menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 februari 2024

Gezonde voeding voor je kat

Katten als huisdieren

Een poes is een trouwe bondgenoot die je veel liefde en gezelschap geeft. Een goede verzorging is uiteraard belangrijk. Zeker als je een kitten hebt speelt een goede voeding een belangrijke rol voor zijn gezondheid.

Bij de geboorte is het spijsverteringsstelsel van de kitten in staat om melk te verteren. Op volwassen leeftijd is dit niet meer het geval. Bij de overgang naar een nieuw type voeding is het belangrijk een overgangsperiode van een week in te bouwen door geleidelijk de nieuwe voeding met de oude te mengen. Zo voorkom je spijsverteringsproblemen zoals slappe ontlasting of braken.

gezonde voeding voor je kat

Welke voeding kies je het best?

De eerste 4 tot 5 weken krijgt de kitten alles wat ze nodig heeft van haar moeder. En hoewel het spenen pas rond de leeftijd van 7 weken voltooid is, kan de kitten al vanaf 4 weken vaste voeding beginnen eten. Tot het einde van de groei, rond de leeftijd van 1 jaar heeft hij aangepast voedsel nodig.

Omdat de kitten heel erg snel groeit, wel 15 keer sneller dan een baby, heeft hij nood aan voeding met een hoge energiewaarde.

Tafelrestjes worden in elk geval afgeraden. Resten van vette sauzen zullen voor een verstoort voedingsevenwicht zorgen en je kat een doffe vacht bezorgen.


Alleen met industrieel bereide voeding bent u zeker dat je kat alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt. Er bestaat natte voeding en droge brokken. In beide gevallen is het aangeraden de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te respecteren om de gezonde ontwikkeling van je kat niet te verstoren. Zorg er ook voor dat het eten dat je geeft altijd op kamertemperatuur is want katten houden niet van koud eten. Zorg ook altijd voor vers en schoon drinkwater en reinig na iedere maaltijd het eetbakje om te vooromen dat er ziektekiemen ontstaan in de achtergebleven restjes.

KittenKatten hebben ook nood aan af en toe gras eten. Het is een zuiveringsmiddel dat noodzakelijk is voor een evenwichtige spijsvertering. Pas je voeding verder aan volgens de levensstijl van je kat.

Katten die naar buiten kunnen, verbruiken meer energie en hebben voeding nodig die hen deze energie geeft. In de handel zijn er speciale droge voedingen die aan deze behoefte beantwoordt.

Katten die binnen leven hebben vaak te kampen met overgewicht waardoor ze problemen kunnen krijgen met hun gezondheid.  Bij katten die gesteriliseerd zijn, is dit gevaar nog groter. Geef dan een voeding met een lager vetgehalte maar die hen toch voldoende eiwitten en energie geven.

Hou je ook aan vast tijdstippen om je geliefkoosde huisdier eten te geven. Ook als je op vakantie vertrekt heeft je trouwe vriend zijn goede zorgen nodig. Een kat blijft liefst in zijn vertrouwde omgeving. Een oppas aan huis is dus een goed idee als je van plan bent op reis te gaan. 

#4818Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon