Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/natuurlijke_luchtverfrissers_voor_in_de_woning

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 26 januari 2022

Natuurlijke luchtverfrissers voor in de woning

Onfrisse geurtjes in de woning kunnen heel vervelend zijn maar in het geval van huisdieren is dit niet altijd te vermijden. Geurkaarsen en andere luchtverfrissers kunnen vieze geurtjes verhelpen maar zijn door de aanwezigheid van chemische stoffen vaak schadelijk voor het milieu en de gezondheid. 

Moeder natuur biedt ons gelukkig een aantal natuurlijke middeltjes die ons huis weer lekker fris doen ruiken en ons een rustgevend gevoel geven. Een lekker geurtje in huis is veel aangenamer en zeker als je gasten ontvangt.  
Hier volgen enkele tips: 

Laurierbladeren

Laurierbladeren branden tegen vieze geurtjes

Laurierbladeren zijn een vaste waarde in elke keukenkast. Ze geven een unieke smaak aan tal van gerechten maar ze kunnen ook in de woning nuttig gebruikt worden.
Door enkele laurierblaadjes in een vuurvast schaaltje te verbranden verdwijnen de nare geurtjes en ruikt de huiskamer weer lekker. Het heerlijke aroma werkt bovendien zeer rustgevend en kalmerend.
Ze worden dan ook vaak gebruikt in ruimtes waar men yoga beoefent maar ook bij de behandeling van slapeloosheid en stress.  


Kruidnagel

Kruidnagel tegen vieze geurtjesDe geur van kruidnagel wekt meteen een kerstsfeer en een warme gezelligheid op. Kruidnagels zijn de nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom in gedroogde vorm. Je kan een aantal kruidnagels in een appelsien of citroen prikken om een fris aroma doorheen jouw huiskamer te verspreiden.
Een ander simpel trucje is wat kruidnagels in wat water aan de kook brengen en een aantal minuten laten pruttelen.
Je kan dit eventueel ook met kaneelstokjes doen. 

Citroen en zuiveringszout (baking soda)

Zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd kan op veel verschillende manieren gebruikt worden en is ook toepasbaar als reinigingsmiddel. Het is een natuurlijk middel dat niet schadelijk is en het kost bijna niets. Het witte poeder doet je woning weer fris ruiken en verwijdert vetresten op allerlei oppervlaktes. Gemengd met citroen en water krijg je een luchtverfrisser die alle vieze geurtjes neutraliseert. 

Geurzakjes maken van kruidenKruidenzakjes

Heb je een tuin vol heerlijk geurende bloemen en kruiden dan kan je ook zelf kruidenzakjes maken. Droog jouw favoriete bloemen en wrijf ze daarna heel fijn.
Je kan combinaties maken of voor 1 enkele soort kiezen. Veel gebruikte planten zijn lavendel, citroenmelisse, munt, salie, kamille, rozemarijn, jasmijn en bloemblaadjes van rozen.

Maak een zakje van linnen of katoen en vul het met het gekozen kruid. Deze zakjes zijn ook leuk om muffe geurtjes in de kleerkast te bestrijden. 

#5239

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies