menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 mei 2024

Starten met een moestuin in pot

moestuinieren in pot op het terras

Terras of stadstuin en toch verse groenten en kruiden telen en oogsten? Dat kan! Ook in potten kan er een leuke en lekkere moestuin worden aangelegd.
Het voordeel van een stadstuin is dat deze gemiddeld enkele graden warmer zijn dan de plattelands tuinen. Hierdoor groeit alles iets sneller en kunnen planten als tomaat, paprika, aubergine, meloen en courgette gemakkelijker zonder serre geteeld worden.
Groenteplanten in pot zijn minder kwetsbaar voor plagen en ongedierte, zeker als deze op een hoogte worden geplaatst.


Hier enkele tips om je stadsmoestuin tot een goed en lekker einde te brengen:

starten met stadstuinieren

 • Het terras of de tuin moet gelegen zijn aan de Zuid tot Zuidwest kant, de meeste soorten groenteplanten hebben een minimum van 5 tot 6 uren zon per dag nodig.
 • Als er één belangrijk regel is aan moestuinieren in pot is het voldoende gieten. Loop er dagelijks langs en laat de potkluit niet uitdrogen. Geef bij voorkeur regenwater.
 • Gebruik potgrond voor groenten & kruiden, deze is voorzien van specifieke meststoffen. Een dun laagje compost bovenop elke pot helpt het water langer vast te houden en geeft extra voeding.
 • Tijdens de zomermaandag elke 2 tot 3 weken bijmesten met een meststof voor groenten en kruiden.
 • Sommige soorten groenten bestaan in mini variëteiten, deze zijn meestal gemakkelijker in pot te telen. (vb: Snackkomkommer, balkontomaat)
 • Er bestaat buisfolie met gaatjes die over de pot en plant getrokken kan worden. Hierdoor krijgen warmteminnende groenteplanten meer kans om te slagen tijdens koudere weken.
 • Buiten de bestaande klimrekken die te koop zijn kunnen bamboestokken en touw gebruikt worden om zelf leuke klimrekken te maken voor boontjes, erwten, snackkomkommer of tomaten.

Welke potten gebruiken?

 • Gebruik bij voorkeur plastiek potten. Terracotta potten zijn mooier op het terras maar verdampen snel en veel water. Gebruikt u toch terracotta potten, geef deze dan voldoende water.
 • Gebruik enkel potten die voorzien zijn van een gaatje onderaan. Dit is nodig om overtollig water af te voeren.
 • Zet onder elke pot een onderschaal en gebruik deze om water in te geven.
 • Gebruik potten die voldoende groot zijn, hoe groter het gewas hoe groter de pot. Groenteplanten met grote vrucht zoals tomaat, courgette of aubergine vragen potten van minimum 10 tot 15 liter. Zet wortelgewassen zoals pastinaak, wortelen of aardappelen in potten die voldoende diep zijn. Kruiden, sla of andijvie kunnen perfect in een 3 liter pot worden geteeld.

De start van een succesvolle terrastuin zijn jonge en sterke planten.
Om een idee te krijgen welke groenten geschikt zijn geven we hieronder enkele voorbeelden:

Tuinkruiden Knolgroenten
#5120
Terug naar boven icoon