menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 12 juli 2024

Tips voor het inrichten van je kruidentuin

kruiden plantenIndirect of direct zonlicht, veel of weinig water, wel of geen ruimte tussen de planten...? Allemaal vragen die belangrijk zijn wanneer je een kruidentuin wil aanleggen. Kruiden aanschaffen is altijd een goed idee en kan je zowel in de tuin als op het balkon houden.

Maar hoe begin je eraan? Want niet elke plant doet het even goed op elke plaats. Met onze tips helpen we je graag mee bij het starten van je kruidentuin. Zo kan je de hele zomer lang lekker genieten van je eigen gekweekte jonge, frisse kruiden.

Kruidentuin inrichten

moestuin kruidenKruiden kies je niet alleen op smaak. Welke kruiden je kan kweken, hangt vooral af van de plaats waar ze zullen groeien. Met de juiste lichthoeveelheid, voelen ze zich op hun best en blijven ze groeien. Kies een geschikte groeiplaats (niet ver van de keuken) en ga na of er veel of weinig zonlicht is. Is dit een zonnige beschutte plaats, dan kan je gaan voor een mediterraanse tuin met kruiden zoals basilicum, tijm, rozemarijn en oregano. Heb je weinig tot geen zon op het balkon of de tuin, kies dan voor soorten die het goed doen op halfschaduw tot schaduwrijke plaatsen. Denk maar aan munt, peterselie, citroenmelisse of bosaardbei. Welke standplaats elke plant verkiest, kan je steeds terugvinden op het plantenlabel in of op de pot. Zo ben je altijd zeker of de planten het goed gaan doen in je tuintje.

Bij het maken van een plan hou je dus volgende regels in het achterhoofd:

  • Kies voor planten die passen in jouw tuintje (veel of weinig zonlicht, water, wel of niet beschut...).
  • Leg je kruidentuin dicht bij de keuken zodat je ze snel bij de hand hebt en kan onderhouden.
  • Maak het je niet te moeilijk en zorg dat je makkelijk aan alle kruiden kan. Zorg desnoods voor een paadje met leuke stapstenen tussen de kruiden. 
  • Zorg voor structuur. Plant de planten netjes naast elkaar en bevestig een ijzeren raster waartegen de achterste kruiden kunnen groeien. Zo behoud je een goed overzicht over alle soorten die je hebt.
  • Plant volgens grootte. Maak het jezelf niet te moeilijk door te grote soorten vooraan te plaatsen waardoor de kleintjes moeilijk bereikbaar worden. 


Zorg voor ruimte

Geef elke plant voldoende ruimte om volwaardig uit te groeien. Ook al let je op de juiste plantafstand, toch kan het gebeuren dat planten gaan woekeren, zoals munt bijvoorbeeld. Scherm deze woekerende soorten vooraf goed af van andere planten door ze in een bodemloze plastic pot of emmer te plaatsen. Plaats de pot in de grond, laat de rand een aantal centimeters boven de grond komen en zet de plant dan mooi in het midden van de pot. Vul aan met grond en druk goed aan. Zorg ook steeds voor voldoende water.

kruiden verticale tuinHou je deze wild uitgroeiende soorten liever apart? Geef ze dan een plaatsje in een bloempot of -bak. Zo kunnen de wortels niet verder uitlopen en beperkt het de plant in zijn groeivolume. Geef hem een mooi plaatsje op het terras, op deze manier kan hij andere planten niet meer verstikken.

Wees creatief

Wil je graag veel kruiden maar is je tuin of balkon te klein? Wees dan creatief in het bedenken van je kruidentuintje. Want ook al heb je niet voldoende ruimte om alles te planten of te plaatsen, toch kan je ook al veel doen als je in de hoogte gaat denken. Hang een aantal bloempotjes op, voorzie verschillende ophangelementen aan de muur voor kleine bloempotjes of maak een verticale constructie met paletten, wapeningsnet, petflessen, plantzakken... Je kan het zo gek niet bedenken of het werkt. Want kruiden doen het al goed met een beetje ruimte en licht. Binnen de kortste keer heb je niet alleen heerlijke kruiden bij elke salade, ook jouw wand kleurt mooi groen met aromatisch geurende planten.

Klaar om te oogsten

Wanneer kan je nou wat oogsten en voor hoe lang heb je er geniet van? Ook dat is niet onbelangrijk en vind je terug op elk plantenlabel. Sommige kruiden groeien heel snel en kan je tot lang in het najaar van smullen terwijl andere maar een bepaalde periode bruikbaar zijn. Door vooraf goed te plannen kan je ervoor zorgen dat je het hele jaar door eetbare kruiden hebt staan. Let ook op voor de planttijd. Sommige soorten zijn minder goed bestand tegen vrieskou en plant je best vanaf de lente en na de laatste nachtvorst.


#5866Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).