menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Tuintip - Aprilse grillen.

Zoals het gezegde zegt: April doet wat hij wil! Hoewel het wisselvalig weer niet zo vreemd is, is het aan te raden zoveel mogelijk van dit water op te vangen zodat je in warmere periodes de tuin kan begieten met regenwater. Over het algemeen worden de dagen warmer, maar wees nog steeds alert op koude nachten die nog steeds ernstige schade kunnen aanbrengen aan vroegbloeiende planten en bomen. Bescherm ze goed met vorsthoezen, denk vooral aan fruitbomen. April belooft met z'n grillen alvast een opwindende tuinmaand te worden voor de tuinliefhebbers.

lentebloeiers in het voorjaar

Algemeen

Tuinvragen aan de lezers

De siertuin

pruikenboom (Cotinus)Snoei heesters met als grootste sierwaarde hun kleurrijke blad. Bij de pruikenboom (Cotinus) bijvoorbeeld staan de kleurrijkste bladeren aan de nieuwe scheuten. Daarom moet je stevig snoeien, wil je de plant groter laten worden dan kan je enkele scheuten ongemoeid laten.

Grijp tijdig in tegen allerhande insectenplagen zodra je ze opmerkt. In april worden vele insecten weer actief en gaan ze op zoek naar allerlei lekkers in de sier- en moestuin.

Ruim de borders op en blijf wieden. Het is belangrijk om het onkruid in het voorjaar telkens weer een stap voor te zijn. Verwijder alle onkruiden die je tegenkomt en maak de grond nadien los met een drietand. Wees voorzichtig rond planten met wortels dicht aan het oppervlak zoals rhododendrons. Probeer spontane zaailingen van onkruid te onderscheiden zodat je planten zoals helleborus, hibiscus, akelei en vingerhoedskruid kan uitplanten als ze groter zijn.

Verwijder door de vorst beschadigde scheuten van niet geheel winterharde wintergroene struiken zoals bijvoorbeeld Choisya ternata.

lavendel snoeien voorjaarIndien je lavendelstruiken nog niet van een voorjaarssnoei hebben genoten kan je dit gezien de huidige weersomstandigheden nog steeds doen. Lavendel vraagt jaarlijks twee snoeibeurten, de voorjaarssnoei zorgt ervoor dat de planten mooi compact blijven en niet verhouten. Ook andere grijsbladige halfheesters zoals Helichrysum en Santolina kunnen op die manier worden gesnoeid.

Bind nieuwe scheuten van klimplanten horizontaal aan voor meer bloeiende zijscheuten.

Zomerbloeiende vaste planten kunnen ten laatste deze maand nog worden gedeeld wil je deze zomer en herfst nog mooie bloemen hebben.

De kroon van bolbomen zoals de Acacia en de Catalpa kan je nu nog tot op 15 cm terug snoeien.

Heide (Erica) kan nu worden gesnoeid. Indien je dit jaarlijks doet dan zullen uw heidestruiken de kans niet krijgen om erg groot en van onderen kaal te worden. Knip de uitgebloeide bloemen weg, maar snoei niet terug tot op het oude hout. De nieuwe takken zullen uitlopen uit de slapende ogen die zich op de kruidachtige takken bevinden. Leg een laagje van enkele cm turf tussen de Erica's. Turf is voor zuurminnende planten zeer goed. Je kan het een beetje vergelijken met kalkminnende planten die zeer goed gedijen als ze hun jaarlijkse kalkbeurt krijgen.

Wil je nog bladverliezende planten of bomen aanplanten dan kies je deze maand het beste voor planten die in container zijn gekweekt. Planten met blote wortel zijn nu bijna niet meer te verkrijgen. Dit maak de aankoop van uw planten aanzienlijk duurder.

Indien de rozen nog niet gesnoeid zijn dan kun je daar nu best vooraf werk van maken:

rozen snoeien Verwijder eerst alle dode bruine hout.

Enkele tips voor wie zijn rozen nog moet snoeien:

 • Verwijder eerst alle dode bruine hout.
 • Verwijder alle scheuten die uit de grond opduiken zo diep mogelijk; dit is wildopslag afkomstig van de wilde wortel.
 • Snoei de takken in tot op twee ogen. Snoei liefst op een oog naar buiten toe gericht. Verwijder alle zwakke, dunne takjes want deze geven toch zwakke, weinig of niet bloeiende scheuten.
 • Meer over rozen snoeien lees je hier.

Groententuin

 • Het is nu volop het moment op vanalles te beginnen zaaien onder glas: tomaten, selderij , knolselder, pompoenen, courgettes, prei, suikermaïs...
 • Je kan ook doorlopend groenten blijven zaaien als radijsjes, sla, bietjes, erwten, tuinbonen en rapen. Door weinig en vaak te zaaien voorkom je dat alles tegelijk moet worden geoogst.
 • Er kan ook al vanalles buiten worden gezaaid zoals wortelen, prei, sperziebonen, zeekool, knolvenkel en koolrabi.
 • Geef bij droog weer regelmatig water en bescherm zaailingen tegen vogels en slakken!
 • Plant ook aardappelen en uien.
 • Blijf kruiden zaaien en planten. Eind deze maand kan alles naar buiten dus zorg ervoor dat alles tijdig klaar.
 • Geef tijdig water bij droog weer.

groententuin in april

Gazon

Vanaf april wordt wekelijks maaien een nieuwe routine. Begin deze maand op de hoogste stand en zak in tussenfasen.

Een oud gazon kan nu hersteld en gerenoveerd worden. Bemest indien je dit vorige maand niet hebt gedaan. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid. Hetgeen niet wordt opgenomen belandt via het grondwater in sloten en rivieren.

Behandel mos met een mosdoder. Bedenk wel dat je enkel de symptomen bestrijdt en niet de oorzaak. Slechte doorlatendheid, zwak gras en dichtgeslagen grond zijn belangrijke  oorzaken van mos en dienen te worden aangepakt door het gazon te beluchten en te verticuteren. Nadien bekalken geeft mos minder kans.

Vanaf deze maand kan je een nieuw gazon aanleggen: je kan zowel zaaien als graszoden leggen.

Vijver

Het vijverleven komt stilaan op gang, tijd voor de grote schoonmaak. Na vijf à zes jaar worden vele vijverplanten te groot en doe je er goed aan ze er eens allemaal uit te halen en te verjongen. Ook vissen kan je tijdelijk verhuizen om de vijver laag te maken. Steek de vissen in een container gevuld met vijverwater. 

Scheur en verjong de planten en plant ze opnieuw in de vijver. Let op voor vijvers met oude folie, een lek is immers snel gemaakt! Als de vijver is gevuld kunnen de vissen terug in het water. Samen met het overige vijverwater uit de container waarin ze tijdelijk verbleven.
Je mag de vissen nu wat regelmatiger voeren.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).