menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 23 juni 2024

Tuinieren met kinderen: een goed idee!

Laat die schermen even voor wat ze zijn en ruil ze in voor wat frisse lucht en groene vingers! Tuinieren is niet alleen superleuk, maar ook leerrijk. Je kids zien van dichtbij hoe een zaadje verandert in een sappige groente of een zoete vrucht. Ze leren waar hun eten vandaan komt en ontwikkelen respect voor de natuur. En eerlijk is eerlijk, zelfgekweekte groenten en fruit smaken toch net dat tikkeltje lekkerder! Bovendien creëer je met een moestuin onvergetelijke momenten vol quality time met je kinderen. Wie weet, kweken jullie wel nieuwe groene vingers én een liefde voor tuinieren die ze hun hele leven meedragen! We geven je enkele tips voor een geslaagd avontuur!

Tuinieren met kinderen

Hoe richt je een moestuin in voor kinderen?

Om jouw kinderen of kleinkinderen warm te maken voor het tuinieren en het ook boeiend te houden voor hen, zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Begin niet te groot en zorg ervoor dat ze overal makkelijk bij kunnen. Een vierkante meter moestuin of een aangepaste Vegtrug is hiervoor ideaal! Op die manier kunnen ze op een comfortabele werkhoogte aan de slag gaan. Kinderen zijn gek op knutselen, dus het is een goed idee om samen met hen de moestuinbak te monteren. Heb je niet voldoende ruimte of enkel een terras of balkon? Overweeg dan een combinatie Duurzaam tuinieren voor kinderenvan potten, plantenbakken of kweekzakken. Ze nemen weinig plaats in beslag, maar geven toch voldoende ruimte om diverse kruiden en kleine groenten te kweken. Zelfs kleine fruitstruiken en aardbeien, waar kinderen dol op zijn, kunnen in een pot worden gekweekt.

Moestuinieren leer je vooral door te doen, laat ze dus maar zelf experimenteren! Breng hen vooral de basistechnieken bij en hoe je op een duurzame manier te werk kunt gaan. Vul de bak met biologische moestuingrond en zaai eenvoudige en snel kiemende gewassen zoals tuinkers, radijzen, spinazie, rucola, pluksla,.... Dit geeft snel resultaat waardoor ze voldoening hebben van hun werk en hun interesse aangewakkerd blijft. Combineer het zaaien met het planten van groenteplantjes om het verschil aan te tonen. Prik kleurrijke plantenlabels bij de zaailingen en noteer de naam van de soorten. Zo weet je steeds welke plant waar staat of welke zaadjes er aan het kiemen zijn. 

Vrolijk het geheel op met bloemen zoals Afrikaantjes, zonnebloemen, Oost-Indische kers, goudsbloem en viooltjes. Een win-win voor iedereen want ze zien er niet alleen mooi uit, maar trekken ook bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Bepaalde soorten zijn bovendien eetbaar!


Tuingereedschap voor kinderen

Met het aangepaste tuingereedschap wordt het tuinieren nog leuker! Zo heb je voor de prille groene vingers aangepaste tools waarmee kinderen maar al te graag een handje zullen meehelpen, en niet alleen in de moestuin! Begin met een paar leuk uitziende tuinhandschoenen en een tuinschort, aangevuld met het leuke gereedschapstasje voorzien van een plantenschopje, een schepje en een vork. Het heeft een leuke print van vogels, vlinders, bloemen en lieveheersbeestjes.

Je kan kinderen al op heel jonge leeftijd laten meehelpen, maar geef hen om te beginnen eenvoudige karweitjes zoals water geven met hun eigen gieter. Begeleid hen waar nodig en moedig het zelfstandig werken aan, dat maakt ze zelfzekerder. Vanaf een leeftijd van 7 jaar kan je dieper ingaan op het (moes)tuinieren en zullen ze ook beter begrijpen waar het om draait. 

Tuingereedschap kinderenMet de bladhark met houten steel kunnen ze plantenresten van het gazon verzamelen en met de kinderschop of -spade kunnen ze de moestuinbak vullen. Met de fraaie groene kruiwagen zullen ze zich eindeloos amuseren, ideaal om tuinafval te vervoeren of hooi naar de konijntjes te brengen. Met hun eigen cultivator kunnen ze meehelpen om de border te schoffelen en leren ze het onderscheid maken tussen de aangeplante bloemen en de spontaan ontstane vegetatie

Knutsel samen een insectenhotel en hang het op in de tuin om nuttige insecten zoals bijen, lieveheersbeestjes en oorwormen aan te trekken. Ook dit zal bijzonder leerrijk voor ze zijn, net zoals het bouwen van een vogelhuisje. Laat ze hun eigen unieke kabouter schilderen om hun hoekje in de tuin eigen te maken. En wist je dat er een educatieve kweekset voor lieveheersbeestjes bestaat? Met deze kweekboerderij kun je samen met de kinderen het volledige kweekproces volgen van ei tot larve naar pop en volwassen lieveheersbeestje. Met de geïllustreerde folder die wordt meegeleverd, kan je het proces duidelijk uitleggen aan de kinderen. De volgroeide lieveheersbeestjes kan je vervolgens uitzetten in de tuin als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen bladluizen.

Het moestuinieren met kinderen is een fantastische activiteit die alleen maar aangemoedigd kan worden. Voor de kids is het gewoon ontzettend leuk om zelf groenten te kweken en mee te helpen met het reilen en zeilen in de tuin. En wie weet worden ze later wel echte tuinliefhebbers, net zoals jij!

Neem snel een kijkje in ons volledig assortiment "kids in de tuin".

#6048Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).