menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 5 december 2023

Hoe zelf kiem- en spruitgroenten kweken?

Zelfs al heb je een kleine tuin of helemaal geen tuin dan nog kan je zelf groenten kweken. Simpelweg op je vensterbank
of in een donkere ruimte. Kiem- en spruitgroenten zijn namelijk heel gemakkelijk te kweken en je hebt snel resultaat.

De jonge plantjes bevatten een heel hoge voedingswaarde, vaak veel meer dan de uiteindelijke volwassen groente. Ze barsten van de vitamines en mineralen en zijn de perfecte aanvulling voor je gerechten. Ze smaken heerlijk bij salades, tussen de boterham maar je kan ze ook gebruiken bij het roerbakken. Iedere kiemgroente heeft zijn eigen specifieke kruidige smaak.

Microgreens

Zaden laten kiemen kan op een heel voordelige manier en ze smaken meestal nog lekkerder dan kiemen die je in de supermarkt kan kopen. Er zijn verschillende kweekmethodes waarvan onderstaande twee manieren het eenvoudigst zijn en het beste resultaat zullen opleveren.

Spruitgroenten

Verschillende soorten spruitgroentenSpruitgroenten worden steeds in een pot op een donkere plaats gekweekt. Enkele populaire kiemen die op deze manier worden gekweekt zijn oa. alfalfa, taugé, groene linzen, sojabonen, kikkererwten en broccoli. Het enige wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan is een glazen bokaal, een stukje gaas en een stevige elastiek. Je kan eventueel ook glazen potten met speciale luchtdoorlatende deksels kopen. Neem in elk geval geen te kleine pot, met een minimum inhoud van 1 liter.

 • Laat in een potje met water (op kamertemperatuur) 2 eetlepels van het zaad een aantal uren weken. Hoe harder of hoe groter de zaden, hoe langer dat ze moeten weken.
 • Spoel de zaden na het weken goed af met vers water dat dezelfde temperatuur heeft. Koud water zal de kiemen doen schrikken en de groei beperken.
 • Zet vervolgens de pot omgekeerd op een donkere of schaduwrijke plaats in een afdruiprekje. Zet de pot in een hoek van 45° en zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is. Vermijd direct zonlicht en stralingswarmte.
 • Spoel het zaad een drietal keer per dag tot de kiemen klaar zijn. Dit zal in goede omstandigheden na een 4 à 5 tal dagen zijn.
 • Zet de kiemen daarna nog 1 dag in het zonlicht zodat ze kunnen drogen en chlorofyl kunnen ontwikkelen.
 • Spoel de kiemen nog een laatste maal tot de vliesjes loskomen en trek ze uit elkaar.
 • Laat ze in een vergiet uitlekken en uitdrogen.


Kiemgroenten

KiemgroentenBij deze methode worden de zaden gekiemd in een schoteltje op een plaats waar ze voldoende daglicht kunnen ontvangen, zoals op de vensterbank. Tuinkers of cresson is waarschijnlijk de meest bekende en de meest gebruikte kiemgroente. Het is een bijzonder populair plantje waarvan zowel de kiemspruit als de jonge blaadjes worden gegeten. Ook mosterdzaad, tarwegras, daikon zonnebloempitten, boerenkool, bloedzuring,... kunnen op dezelfde manier worden gekweekt.

 • Wil je zonnebloempitten of tarwe laten kiemen dan laat je ze best op voorhand een dag weken om ze vervolgens 1 à 2 dagen te laten kiemen in het donker zoals bij de vorige methode. Dit doe je tot er kleine kiempjes zichtbaar zijn. Bij de andere zaden of pitten is dit niet nodig.
 • Leg in een schoteltje een laag keukenpapier of ongeparfumeerde watten die je vochtig maakt. Druk het meeste water eruit. Je kan ook een heel dun laagje aarde gebruiken of een speciaal kiemtoestel.
 • Verdeel 1 à 2 eetlepels zaad gelijkmatig over het oppervlak en druk de zaden lichtjes aan. Gebruik je aarde, bedek de zaadjes dan nog met een heel dun laagje.
 • Zet het schoteltje weg op een plaats waar er voldoende daglicht is maar geen directe zon.
 • Besproei de kiemen dagelijks één of twee keer met water zodat de watten voldoende vochtig blijven.
 • Na een 6 tal dagen zijn de kiemen klaar om op te eten.

De kiemen blijven in de koelkast ongeveer een weekje goed. Bewaar ze in een doosje maar zorg ervoor dat ze nog kunnen ademen, sluit ze dus niet luchtdicht af.

Spoel kiem- en spruitgroenten altijd grondig voor gebruik, verwarm ze indien mogelijk en bewaar ze in elk geval niet te lang want ze zijn gevoelig aan bacteriën. 

#4836Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).