menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Ongewenste gasten uit de moestuin houden.

Mollen, woelratten en – muizen, katten en vogels kunnen de moestuin in een handomdraai tot een slagveld herleiden. Een nachtmerrie voor elke moestuinier die al te vaak veel werk en tijd in de voorbereidende werken heeft gestoken. Hier enkele tips om deze veelal ook nuttige dieren op een verantwoorde wijze te verjagen.

Mollen, woelratten en woelmuizen

mollen in de tuin - mollen verjagen

Mollen zijn eigenlijk alles behalve schadelijk. Ze verluchten en draineren jouw bodem en leven van wormen en schadelijke insectenlarven. Alvorens je ze wil bestrijden kan jij je de vraag stellen of dit al dan niet noodzakelijk is. 

Woelratten en – muizen echter knagen wel eens aan ondergrondse plantendelen van groentegewassen, bol – en knolgewassen en fruitbomen. Maar ook zij verluchten de bodem en helpen mee aan de verspreiding van sporen van nuttige bodemschimmels.

Deze nuttige maar soms ook schadelijke zoogdieren kunnen op verschillende manieren worden verjaagd. Je kan in de eerste plaats natuurlijke vijanden aantrekken zoals dag – en nachtroofvogels, marters, wezels of fretten. Dit doe je door natuurlijke schuilplaatsen te creëren of nestkasten en zitstokken aan te brengen. Ook katten en sommige hondenrassen zijn fervente mollen – en woelmuizen jagers of verjagers.

Zorg ervoor dat lastdieren niet tot bij je oogst geraken dus sluit jouw voorraadplaatsen goed af. Je kan deze gravers ook op een afstand houden door het infreezen van scherpe materialen zoals mosselschelpen of lavagruis. Ook het telen op verhoogde bedden, onderin begrensd door een fijn kippengaas, houdt woelratten en – muizen weg van bij de plantenwortels.

Geur, lawaai en trillingen zijn ook geschikte technieken om de ondergrondse boosdoeners op een afstand te houden. Planten zoals vlier, gloxinia en goudlook verspreiden een ondergrondse onaangename geur waar onze woelers niet van houden. Uitwerpselen van carnivoren zoals honden en katten kunnen in de gangen worden verspreid alsook een stinkende vloeistof op basis van uienschillen en vlierbladeren. Lawaai en trillingen worden veroorzaakt door omgekeerde flessen, trilbuizen en ijzeren staven. Je combineert het best zo veel mogelijk zaken om gewenning tegen te gaan.

Vangen of het gebruiken van gif kan steeds als allerlaatste optie en bij echte plagen worden overwogen. Laat je hierdoor bijstaan door specialisten om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

Vogels

duiven verjagen - houtduiven in de tuin

Enkele vaste tuinbezoekers zoals de houtduif en heel wat vinkachtigen houden van jonge groentegewassen, aardbeien en bessen. Vogels worden al sinds jaar en dag verjaagd door een vogelverschrikker. Het moderne arsenaal vogelverschrikkers is heel uitgebreid dus er is voor ieder wat wils; draaimolens, vliegers, linten, netten, kunststof roodvogels en toestellen op netstroom of batterijen.

Let op met netten en linten zodat vogels er niet in verstrikken en verwijder alle middelen onmiddellijk na de oogst. De tuin hoort uiteraard zo vogelvriendelijk mogelijk te blijven. Alternatieve planten waarvan de vogels wel mogen eten kunnen een mooie afleiding vormen, ik denk hier bijvoorbeeld aan het krentenboompje waarvan de bessen samen afrijpen met onze aardbeien. Ook een vogelbad is een mooie afleiding, zo hoeven de vogels hun dorst niet te lessen met rijpe vruchten.

Katten

poes in de moestuin - plaagdieren verjagenKatten zijn dikwijls nog de meest lastige klanten om uit jouw groentetuin te verjagen. Ze houden ervan hun behoefte te doen in de losgemaakte grond waar je net hebt gezaaid of geplant. Een bron van ziektekiemen en een hoogst onaangenaam bezoek in jouw moestuin.

Je kan ze proberen te weren met verschillende middelen. Cacaodoppen, koffieruis of een mulchlaag zijn drie elementen waar katten niet van houden of waardoor ze worden ontmoedigd. Wanneer je dit combineert met enkele kattenwerende planten dan kan je uiteindelijk een gewenst effect bereiken. Citroenverbena, wijnruit, afrikaantjes, enkele ooievaarsbekjes, boerenwormkruid en hondenschrik zijn allen planten waar katten niet zo van houden.

Je kan de vers gezaaide bedden ook afdekken met gaasdraad of jutte zodat katten niet kunnen gaan graven. Een verjager met een waterstraal of met ultrasone geluiden is natuurlijk ook het overwegen waard. Verder bestaan er tal van spuitbussen, al dan niet ecologisch, op basis van een voor katten onaantrekkelijke geur.

De aanwezigheid van katten is voor velen een vervelend gegeven maar zal er jammer genoeg altijd zijn. Daarom is het misschien niet slecht om een poging te doen met ze samen te leven. Je zou bijvoorbeeld een kattenhoekje kunnen aanleggen waar ze hun behoefte wel kunnen doen. Een aangelegde 'kattenbak' met voor katten aantrekkelijke planten zoals kattenkruid, schildzaad of vetmuur en dit ver weg van de moestuin.

Natuurlijk kan ook de aanwezigheid van een hond de katten op afstand houden maar het spreekt voor zich dat je deze dan ook...uit de moestuin zal moeten houden.

Terug naar boven icoon