menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 april 2024

Tuintip: kleinfruit invriezen

Rood fruit invriezenAls je zelf fruitbomen en -struiken in de tuin hebt dan heb je al gauw een overvloed aan bessen en pruimen. Het voordeel is dat deze twee zich goed laten invriezen en dat je daar dan in het najaar en de winter heerlijke taarten en desserts van kunt maken. Bij de meeste vruchten blijft de originele smaak en textuur bewaard, net als de vitaminen.

Op een bakplaat

Zacht fruit laat zich op deze manier goed invriezen. Alles wat je moet doen is de vruchten in een laag uitspreiden op een bakplaat en ze daarna snel invriezen. Doe ze daarna in zakjes en doosjes om ze lang te bewaren. Door de vruchten op een bakplaat uit te spreiden bevriezen ze sneller dan met velen op elkaar in een zakje. Bij dit snelle invriezen onstaan kleinere ijskristallen dan bij langzaam invriezen waardoor minder cellen kapot vriezen en voorkomen wordt dat je bij het ontdooien alleen sap overhoudt.

Door op een plaat in te vriezen voorkom je ook dat de vruchten een ijsblok vormen. Zo kan je ze stuk per stuk uit de vriezer halen.


Stappenplan

  1. Selecteer onbeschadigde vruchten en vries ze zo snel mogelijk in na het plukken. Verwijder ook alle bladeren en steeltjes. Was de vruchten indien nodig en spreid ze uit op een bakplaat.
  2. Zet de bakplaat in het koudste gedeelte van de vriezer tot de vruchten helemaal bevroren zijn. Bij kleine vruchten zoals blauwe of zwarte bessen duurt dat niet langer dan 2 uur.
  3. Doe de vruchten van de bakplaat in plastiek zakje of doosjes in de gewenste porties. Na het invriezen op een bakplaat vriezen de vruchten in de zakjes niet meer aan elkaar.
  4. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zakjes door er na het vullen zachtjes op te drukken. Zet de naam en de datum op het etiket en doe ze in de vriezer waar ze tot 6 maanden goed blijven.

Deze techniek werkt goed bij de meeste bessensoorten (kruisbessen, blauwe bessen, jeneverbessen,...), frambozen, ontpitte kersen, etc...

Tekst uit onderstaand boek:


Tip van de auteur, Jo Wittingham:

Kersen en pruimen laten zich goed invriezen, maar je moet eerst de pitten verwijderen anders worden de vruchten bitter.

Aardbeien kunnen niet goed heel ingevroren worden omdat ze veel water bevatten waardoor ze nattig worden zodra ze ontdooien. Maak sorbetijs of vries ze in als puree.

Terug naar boven icoon