menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 24 april 2024

Kruiden eenvoudig te kweken en lekker in de keuken (deel 2)

Heb je vorige week het artikel gelezen over de aanleg van je eigen kruidentuin en begint het te kriebelen om aan de slag te gaan? Wil je pit brengen in je keuken en genieten van de heerlijke aroma’s?
Dan hebben we nu nog wat meer tips om zelf je culinaire kruiden te kweken en nog meer smaakadvies om ze in je gerechten toe te passen.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis):

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

het is een houtachtig kruid dat je best een plekje tegen de muur geeft zodat hij beschut staat. Rozemarijn vraagt ook niet veel water en geen extra voedingsstoffen. Als de plant te hoog wordt mag hij teruggesnoeid worden.

Smaak: zeer aromatische doordringende smaak en een heerlijk aroma. De harssmaak geeft je gerecht een zuiderse toets wat vaak wordt gebruikt bij bereiding van wild, stoofgerechten en aardappelgerechten. Gebakken aardappelen zijn heerlijk in combinatie met rozemarijn, tijm en oregano.

Dille (Anethum graveolens):

Dille (Anethum graveolens)

dille is een iets moeilijker kruid om te kweken. Als je dille zaait moet je dit direct op de juiste plaats doen want het is niet mogelijk om dille achteraf te verplaatsen. Het duurt een 3 à 4 tal weken voor de zaadjes beginnen te kiemen. Dille houdt van een zonnige plek en de aarde moet goed vochtig worden gehouden.

Smaak: dille heeft een lichte anijssmaak en wordt vaak gecombineerd met visgerechten. Ook bij vleesgerechten, salades en sausjes geeft dit kruid een verfrissende smaak. Gebruik het met mate.


Koriander (Coriandrum sativum):

Koriander (Coriandrum sativum)

bij warm weer schiet dit kruid snel door. Om dit te voorkomen zaai je koriander best heel dik in een grote pot. De koriander zaadjes zijn heel klein. Als je ze mengt met zand kan je ze evenwichtiger verdelen. Vanaf de plant een paar cm hoog is kan je de blaadjes oogsten. Oogst 1 maal per week om de bladgroei op gang te houden.

Smaak: koriander wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Het heeft dan ook een zeer uitgesproken smaak die in veel gerechten kan toegepast worden. Vooral bij rijstgerechten en wokgerechten komt de typische smaak tot zijn recht.

Oregano (Origanum vulgare):

Oregano (Origanum vulgare)

oregano wordt ook wilde marjolein genoemd. Dit kruid is heel gemakkelijk te kweken in voedingsrijke bodem. Zorg voor een plekje in halfzon in goed gedraineerde grond. Om te kunnen ontkiemen hebben de zaadjes licht nodig. Bedek de zaadjes dus niet met een laag potgrond.

Smaak: oregano heeft een pittige scherpe smaak die, indien ze met mate wordt gebruikt, heerlijk is in tomatengerechten, risotto, pasta, op pizza en in gegrilde vleesgerechten.#4349Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon