menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 april 2024

Vind de juiste 'kruiden'match

Maak je graag je verse kruidenboter, muntthee of pesto? Om kruiden te houden moet je geen ervaren tuinman of -vrouw zijn. Ze zijn makkelijk overal te kweken en geven het hele jaar door zonder veel moeite een heerlijke smaakbeleving aan je gerechten. Vaak worden ze in de kruidentuin met alle andere kruiden samen geplant. Maar om ze optimaal te laten groeien, zijn er een aantal belangrijke factoren van belang.

kruiden die samen passen

De drie kruidentuinen

Voor je van start gaat, is het goed om weten waar je de kruiden zal plaatsen. Plant je ze buiten in de tuin of op het terras? Krijgen ze in huis een plek op de vensterbank of op het aanrecht? Is er weinig ruimte voor een (verhoogde) plantenbak en ga je voor potten? Alles kan, mits de juiste keuze van kruiden te kiezen. Een plek waar er deels schaduw, deels zon is geeft de meeste mogelijkheden.

Begin van nul met zaad of haal een voorgekweekt plantje in huis. Kies je voor zaden, kiem ze dan eerst binnen maar wees geduldig. Het kan tot enkele weken duren voor de kruidenzaden gaan schieten.

Mediterrane kruidentuin

Deze kruidentuin wordt gekenmerkt door zonnekloppers zoals basilicum, tijm en rozemarijn. Het zijn kruiden die houden van een zonnige, warme standplaats met een droge, licht zanderige bodem. Om dit te bekomen kan je de grond mengen met een flinke portie zand zodat er een optimale waterafvoer ontstaat. Enkel oregano en basilicum geven de voorkeur aan een losse, voedingsrijke bodem met wat extra compost.

Deze kruiden zijn een match:

  • rozemarijn, tijm en andere mediterrane kruiden
  • salie en oregano

Deze zijn het niet:

mediterrane kruiden kweken

Schaduwrijke kruidentuin

Niet alle kruiden zijn gek op veel uren zon. Sommige houden ook van een streepje schaduw tot zelfs geen zon: peterselie, dille, kervel en bieslook. Het zijn plaatsen met een voedsel- en humusrijke bodem waarbij er een goede waterdoorlaatbare grond is. Een permanent vochtige bodem dient wel vermeden te worden of er ontstaat wortelrot. Geef pas terug bij wanneer de grond droog een kruimelig aanvoelt.

Deze kruiden zijn een match:

Deze zijn het niet:

Bosrijke kruidentuin

De kruiden uit deze tuin hebben een voorkeur voor bosrijke omgevingen: licht kalk- en humusrijke grond die goed vochtig is. Denk hierbij aan kruiden zoals daslook en lievebedstro, die graag vertoeven onder sierheesters en loofbomen. Een klein vleugje zon is al wat deze kruiden nodig hebben om goed te groeien. De schaduw en voedzame ondergrond doet de rest.

munt in bakken kweken

De buitenbeentjes

Sommige kruiden zoals munt blijven liever alleen en verdringen graag andere kruiden wanneer ze dit niet zijn. Geef ze een apart plekje in een mooie bloempot of zorg voor een worteldoek. De grote engelwortel, lavas en alsem groeien ook op hun best alleen. Citroenmelisse daarentegen past dan bijna weer met alle kruiden.

Laatste tips

  • Kruiden die niet in de volle grond staan, hebben een goede drainage nodig. Laat het water dus niet ophopen in de aarde en voorzie een drainagelaag met hydrokorrels of boor drainagegaten in de pot of plantenbak.
  • Geef met mate water. Verdrinking is een grotere oorzaak dan uitdroging waar kruiden aan sterven.
  • Besprenkel enkel de aarde en niet de plant van bovenaf. Dit vermindert de kans op schimmels en verbrande bladeren bij sterk uv-licht.
  • Kies de gepaste potgrond en meststof want niet elke soort heeft dezelfde nood aan bepaalde voedingsstoffen.
  • Plant één- en tweejarigen apart want wortels kunnen beschadigd raken door het veelvuldig verplanten. Of hou van elke plant voldoende afstand.
  • En als laatste: heb je dus een bepaald plekje vrij op jouw terras, kies dan vooral planten en buren die blij zijn met dezelfde standplaatseisen.
#5989Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon