menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 19 juni 2024

Voorkom algen in de vijver

Algen zijn organismen die voornamelijk in water leven en fotosynthese verrichten. Ze kenmerken zich door hun relatief eenvoudige bouw. Algen gebruiken, net als planten op het land, zonlicht als energiebron en produceren daarbij zuurstof. Daarom zul je merken dat vijvers die in de volle zon liggen, meer algengroei vertonen dan vijvers die gedeeltelijk of volledig in de schaduw liggen. Hogere temperaturen bevorderen de groei van algen, vooral draadalgen, die zich op warme dagen snel kunnen vermenigvuldigen en het biologisch evenwicht in de vijver kunnen verstoren. Tijdig ingrijpen is dan ook noodzakelijk!

Draadalgen in de vijver

Wat zijn draadalgen?

Draadalgen worden ook wel slijm- of zweefalgen genoemd. Het zijn de lange groene slierten die vanaf de bodem groeien of zich vasthechten aan de wanden, rond waterplanten en aan plantenmanden. Je mag ze gerust het onkruid van de vijver noemen. Ze zweven vrij rond in het water, veroorzaken die gevreesde groene smurrie en vermenigvuldigen zich in een recordtempo. In één liter water kunnen al snel tientallen miljoenen draadalgen drijven.

Oorzaak van teveel draadalgen

Algen in de vijver voorkomenDeze algen stellen geen grote eisen aan de groeiomstandigheden. Daar de meeste zuurstofplanten hard water nodig hebben om goed te groeien, floreren draadalgen ook in zacht water. Ze groeien bovendien eerder in het voorjaar en hun ontwikkeling gaat langer door in het najaar. De grootste oorzaak is echter het achterblijven van voedingsstoffen in het vijverwater. Heb je voldoende zuurstofplanten staan, dan zullen zij de meeste voedingsstoffen opnemen waardoor de kans kleiner wordt dat de gevreesde algen de bovenhand krijgen.

Draadalgen in de vijver voorkomen

Een beperkte groei van algen in de vijver is heel natuurlijk en kan je ook niet vermijden. Het wordt pas een probleem als het evenwicht met de andere fauna en flora verstoord raakt.

Verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn van een overmatige algengroei:

 • Teveel invallende regen kan het water te zacht maken waardoor waterplanten minder goed gaan groeien en dus minder voedingsstoffen opnemen.
 • Teveel vissen op een te klein oppervlak. Ze produceren veel afval en maken het water te voedselrijk. Ook het overmatig voederen is nadelig.
 • Te weinig zuurstofplanten waardoor teveel voedingsstoffen achter blijven.
 • Geen filterpomp of een niet goed werkende pomp.
 • Teveel zonlicht.
 • Bladeren en plantenresten die in de vijver waaien en naar de bodem zakken.


Voorkomen en bestrijden

De draadalgen handmatig verwijderen is maar een lapmiddel en zal ze nooit volledig laten verdwijnen omdat er altijd sporen achter blijven. Zolang je de oorzaak niet wegneemt en zorgt voor een ongunstige leefomgeving voor de algen, zal het probleem zich blijven voordoen.

 • Pak de waterhardheid van de vijver aan. Er bestaan middelen in de handel om de GH-waarde van het vijverwater terug in balans te krijgen. De GH-waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals magnesium en calcium er in het water zitten. Een goede waarde ligt tussen 7 en 13 GH. Bij kleine vijvers kan het aanvullen met kraanwater ook al helpen.
 • Voorzie voldoende zuurstofplanten.
 • Plaats een goed werkende filterpomp.
 • Bestrijd de algensporen met Alg-Stop van BSI. Dit middel bestrijdt niet alleen snel de schadelijke algen, maar het verhoogt ook het zuurstofgehalte. Het biologisch evenwicht wordt hersteld. Het is een 100% biologisch middel en laat geen schadelijk stoffen achter. Bij en correcte dosering is het ook veilig voor de vissen en het andere leven in de vijver.
 • Aqua Power van BSI is een krachtig middel om jouw vijverwater in enkele dagen terug helder te maken. Het breekt de afvalstoffen in de vijver af en verhoogt het zuurstofgehalte. Het is ook 100% biologisch en veilig te gebruiken.
#5667Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).