Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/eetbare_planten_voor_jouw_huisdier

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 27 november 2021

Eetbare planten voor jouw huisdier

Een evenwichtige en gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor onszelf maar ook voor ons geliefde huisdier. Verkeerde voeding kan tot heel wat gezondheidsproblemen bij de kat, hond, konijn of cavia leiden. Maar altijd droge brokken eten is natuurlijk ook maar saai! Als baasje mag je jouw trouwe viervoeter best wel even verwennen met wat groen als aanvullend vers voeder. Heel wat planten zijn ook eetbaar voor dieren, hier alvast wat tips.

kattengrasKattengras: een kat is een vleeseter maar heeft toch behoefte aan gras. Niet dat ze effectief gras eten maar het gaat om de voedingsstoffen die in het gras zitten. Dit halen ze er uit door op het gras te sabbelen en te bijten. Het gaat vooral om foliumzuur, een B6-vitamine die essentieel is voor de kat voor de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen.

Bij een tekort aan hemoglobine ontstaat oa bloedarmoede. Het gras zorgt bovendien ook voor het uitbraken van haarballen. Vooral bij katten die altijd binnen blijven is het belangrijk om nu en dan wat kattengras aan te bieden.

Geef niet teveel ineens want katten kunnen gulzig zijn en het kan gebeuren dat bij het opbraken een grassprietje in de keel of in de neusholte blijft steken.
Dit kan dan enkel door de dierenarts worden verwijderd. Gras is verder ook heel gezond voor konijnen. 

Graslelie (Chlorophytum Comosum): een heel gemakkelijk te kweken luchtzuiverende kamerplant die een goed alternatief is voor kattengras. De plant wordt ook wel zebragras genoemd omwille van de gestreepte bladeren. Door het bredere blad is er minder kans op verslikken bij het dier. De plant is niet giftig en volkomen veilig voor hond en kat. Kijk wel uit voor een biologische variant zodat de kat geen bestrijdingsmiddelen binnen krijgt. 

Kleefkruid

Kleefkruid: in de vrije natuur leven konijnen voornamelijk van grassen en kruidachtige gewassen. Voor konijnen die in gevangenschap worden gehouden is het bijvoederen van verse of gedroogde kruiden dus heel belangrijk. Kleefkruid kan je overal vinden maar let er op dat je de kruiden niet plukt in bermen waar er kans is op vervuiling door bestrijdingsmiddelen of uitlaatgassen van auto’s. Het best kan je de kruiden zelf kweken zodat je ze uit eigen tuin kan halen. Kleefkruid is een kleverige plant die goed is tegen blaasstenen, goed is voor de urinewegen en bloedstollend werkt. Door de kleverige bolletjes aan de plant wordt het niet aangeraden het aan langharige konijnen te geven. 

Pepermunt: heb je geen tuin en kan je dus geen planten zelf kweken dan kan je ook verse kruiden (bij voorkeur biologisch) kopen in de supermarkt. Pepermunt kan gebruikt worden als middel bij diarree en spijverteringsproblemen. Het kruid bevordert de aanmaak van gal en zorgt voor een goede werking van de galblaas en de lever. 

Peterselie: een plantje dat iedereen wel in huis of in de tuin staan heeft. Peterselie bevordert de darmwerking , wekt de eetlust op en heeft een antibacteriële werking. 

De lijst van planten en kruiden die goed zijn voor onze huisdieren is nog veel langer maar ook in dit geval geldt dat overdaad schaad. Geef het verse groene voeder dus steeds met mate. Jouw huisdier zal je dankbaar zijn!

 

#5471

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies