menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 9 december 2023

(Over)Last van katten in de tuin?

Katten zijn doorgaans lief en schattig. Maar hoe hoog hun aaibaarheidsfactor ook is, voor de tuinliefhebber kunnen ze op bepaalde momenten voor overlast zorgen. Ze graven putten, laten ontlasting achter met geurhinder tot gevolg, vernielen planten, ze vangen kleine vogels of jagen ze weg en maken 's nachts kabaal; allemaal redenen om zich te gaan ergeren en zeker als het niet over jouw eigen huisdier gaat. Ontlasting in de moestuin kan er bovendien voor zorgen dat er ziekten worden overgedragen op de mens.

Katten zijn lieve dieren maar kunnen ook voor overlast zorgen

Bedek de bodem

Boos worden op de kat en het baasje heeft geen enkele zin. De kat handelt doorgaans puur instinctief en zal jouw kwade reactie veelal niet begrijpen. Maar met kleine middeltjes kunnen we al heel wat hinder voorkomen, bijvoorbeeld met behulp van planten:

 • Als de bodem van de tuin volledig bedekt is met planten, wordt de tuin een stuk onaantrekkelijker voor de kat om er putten in te graven. Plant dus meer bodembedekkers zodat alles mooi kan dichtgroeien. Groenblijvende planten bedekken de bodem het hele jaar door, denk maar aan Vinca, Pachysandra, Waldsteinia, Carex morrow of laagblijvende heesters zoals Viburnum en Lonicera nitida.
 • Bescherm de andere planten door in een hoekje enkele door katten zeer geliefde soorten te planten. De katten zullen dan bij voorkeur deze plek bezoeken en de rest onaangetast laten. Katten zijn dol op: Nepeta of kattenkruid, kamille, valeriaan, vetmuur, ...
 • Men kan ook planten in de tuin plaatsen waar katten een hekel aan hebben waardoor ze weg blijven uit je tuin. Zet deze planten op strategische plaatsen om de toevallige voorbijganger te laten weten dat hij niet welkom is: ooievaarsbek, citroenverbena, citroentijm, vuurwerkplant, wijnruit...
 • Takken van mei-of vuurdoorn op plaatsen waar katten lopen of graven kan ze afschrikken en hen aanmoedigen om andere oorden op te zoeken. Stekelig snoeisel tussen de planten kan voorkomen dat ze de tuin gebruiken als kattenbak.
 • Cacao-doppen: deze helpen goed als bescherming tegen het gebruik van je tuin als kattenbak. De cacaodoppen zullen de katten niet verjagen maar ze vinden het wel minder aangenaam om erop te lopen. Een dikke laag boomschors kan ook helpen.
 • Maak een rasterwerk of steek bijvoorbeeld een stuk kippengaas in de grond op de plaats waar de kat kan graven. 


Huis- en keukenmiddeltjes

Als de kat een vaste plaats heeft om de tuin als toilet te gebruiken of ze komt de tuin binnen via een vaste route dan kan je volgende huis- en keukenmiddeltjes proberen:

 • Katten uit de tuin verjagenPeper strooien op de plaats waar katten het te bont maken.
 • Ze afschrikken met water door de tuinslang in aanslag te houden. Maak gebruik van sprinklers of een dierenverjager met een sensor waarbij een waterstraal geactiveerd wordt als de kat er voorbij loopt. 
 • Mottenballen langs de afsluiting strooien.
 • Citroenschillen leggen tussen de planten.
 • Strooi koffiedik. Het koffiegruis blijft aan hun poten kleven en bij het schoonlikken van de poten zullen ze de slechte smaak van het koffiegruis ervaren. 

Maak gebruik van geur

Katten hebben een hekel aan sterke geuren en zullen behandelde oppervlaktes mijden. Je kan volgende middelen toepassen: 

 • Skunk: een niet-giftig product op basis van natuurlijke olie met een langdurige werking, ook bij regen. Door enkele druppeltjes op het te beschermen oppervlak aan te brengen, houd je katten op afstand. Het verspreidt de geur die stinkdieren gebruiken om vijanden op afstand te houden. 
 • Hot-exit van BSI: een 100% natuurlijk middel op basis van chilipepers. Het middel is regenbestendig en heeft een lange werking. Door contact met het product ontstaat een tijdelijke irritatie die onschadelijk is maar de dieren zal afschrikken. Ideaal om op katten weg te houden van de vuilnisbak. 

Verjaag katten met ultrasoon geluid

Heel wat dieren, waaronder katten horen zeer hoge tonen, die voor de mens niet hoorbaar zijn. Deze hoge pieptonen zijn voor hen zeer vervelend, ideaal dus om ze te verjagen. Met een ultrasone verjager kan je ongewenste dieren zoals katten uit de tuin weghouden. Ze zijn uitgerust met een bewegingssensor en van zodra de kat voorbij de sensor loopt, zendt het geluiden uit van hoge frequentie. Er bestaan toestellen die werken op batterijen of op zonne-energie. Bij oudere of dove katten zal het toestel minder of niet werken.

Ontdek nog meer producten om katten te verjagen in onze webshop.

#18Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon