menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 april 2024

Wat is het belang van de PH waarde in ons lichaam?

Net zoals dat de PH waarde belangrijk is voor de composthoop en de bodem van de tuin speelt de PH waarde ook een heel belangrijke rol in ons lichaam. Het is de balans tussen zuren en basen in ons bloed, urine, speeksel,…. De PH waarde kan variëren van 0 tot 14 waarbij het neutrale punt rond 7 ligt. Nul is de sterkste zuurtegraad en 14 de hoogste alkalische waarde.  

Door een verkeerde en ongezonde voeding kan deze waarde worden verstoord wat kan leiden tot verschillende vervelende kwalen en zelfs ernstige aandoeningen op termijn. Bijvoorbeeld osteoporose doordat er mineralen zoals calcium worden onttrokken aan onze botten. Alle organen, huid, bloedsomloop, ademhaling en centraal zenuwstelsel functioneren maar goed als de PH waarde in ons lichaam neutraal is.

Ben je vaak vermoeid, heb je vaak hoofdpijn, huidproblemen, spierpijn,.. dan kan dit wijzen op een disbalans in het lichaam.

Je goed voelen in je vel

Hoe kan je het lichaam terug in balans brengen?

De PH waarde van je bloed kan enkel worden bepaald door een bloedtest bij de dokter. De PH waarde van jouw urine en speeksel kan je zelf testen met strips die je kan kopen bij de apotheker.

Gelukkig hebben we zelf veel in de hand en kunnen we in heel wat gevallen de PH waarde terug in balans krijgen door ons voedingspatroon aan te passen. Als ons lichaam niet de nodige voedingstoffen uit onze voeding kan halen, dan zal het onze eigen voorraden uit botten of andere vitale weefsels gaan aanspreken. Een gezonde voeding, veel water drinken en veel bewegen is dus super belangrijk willen we gezond blijven!


Vermijd daarom zoveel mogelijk suiker, kunstmatige zoetstoffen, frisdranken, gluten, rijst en bewerkte granen en eet vooral veel groenten en fruit. Ook dierlijke producten: vlees, vis en zuivelproducten worden tijdens de stofwisseling omgezet in zuren en moeten dus met mate worden gegeten. Zorg voor voldoende afwisseling en eet zo weinig mogelijk bewerkt en industrieel voedsel. 

Knolgewassen daarentegen zoals wortels, radijzen, rapen, mierikswortel en koolraap zijn rijk aan mineralen en zullen bijdragen aan een betere balans in het lichaam. Ook diverse koolsoorten zoals broccoli, bloemkool, witte en rode kool, spruitjes; bladgroenten zoals boerenkool, snijbiet en vooral spinazie zijn super gezond. En bovenaan de lijst staan look en citroen. Het zijn wondervoedingsmiddelen waarbij citroen van al het voedsel wel het meest alkalisch is. 

Naast een gezonde voeding is een goede nachtrust en voldoende ontspanning onontbeerlijk. Een gezonde geest is immers ook een gezond lichaam! Een goede balans tussen beiden zal de PH waarde in jouw lichaam alleen maar ten goede komen. 

#5638Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon