menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 april 2024

Dier in de tuin: katten

Tuinliefhebber én kattenfan tegelijk zijn, is dat combineerbaar? Als het van de katten afhangt, zeker wel. Het zijn echte natuurdieren met een ‘wilde’ kant die hen zo uniek maakt. Behoefte aan vrijheid en vrije natuur staan op de eerste plaats en maakt hen net zeer geliefd bij velen.

Kat in de tuin

Een grote eer is ook weg gelegd voor de kat: ze vormen een inspiratiebron voor ‘naamgevers biologen’ die opvallende eigenschappen of typische kenmerken van de kat herkennen in sommige planten. Zo zijn de bloemen van Cleome spinosa perfecte kopieën van een kattensnor en is een bloem van Amaranthus of kattenstaart even streelzacht als een echte kattenstaart. De hoge vaste plant Lythrum salicaria is ook gekend als ‘de grote kattenstaart’. Kattenoog of blauwe knoop, kattenpoot of mansoor en kattenklauw of hondsdraf zijn nog enkele voorbeelden. Kattenkruid of Nepeta faassenii heeft dan weer een zeer bijzondere eigenschap, katten rollen zich graag in deze vaste plant en knabbelen er wel eens aan omdat die neptalctone bevat, een zeer aantrekkelijke stof voor katten.

Katten in de tuin

Baas in eigen tuin

Een kat kan de tuin van zijn baasje en die van de buren als zijn territorium beschouwen. Zo zijn de grenzen van jouw tuin zijn niet altijd de grenzen voor jouw kat en daar dien je toch rekening mee te houden bij het “in huis halen” van een kat. Het natuurlijke instinct van een kat is zeer groot en dat maakt het ook zo moeilijk om een kat iets af te leren in tegenstelling tot een hond als huisdier. Om hun gedrag te kunnen veranderen moet je ze eerst en vooral goed kennen, hoe denkt een kat, hoe kan je hen ontmoedigen om bepaalde gedragingen te stellen. Het belangrijkste advies is: hun grootste sterkte is ook hun grootste zwakte, nl. de zintuigen van een kat. De geur, het zicht en gehoor van een kat zijn zeer sterk ontwikkeld.

Geluid

Het geluid van een blaffende hond schrikt hen af. En op het moment dat een kat haar instinct niet in te tomen is helpt het om plotseling veel kabaal te maken, het enige waar de kat op dat moment nog aan denkt is: hoe kan ik hier zo snel mogelijk wegraken?Gevoel

Zandbak van de kinderen bedekken met gaas is een absolute aanrader, met een gaas en enkele pinnen of wasspelden scherm je het zand af. Zand is zeer aantrekkelijk voor een kat om er zijn behoefte in te doen, het is zacht, meestal droog en de poten worden er niet zo vuil van. Katten hebben zeer gevoelige poten en houden er niet van dat hun poten nat of vuil worden. Koffiedras strooien, houdt hen weg van die plek en ook grind of sierstenen tussen de beplanting in borders of bloembakken werkt zeer efficiënt. En kweken onder een gaastunnel of de grond afdekken met een stuk gaas, de planten kunnen er doorheen groeien maar de kat kan er geen putjes graven. Ook bij kuip- of kamerplanten helpt een stukje draad rondom de stam en over de potrand, dit voorkomt dat de kat in de bloempot kan graven. Snoeisel van stekelige planten tussen heesters leggen of stekelige bodembedekkers aanplanten. Tot slot katten en water, dat heeft nog nooit goed gegaan, als je een kat betrapt op storend gedrag spuit dan snel en kort met een plantenspuiter. De kat schrikt zo fel dat ze het zich nog heel lang zal herinneren maar maak er geen kat en muisspelletje van.

Geur

Katten kan je van sommige plaatsen weg houden door er planten met een citroengeur neer te zetten zoals citroenverbena – Aloysia triphylla of door citroenschillen neer te leggen en na 2 of 3 dagen te vervangen.

Tips

  • Hou je van katten en van vogels, geef jouw kat dan een halsband met een belletje er aan, zo waarschuwt hij zelf de vogels voor zijn komst. Ook het insmeren van de randen van een voederplankje met vaseline is al doeltreffend gebleken.
  • Hang vogelnestkasten op 2m hoogte en voederplankjes op min. 1,5m hoogte, en op voldoende afstand van een tuinhuis of muur waar de kat vlot op kruipt om te voorkomen dat katten er snel bij kunnen.
  • Geef katten een plekje in de tuin waar ze vrij mogen komen, graven en hun behoefte achterlaten en plant er Nepeta faassenii.
  • Plaats op dit plekje enkele palen of een boompje waaraan jouw kat naar hartelust mag krabben.
  • En nog een laatste tip: Houd muizen uit uw tuin.

 

Katten in de tuin

#3985
Terug naar boven icoon