menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 24 april 2024

Kruidentuin aanleggen: tips & tricks

Kruiden zijn de smaakmakers bij uitstek! Ze pimpen gerechten in een handomdraai en laten je watertanden tijdens het bereiden. En wat is er nu leuker dan ze rechtstreeks uit eigen tuin te plukken tijdens het koken? Het kweken van verse kruiden is ook helemaal niet moeilijk en kan zowel in een pot, in een kweekbak als in de volle grond. De meeste soorten staan graag in de zon of halfschaduw. Begin met de makkelijkste soorten zoals bieslook, munt, citroenmelisse en oregano. Als je eenmaal pimpernel en hyssop hebt ontdekt, zul je ze nooit meer willen missen.

Kruiden kweken

Frisse theekruiden

Pepermunt is één van de meest smaakvolle soorten om te gebruiken in de keuken. Munt groeit heel gemakkelijk, maar het kan ook een woekeraar zijn. Om dit te voorkomen kan je het kruid planten in een afgebakend perk met een rand eromheen of in een pot die je in de grond graaft of gewoon op het terras laat staan. Munt houdt van de zon, maar als de grond te droog wordt, kan dit leiden tot bloei en taaie stengels. 

Citroenmelisse groeit het best in halfschaduw en behoudt dan zijn mooie frisgroene kleur en smaak. Om telkens jonge en malse topjes te krijgen en te voorkomen dat de plant zich snel verspreidt, kun je hem regelmatig tot op de grond afknippen. Als je niet oplet, kan de plant gaan woekeren en voor je het weet staan er honderden plantjes in je tuin!

Salie is een mediterrane plant die houdt van een zonnig plekje en een eerder droge, voedselarme grond. Kweek het kruid bij voorkeur in een pot want de plant is gevoelig voor vorst, zo kan je het in de winter op een beschutte plaats zetten. Het is een smaakmaker in thee maar is ook lekker bij pasta en vleesgerechten. Gebruik ook steeds kwalitatieve potgrond voor kruiden.

Makkelijke kruiden

Sanguisorba officinalisAls er één kruid is dat zich probleemloos laat kweken en jaar na jaar trouw terugkomt, dan is het bieslook wel. Of je het nu in de zon of de schaduw zet, op zanderige of kleigrond, bieslook overleeft altijd. Het kan zelfs prima in een pot worden gekweekt, op een plek met wat lichte schaduw want in de volle zon kunnen de lange slierten taai worden.

Probeer ook eens Chinese bieslook met platte blaadjes en witte schermbloemen, het heeft een meer uitgesproken knoflooksmaak. Pimpernel is zo mooi en elegant dat het zelfs in de siertuin kan worden geplant vanwege de rode pomponachtige bloemen. Eénmaal geplant, heb je pimpernel voor de rest van je leven, zelfs in een milde winter kun je nog steeds verse pimpernel plukken. Het is bijzonder lekker in kruidenboter, en onontbeerlijk in paling in ’t groen.

Rozemarijn is een heerlijk aromatisch kruid voor bij aardappelgerechten. Het is een wintergroen heestertje dat graag in de zon staat op een beschutte plek. De plant mag regelmatig gesnoeid worden om ze jong en binnen de perken te houden. Van maart tot en met mei bloeit ze met kleine blauwwitte bloemen.


Een vleugje Italiaans

Hoe Italiaans oregano ook klinkt, het plantje doet het even geweldig in ons klimaat. Het is een zeer makkelijke plant die je op elke zonnige en niet te natte plek kunt planten. Oregano verdient zelfs een plekje in de siertuin. Laat eens wat oregano in bloei komen en zie hoe de vlinders en bijen er dol op zijn.

Hyssopus officinalisBasilicum is onmisbaar bij pasta- en pestobereidingen. Zaai het pas vanaf eind april of in mei want het plantje is niet bestand tegen vorst. Doe dit op kamertemperatuur op een zonnig plekje achter het raam. Binnen de week zal je al de eerste kiemen zien verschijnen. Na de IJsheiligen en van zodra de plantjes 4 blaadjes hebben, mag je ze uitplanten op hun definitieve plaats, bij voorkeur in een pot want basilicum doet het minder goed in de volle grond. Je kan ook plantjes uit de supermarkt een langer leven geven door ze te verdelen en in meerdere potjes te planten. Scheur de kluit hiervoor in drie tot vier delen en geef ze voldoende water en een plek bij het raam. 

Bladpeterselie of peterselie Gigante d'Italia is niet alleen lekkerder dan krulpeterselie, maar groeit bovendien makkelijker. Zolang de grond niet te droog wordt en er voldoende zonlicht is, is een plekje in de tuin of in een pot prima. Peterselie leeft doorgaans maar één jaar, je moet het dus elk voorjaar opnieuw zaaien of plantjes kopen.

Hyssop lijkt met zijn diepblauwe bloemen op siersalie en is daarom een prachtige plant, zowel in de kruiden- als siertuin. Vlinders, bijen en hommels zijn dol op de bloemen van hyssop. Geef het een zonnige plek in de tuin of in een pot en het stelt verder weinig eisen. Gebruik hyssop zoals tijm, alleen is de smaak zachter.

Smaakvolle lentekruiden

De kruiden lavas (of maggikruid), zuring en roomse kervel groeien bij voorkeur op een goed bemeste plek waar het niet te droog is en er geen direct zonlicht op valt. Pluk de kruiden vroeg in het voorjaar, dan zijn de blaadjes het lekkerst. Lavas is onverwoestbaar en een imposant kruid dat tot 1,5 tot 2 meter hoog kan worden, met prachtige bloemen. Voorzie zeker een vierkante meter achteraan in de kruidentuin. Zowel de bladeren als de zaden kunnen gebruikt worden, en hebben een sterke selderachtige smaak.

Zuring of zurkel is iets tussen kruid en groente. Het wordt vaak gebruikt om zurkelpuree en zurkelsaus te maken, maar kan ook rauw worden versnipperd en bijvoorbeeld in een vinaigrette of salade worden verwerkt. Roomse kervel heeft mooie varenachtige bladeren en ragfijne witte bloemschermen, waardoor het soms wordt verward met fluitenkruid. Het heeft een aroma dat lijkt op kervel maar met meer anijssmaak, lekker in combinatie met worteltjes.


#5101Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon