menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 juli 2024

Eetbaar groen in januari en februari

In het vroege voorjaar denk je niet zo snel aan wildplukken, maar ook in deze tijd van het jaar is er heel wat lekkers te vinden in de natuur. Sommige kruiden verstoppen zich ondergronds in het bos terwijl andere graag natte voetjes hebben langs een meertje. Zo lang de grond vrij is van sneeuw, zijn de meeste eetbare planten vlot te vinden. Informeer steeds vooraf waar je mag wildplukken en doe dit uitsluitend met een expert. Lees ook hier waar je moet op letten bij het wildplukken.

Eetbaar groen in het vroege voorjaar

Zwammen en paddenstoelen

paddenstoelen in het voorjaar schijnridderzwam eetbaarDe koude vochtige weersomstandigheden in januari en februari, zorgen ook in het voorjaar voor verschillende soorten paddenstoelen zoals het fluweelpootje, judasoor en oesterzwammen waaronder de winteroesterzwam. Een algemeen voorkomende en eetbare zwam is de paarse schijnridderzwam (Lepista nuda). Deze paddenstoel wordt gekend door een paars gekleurde hoed, die later overgaat naar violetbruin. Eet deze soort gebakken op een toast of verwerk deze zwam bij een visgerecht of in risotto.

Langs de waterkant

Zowel de grote als kleine lisdodde hebben eetbare wortelstokken die een bron zijn van zetmeel. De smaak is vergelijkbaar met kastanjes. De rhizomen kunnen gebruikt worden als bindmiddel, puree of na het drogen en vermalen als bakmeel. Schil de wortelstokken vooraf en kook ze om de zetmeelrijke vezels eruit te halen. Ook scheuren en breken onder water is een methode om het zetmeel uit de plant te krijgen. 

Niet alleen de wortels van de lisdodde plant bevatten veel zetmeel. De wortelstokken van riet zijn eveneens bruikbaar in gerechten. Daarnaast bevatten ze ook vitamine C, caroteen en suikers waardoor ze op vele manieren kan gebruikt worden. Droog de wortels goed en maal ze helemaal fijn. Om ze zo fijn mogelijk te krijgen, stamp je de wortels verder tot meel waarvan brood gebakken kan worden. Een leuk weetje: van de wortels kan je ook koffie maken door ze te drogen, te roosteren en te vermalen.


blaasjeswier oogsten in de winter fucus vesiculosusEen opvallende soort die het hele jaar door te oogsten is, is het blaasjeswier (Fucus vesiculosus). Deze waterplant vinden we terug langs de kustlijn op vaak gladde, rotsige plaatsen of op het strand aangespoeld na een storm. Het zeewier heeft olijf- tot geelgroene blaasjes die ervoor zorgen dat de plant drijft in het water. Ze zijn een belangrijk en voedzaam onderdeel geworden binnen de gezonde voeding. Pluk de toppen net boven de verhoute stengels zodat de plant nieuwe takken kan aanmaken. Was vers zeewier altijd goed zodat alle zandkorrels ervan zijn en droog daarna de toppen tot het kleur diepgroen is. Zeewier helpt de stofwisseling te bevorderen en vetten en koolhydraten te verbranden. Eet het vers of gedroogd.

Kruiden

De vochtige bodems in bossen en parken zijn ideaal voor de groei van speenkruid (Ranunculus ficaria). Dit plantje zit boordevol vitamine C en is heerlijk in frisse salades, soepen en groene sauzen. De plant is herkenbaar aan haar vrij kleine en niervormig of hartvormige blaadjes waarvan de bladrand licht gekarteld is. Tijdens de zomer sterft het speenkruid bovengronds af en zijn de kleine knollen gefrituurd een lekkernij. Let op dat de plant niet in bloei staat als je ze plukt. Speenkruid slaat namelijk in deze periode giftige stoffen op in het blad die voor irritatie kunnen zorgen.

Een echt winterkruid is winterpostelein. Wanneer alle andere planten het moeilijk hebben bij vriesweer, blijft dit kruid het goed doen. Want deze plant kan tot wel 15 graden vorst verdragen. De blaadjes zijn een bron van vitamines, mineralen en zelfs omega 3 vetzuren. Verwerk rauw of kort gekookt in soep of stamppot, of gooi een handje mee in je groene smoothie.

Green smoothie van winterpostelein

smoothies maken in de winter gezonde voeding

Ingrediënten:

  • 300 ml amandelmelk of andere melk naar keuze
  • 2 handjes verse winterpostelein
  • verse munt
  • 2 bananen

Bereiding:

Was eerst de porselein grondig. Voeg daarna alle ingrediënten samen in de blender en mix tot een homogene smoothie. Mag de smoothie wat dunner, voeg naar wens nog wat water of amandelmelk toe. Ook andere kruiden zoals basilicum, citroenverbena en dille kunnen de smoothie een frisse toets geven. Verdeel over twee glazen en werk af met wat chiazaad. Deze smoothie zit boordevol vitaminen en is de perfecte aanvulling op een winterse dag.

#5830Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).