grond, zeker wanneer ze op een bedje van stro liggen zodat de vruchten mooi blijven. Maar wanneer het stro vier maanden wordt gebruikt zullen er problemen opduiken met rotting van vruchten. Goede, eenmaal dragende rassen zijn 'Elsanta', 'Elvira' en 'Korona'. Een bekend doordragend ras is 'Ostara'. Nieuwe rassen zijn 'Rapella' en 'Selva'. Ze dragen vrucht tussen juli en oktober en bloeien gelijktijdig
hmmm, lekkere verse aardbeien...
Teeltwijze van aardbeien in pot, aardbeitoren of hanging baskets
In een kruidentoren hangen de aardbeien over de rand.
Zoeken op...: serre - bloempot - potgrond - zonnebloempitten - lavendel - kalk - ecopots - tunnelserre - mos - nestkast - vogelvoeder - kamerplanten - moestuinbak - zaden - dcm