Tips voor het inrichten van je kruidentuin
Veel of weinig zon? Ruimte tussen de planten of juist lekker dicht bij elkaar? En hoe zit het met water geven? Als je een kruidentuin wil aanleggen, zijn er best wat dingen om rekening mee te houden. Gelukkig: kruiden kweken is altijd een goed idee, of je nu een tuin hebt of enkel een balkon.
Maar hoe begin je eraan? Want niet elk kruid groeit overal even goed. Met onze handige tips helpen we je op weg. Zo geniet jij deze zomer van je eigen verse, zelfgekweekte kruiden.
Kruidentuin inrichten
Kruiden kies je niet alleen om hun smaak, ook de groeiplek speelt een grote rol. Ze hebben namelijk hun eigen voorkeuren als het op zonlicht aankomt. Met de juiste hoeveelheid licht voelen ze zich op hun best en blijven ze mooi groeien.
Kies daarom een handige plek (liefst dicht bij de keuken!) en kijk hoeveel zon daar komt. Is het een zonnige, beschutte plek? Perfect voor een mediterraan hoekje met basilicum, tijm, rozemarijn en oregano. Heb je eerder schaduw of halfschaduw, zoals op een balkon of onder een boom? Dan doen kruiden zoals munt, peterselie, citroenmelisse of zelfs bosaardbei het daar prima.
Twijfel je? Check het plantenlabel in of op de pot – daar staat altijd bij waar je plant zich het best thuis voelt. Zo geef je je kruiden de beste start!
Bij het maken van een plan hou je dus volgende regels in het achterhoofd:
- Kies de juiste soorten naargelang de standplaats.
- Leg je kruidentuin dicht bij de keuken zodat je ze snel bij de hand hebt en kan onderhouden.
- Maak het jezelf makkelijk: zorg dat je vlot bij al je kruiden kunt. Leg eventueel een leuk paadje aan met stapstenen.
- Breng wat structuur aan in je kruidentuin, zo hou je makkelijk het overzicht over alle soorten. Een handige tip: gebruik een kruidenbak met vakken, zodat elke kruidensoort z’n eigen plekje krijgt.
- Plant volgens grootte. Maak het jezelf niet te moeilijk door te grote soorten vooraan te plaatsen waardoor de kleintjes moeilijk bereikbaar worden.
- Wissel af met eetbare bloemen en/of makkelijk te kweken groenten zoals kerstomaten, pluksla, radijzen,...
Zorg voor ruimte
Geef elke plant voldoende ruimte om volwaardig uit te groeien. Ook al let je op de juiste plantafstand, toch kan het gebeuren dat planten gaan woekeren, zoals munt bijvoorbeeld. Scherm deze woekerende soorten vooraf goed af van andere planten door ze in een bodemloze plastic pot of emmer te plaatsen. Plaats de pot in de grond, laat de rand een aantal centimeters boven de grond komen en zet de plant dan mooi in het midden van de pot. Vul aan met grond en druk goed aan. Zorg ook steeds voor voldoende water.
Hou je deze wild uitgroeiende soorten liever apart? Geef ze dan een plaatsje in een bloempot of -bak. Zo kunnen de wortels niet verder uitlopen en beperkt het de plant in zijn groeivolume. Geef hem een mooi plaatsje op het terras, op deze manier kan hij andere planten niet meer verstikken.
Wees creatief
Wil je graag veel kruiden maar is je tuin of balkon te klein? Wees dan creatief in het bedenken van je kruidentuintje. Want ook al heb je niet voldoende ruimte om alles te planten of te plaatsen, toch kan je ook al veel doen als je in de hoogte gaat denken. Hang een aantal bloempotjes op, voorzie verschillende ophangelementen aan de muur voor kleine bloempotjes of maak een verticale constructie met paletten, wapeningsnet, petflessen, plantzakken... Je kan het zo gek niet bedenken of het werkt. Want kruiden doen het al goed met een beetje ruimte en licht. Binnen de kortste keer heb je niet alleen heerlijke kruiden bij elke salade, ook jouw wand kleurt mooi groen met aromatisch geurende planten.
Klaar om te oogsten
Wanneer kan je nou wat oogsten en hoe lang heb je er geniet van? Ook dat is niet onbelangrijk en vind je terug op elk plantenlabel. Sommige kruiden groeien heel snel en kan je tot lang in het najaar gebruiken terwijl andere maar een bepaalde periode bruikbaar zijn. Door vooraf goed te plannen kan je ervoor zorgen dat je het hele jaar door eetbare kruiden hebt staan. Let ook op voor de planttijd. Sommige soorten zijn minder goed bestand tegen vrieskou en plant je best vanaf de lente en na de laatste nachtvorst.