menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 april 2024

Natuurlijke kleurstoffen in onze voeding

natuurlijke kleurstoffen voor je eigen gerechtenHou je van kleur en ook op je bord, dan kan het leuk zijn om bij het koken wat extra kleur toe te voegen. Taarten, ijsjes, cupcakes, pudding, botercrème maar ook rijst, gekookte eitjes of aardappelgerechten kunnen gepimd worden met kleurstoffen. Het kan de maaltijd ook aantrekkelijker en smakelijker maken voor kinderen.

Bij industriële bereidingen wordt eten gekleurd door middel van kleurstoffen die op de lijst van ingrediënten wordt aangegeven als E-nummer (E100 tem E180). Een aantal van deze E-nummers zijn van natuurlijke oorsprong maar vele E-nummers worden kunstmatig bekomen. Vaak wordt voor deze synthetische stoffen gekozen omwille van hun stabiliteit en kleurvastheid. Aan een aantal van deze synthetische kleurstoffen worden echter negatieve gezondheidsaspecten toegeschreven.  


Maar in je eigen keuken heb je de mogelijkheid om het anders te doen. Je kan jouw taarten er ook lekkerder laten uitzien zonder E-nummers maar op basis van kruiden, groenten of fruit. Het enigste nadeel (als het al een nadeel is) is dat de kleuren minder fel zijn en ze kunnen verbleken tijdens het bereiden of het bakken. Natuurlijke ingrediënten kunnen ook de smaak beïnvloeden. Het is soms wat experimenteren om de juiste hoeveelheid te vinden. 

natuurlijke kleurstoffen voor je eigen gerechten

Met welk ingrediënt krijg je welke kleur? 

* Geel: kurkuma of geelwortel bevat de stof curcumine en geeft een mooie gele kleur aan gerechten. De stof wordt gewonnen uit de wortelstokken van de kurkumaplant. Het is ook supergezond!

* Oranje: saffraanpoeder is een specerij die wordt gewonnen uit de saffraankrokus waarvoor de delen van de stampers handmatig worden geoogst. Saffraan wordt vaak gebruikt in rijstpudding maar is duur in aankoop. Ook het caroteen uit ingekookt wortelsap kan voor een oranje tint zorgen. Voor een roodoranjekleur kan je paprikapoeder gebruiken. 

* Roze: vers fruit zoals aardbeien of frambozen kan in pureevorm gebruikt worden om een cake te kleuren. In gevriesdroogde vorm kunnen frambozen gebruikt worden als droge kleurstof. Ook heerlijk in ijsjes, yoghurt en platte kaas. 

* Rood: van het sap van een granaatappel kan men grenadine maken om gerechten te kleuren. Ook met bietensap kan je een rode kleur toveren. Bietensap heeft een zeer aparte smaak. Gebruik dus met mate. 

* Paars en blauw: blauw wordt vaak geassocieerd met giftig maar bij sommige gerechten kan het leuk zijn om deze kleurstof te gebruiken. Paarse of blauwe kleurstof kan je halen uit bosbessen, bramen, het sap van gekookte rode kool, spirulinapoeder of truffelaardappelen. Door toevoeging van wat zuiveringszout kan je paars veranderen in blauw. 

* Groen: ingekookt sap van spinazie werkt heel goed en heeft weinig invloed op de smaak. Groene kleurstof kan je ook halen uit peterselie of tarwegraspoeder. 

* Bruin: gerechten kan je heel eenvoudig bruin kleuren met cacao, koffie of kaneelpoeder. Deze ingrediënten hebben allemaal een specifieke smaak waarmee je best rekening houdt. 

 

#5489Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon