
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/winterslaap_egels_overwinteren
Egels in de tuin zijn leuke dieren om naar te kijken. Ze worden niet langer dan 30 cm en hebben een leuke, spitse snoet met kleine oogjes en oortjes. Met die kleine oogjes zien egels niet zo best, maar dat is ook niet echt nodig daar het echte nachtdieren zijn die pas bij valavond tevoorschijn komen. Overdag zal je ze niet vaak zien daar ze dan in hun nest verblijven.
Het zijn als insecteneters van ongewenste plaagdieren zeer nuttige dieren. Met hun uitstekende gehoor en prima reukzin weten ze in het donker prima hun prooien te vinden. Zo zullen ze in uw tuin heel wat slakken, spinnen, wormen, kevers, rupsen, kikkers en zelfs af een toe een muis opeten. Naast al het dierlijke voer leven ze ook van afgevallen vruchten, paddenstoelen,... en weten ze door mensen aangeboden egelvoer ook enorm te waarderen. Let wel op dat ze niet in de kippenren kunnen, want ook een kippenei laten ze niet liggen.
In de maanden voor zijn winterslaap moeten egels voldoende vetreserves opslaan om de winterslaap levend door te komen.
Als het in het najaar kouder wordt, dan gaan egels op zoek naar een geschikte plaats voor hun winterslaap. Ze maken hun nestje meestal onder een hoopje takken of onder struiken, maar nog liever in een echt egelhuis. De egelkast vullen ze dan op met bladeren, kleine takjes, mos, hooi en ander materiaal dat ze in de omgeving vinden. Met deze materialen maken ze dan een mooi egelnestje waarin ze lekker droog en warm zitten gedurende hun winterslaap. Om minder energie te verbruiken tijdens hun winterslaap vermindert de ademhaling tot eenmaal om de paar minuten en de hartslag van 190 tot 20 slagen per minuut en daalt de lichaamstemperatuur van 35°C tot ongeveer 5°C. Egels gaan pas in november of december in winterslaap en ontwaken dan in april of mei. Vooraleer egels in winterslaap gaan is het enorm belangrijk dat zij voldoende voeding vinden om zo de levensnoodzakelijke vetreserves te kunnen opslaan. Bij het ontwaken is een egel ongeveer een derde van zijn gewicht verloren. Gezonde, volwassen dieren wegen voor hun winterslaap circa 1.3 kg.
Om de winter te kunnen overleven moet een egel minstens 0,6 kg wegen vooraleer in winterslaap te gaan. Vooral de vrouwtjes en de jonge egeltjes slagen daar vaak niet in. Je kunt de egels uiteraard een handje toesteken door hen vanaf augustus tot november extra voer aan te bieden. Dat kan onder de vorm van rauwe eieren, gedroogde meelwormen of nog liever speciaal voor egels gemaakt egelvoeder. Katten- of hondenbrokken lusten ze ook wel, maar deze droge brokken zetten te veel uit in de egelmaag waardoor dit ten stelligste wordt afgeraden.
Geef egels echter nooit melk, want ze lusten het heel graag maar krijgen er echter zo'n buikloop van dat ze ervan sterven. Het is veel beter om de egels een schaaltje met vers water te plaatsen.
Eenmaal je een egel in de tuin hebt, dan is de kans groot dat deze er een tijdje blijft. Dat heb je ineens een prima ongediertebestrijder om de hosta's te vrijwaren van slakkenvraat. Weet echter dat egels een beschermde diersoort zijn en dat je ze niet als huisdier mag houden.
Heb je een egelkast in de tuin, dan plaats je deze best op een rustige en zo droog mogelijke plaats. Je mag de egel ook al helpen door de egel verblijfplaats deels op te vullen met hooi of droge afgevallen bladeren. Om het geheel iets natuurlijker te laten overkomen kun je overheen de egelkast enkele takken leggen eventueel met een extra isolatielaag van bladeren. De nestkast zullen de egels trouwens nogmaals gebruiken om er in de zomer hun 5 tot 8 jongen in groot te brengen.
Egel tips:
Weetjes over egels:
De egelpopulatie is de laatste decennia drastisch afgenomen door het toenemende verkeer. Jaarlijks sterven er ruim 400.000 egels in het Nederlandse en Belgische verkeer.
Vind je een zieke of gewonde egel, neem dan best contact op met een egelopvangcentrum, vogelopvangcentrum of de dierenbescherming in uw buurt.
Zoeken op...: voederhuisje - vogelbad - kerstdecoratie - groenten zaden - kerst - gelderse roos - kippenhok - vogelvoer - vogelvoederhuis - hot exit - serre - groenten - tuinberging - insectenhotel - handschoenen