menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Rugvriendelijk tuinieren

Tips om ergonomisch te tuinieren
Vroeg of laat wordt iedereen er wel eens mee geconfronteerd: rugklachten! En misschien sta je er niet direct bij stil, maar ook werken in de tuin zonder ergonomische hulpmiddelen kan leiden tot tuinierblessures. In dit artikel geven we je een aantal handige tips en tools om tuinklussen comfortabel te kunnen uitvoeren.

Tips bij rugklachten na tuinierenTuinieren is voor velen een ontspanning maar het is ook dikwijls noeste arbeid waarvan je de gevolgen pas ’s avonds voelt eenmaal je in de zetel ploft en er amper nog uitgeraakt. Nu kan je met een aantal zaken rekening houden om te voorkomen dat je ’s avonds niet meer uit de voeten kan. Bekijk tuinieren als een sport: opwarmen is dus een absolute must. Doe enkele eenvoudige maar doeltreffende stretchoefeningen alvorens je de tuin intrekt. Als het koud is wacht je beter met zware klussen tot het later op de dag is opgewarmd. Vermijd ook repetitief werk, zorg voor veel afwisseling in je houding en neem af en toe een welverdiende pauze. Zorg er ook voor dat je voldoende vloeistof opneemt. Zoek hulp bij het opheffen van zware objecten en ga goed door de knieën terwijl je rug een rechte houding blijft aanhouden. Gebruik de kruiwagen zoveel mogelijk bij het transporteren van allerhande tuinmaterialen. Denk eraan je kruiwagen ook lichtjes op te tillen vanuit de armen om je rug te ontlasten. Draag eventueel een aangepaste gordel om je rug te ondersteunen.

Tuintips voor mensen met rugproblemen

  • Vermijd zoveel mogelijk onbegroeide plekken in de tuin. Zo krijgt onkruid minder kans en moet je bijgevolg minder wieden. Gebruik ook mulch, Strovan of schors, zij remmen het onkruid af en houden de bodem vochtig zodat je minder moet bewateren.
  • Maak gebruik van verhoogde plantenbedden om de buigbewegingen te reduceren. Hou de plantbedden ook smal zodat je niet onnodig over het gehele bed moet gaan hangen om onkruid te wieden. Ook op het terras kan je werken met verhoogde plantenbakken.
  • Maai eens (een deel van) het gras niet af en geniet van de vele bloemetjes en insecten die jouw tuin gaan bezoeken. Geef het gras een extra boost door in het voorjaar een bloemengrasmengsel in te zaaien. Lees hier onze handige tips bij de aanleg van een bloemenweide. Zo hoef je dit seizoen het gras iets minder te maaien. 

2-in-1: harken en schoppen

Tuinmateriaal voor mensen met rugproblemen

  • Gebruik tuintools met lange stelen. Sommige gereedschappen hebben zelfs telescopische stelen om het werk nog gemakkelijker te maken. Zo hoef je om onkruid te stekken niet langer op je knieën te zitten dankzij onze bestseller Grootvaders onkruidwieder.
  • Gebruik een snoeischaar met rolhandgreep of een ratelsysteem om de drukkracht te verlichten in de pols. Dit maakt snoeien makkelijker en ontlast zowel de schouders als de rug doordat je minder druk uit moet oefenen. Ook de messen scherp houden scheelt een slok op de borrel.
  • Zelfs een eenvoudige holster zorgt ervoor dat je altijd je materiaal dicht bij de hand hebt en je niet steeds hoeft te bukken om het op te rapen.
  • Gebruik een tuinslang met een automatisch rolsysteem of gebruik een automatisch irrigatiesysteem in jouw tuin of moestuin. Gebruik geen zware gieters of emmers en als je het toch doet, doe ze dan halfvol.
  • Gebruik voor zittend werk een aangepast bankje die je kan helpen om zonder veel problemen terug recht te komen. Op die manier zijn ook je knieën beschermd. Je kan ook kniebeschermers gebruiken waardoor je een ergonomische houding kan aannemen zonder enige druk uit te moeten oefenen op je rug.
  • Gebruik zoveel mogelijk ‘twee in één’ gereedschappen: wat dacht je bijvoorbeeld van een multihark en dit in een vederlichte uitvoering?

Planten voor mensen met rugproblemen

Planten voor mensen met rugklachtenMoestuiniers en tuiniers kunnen het ook doen zonder te spitten. Door jaarlijks in de late herfst een laag goede compost of mest over de groeibedden uit te spreiden en die door levende organismen zoals bijvoorbeeld regenwormen in de grond te laten verwerken hoef je de bodem eigenlijk niet te spitten.
Velen beweren zelfs dat je op die manier de gelaagdheid van de bodem intact houdt en dus de bodemstructuur niet verstoort. Uiteraard dien je vooraf wel te wieden en min of meer te nivelleren.  Een tweede laag mulch of compost kan worden aangebracht tijdens het groeiseizoen om de bodem vochtig te houden en het onkruid te onderdrukken.

#4047Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).