menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Tuintip - De Meimaand!

Na een wisselvallige periode zou er nu toch een klein beetje droger weer voor de deur staan. Gelukkig blijven de nachten nu ook zachter, wat goed is voor zij die staan te popelen om na de Ijsheiligen hun bloembakken op te vullen. Het gras groeit nu snel en het onkruid tiert welig. De eerste bloei van het jaar verdwijnt stilaan, terwijl andere soorten de tuin weer kleurrijker maken. Hommels, bijen en vlinders zijn druk in de weer om allerlei nestjes te bouwen. Beukenhagen lopen uit, terwijl haagbeukhagen nagenoeg dichtgegroeid staan. De tuin komt nu op zijn mooist, hopelijk volgt het heerlijke lenteweer ook.

Bloembakken vullen na de Ijsheiligen

De plantenborder

 • sneeuwbalhortensia ‘Annabelle’Voorzie vaste planten en heesters van steunen of rijshout indien nodig. Doe dit nu voor het te laat is. Sommige vaste planten en heesters kunnen nu reeds worden getopt. Ze zullen dan iets later bloeien maar compacter en dus steviger blijven. Denk maar aan sedum- soorten, gaura- soorten en de sneeuwbalhortensia ‘Annabelle’.
 • Vaste plantensoorten die reeds zijn uitgebloeid kunnen nu reeds worden gescheurd. Dit bevordert de bloeikracht van de planten voor het komende jaar.
 • Geef na het opnieuw uitplanten voldoende water bij te droge periodes zodat de planten goed terug aanslaan.
 • Na de bloei ontwikkelt de kerstroos nieuwe bladeren die altijd aan de basis ontspruiten. Dit decoratief blad blijft het gehele jaar door staan, afgestorven bladeren en uitgebloeide bloemen kan je ten alle tijde wegsnijden.
 • Bij uitgebloeide tulpen mag je de bloemen gewoon wegsnijden, laat het loof rustig afsterven zodat de bloembol voldoende energie kan opnemen.
 • Hou borders onkruidvrij en breng eventueel een mulchlaag aan zodat de grond goed vochtig blijft en het onkruid het ietwat moeilijker krijgt.
 • U kan de border na het wieden nog eens goed bemesten indien je dit nog niet hebt gedaan.
 • Let steeds op voor ziekten en plagen, bij hagen krijg je in mei bijvoorbeeld last de beukenbladluis en de taxuskever.

Beukenbladluizen bevinden zich aan de onderzijde van beukenbladeren en aan de groeitoppen. Ze zijn goed te herkennen doordat ze zich omhullen met een witte, wollige wasafscheiding. Aan de bovenkant van de beukenbladeren merk je geelbruine vlekken op en het blad krult zich op. Net als andere soorten bladluizen scheidt ook de beukenbladluis honingdauw af waarop roetdauwschimmel zich kan ontwikkelen. Omdat de waslaag de beukenbladluis beschermt tegen sproeistoffen die werken op basis van contact is het aangewezen een systemisch insecticide te hanteren.

Beukenbladluis en het schadebeeld van aantasting ervan
Beukenbladluis en het schadebeeld van aantasting ervan

In mei kan je ook te maken hebben met de larven van de lapsnuit- of taxuskever (Otiorhynchus sulcatus). Planten kwijnen weg en kunnen zomaar uit de grond worden getrokken omdat de larven zich voeden met plantenwortel van bijvoorbeeld taxushagen en bolhortensia’s.
Volwassen kevers veroorzaken vooral vraatschade aan de bladeren. Dit insect is heel moeilijk afzonderlijk te bestrijden. Bij het gebruik van een algemeen insecticide gaan ook veel andere, nuttige insecten verloren.

graszoden

Gazon

 • Afhankelijk van de groei en van de kwaliteit van het gazon kan je tot tweemaal per week maaien. Wissel mulchbeurten af met opvangbeurten om het afval te beperken. Let op voor narcissen die eventueel in het gazon voorkomen. Ook al zijn ze reeds uitgebloeid, laat het loof minsten 6 weken ongemoeid alvorens het mee te maaien. Verwijder wel de uitgebloeide bloemen zodat de planten geen energie verspillen aan de aanmaak van zaad;
 • Mei is de grasmaand bij uitstek: je kan het gazon nog steeds renoveren, herzaaien of heraanleggen met kant en klare graszoden. Het voorbereidend werk is hierbij zeer belangrijk: verwijder de oude zode en pas desnoods een bodemverbetering toe naar gelang de huidige toestand (compost, turf, champost…). Nivelleer het terrein grondig en verwijder takken, stenen en plantenwortels. Ook kale plekken kunnen opnieuw worden ingezaaid met graszaad, afhankelijk van de ligging of het gebruik: om op te spelen, in de zon- of schaduwplaatsen.
 • Denk er ook eens aan een beregeningssysteem te installeren alvorens een nieuw gazon aan te leggen.
 • Trim de graskanten mooi kort met een elektrische of mechanische trimmer en steek ze schuin af voor een volledig afgewerkt gazon!

Moestuin

 • Zaai rustig verder in kleine hoeveelheden voor verschillende oogsttijdstippen. Voorkom op die manier ook te grote voorraden.
 • Wacht tot de tweede helft van de maand om vorstgevoelige zaailingen zoals tomaten, pompoenen of courgettes buiten te planten.
 • Geef voldoende water en hou de bedden onkruidvrij.
 • Bescherm uw jong plantgoed tegen slakken en vogels.
 • Plant eventueel tagetes- soorten tussen de groenten, zij houden slakken op een afstand.
 • Leg stro onder de aardbeiplanten en verwijder de uitlopers.
 • Denk tijdig aan zonnewering tegen de hete zomermaanden om planten in de serre of kas te beschermen.


De vijver

 • Voer de vissen nu regelmatig. Voer  vissen enkel de nodige hoeveelheid die ze snel opeten. Teveel voer zal verrotten en algengroei stimuleren. Eenmaal per dag voeren is in orde. Een dag of twee in de week niet voederen kan zeker geen kwaad.
 • waterhyacint (Eichhornia crassipes)Probeer zoveel mogelijk algen en eendenkroos uit de vijver te verwijderen. Doe dit met een zeef of net en probeer algen zoveel mogelijk rond een stuk te draaien. Je kan dit ook doen met een speciale vijverborstel. Planten met drijvende bladeren, veel zuurstofplanten en bewegend water verminderen de algengroei.
 • Dun snel groeiende waterplanten uit en maak de vijver proper voor de zomer. Vijverplanten moeten om de drie à vier jaar worden gedeeld. Doe dit ten laatste nu indien je het in de afgelopen weken nog niet heb gedaan. Het water zal nadien ietwat troebel zijn maar geen nood, binnen enkele dagen herstelt het zich vanzelf.
 • Geef waterplanten aangepaste voeding! Geef geen tuinmeststoffen, deze zullen leiden tot overmatige algengroei.
 • Plant deze maand nog nieuwe waterplanten. Indien het vorstgevaar is geweken kan je enkele bijzondere drijfplanten aanschaffen zoals: de waterhyacint (Eichhornia crassipes) en de waterkastanje (Trapa natans).
Terug naar boven icoon