menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Hortensia's het jaar rond

Eén van de meest gecultiveerde sierheesters ter wereld, de hortensia, voor het eerst aangeplant door Hortense de Beauharnais, dochter van keizerin Joséphine de Beauharnais van Frankrijk.
Er zijn zowel hoge als lage soorten en zelfs soorten die klimmen.
De verschillende soorten hebben verschillende bloeiwijzen en vragen ook andere snoeitechnieken. De samengestelde bloeiwijze bevat zowel steriele als vruchtbare bloemen, de steriele bloemen zijn groter en worden gebruikt als lokmiddel voor insecten. Alle soorten zijn schaduwminnend en groeien het best in halfschaduw op een kleiachtige, vochtige doch goed doorlaatbare ondergrond. Jaarlijks bemesten mag maar is niet noodzakelijk, dit hangt af van de bodemkwaliteit in uw borders.

Een overzicht van de meest courante soorten hortensia's en enkele handige onderhoudstips.

sneeuwbalhortensia
de sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle')

De opmars van de sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle' - 120/150 cm) is ongetwijfeld te danken en de overvloedige langdurige sneeuwwitte bloeiwijze.
De bolvormige bloeiwijzes zijn soms zo groot dat de plant gemakkelijk openvalt dus deze sierheester kan in de zomerperiode zeker een plantensteun gebruiken. Dit kan in de vorm van een natuurlijke steun (bv een buxushaag) of met allerhande prefabsteunen of hortensia plantensteunen. De sneeuwbalhortensia bloeit op éénjarig hout en mag dus jaarlijks tot op een 30 cm teruggesnoeid worden. Snoei enkele centimeter boven twee tegenoverstaande nieuwe bladknoppen en wacht met snoeien tot de eerste lentedagen aanbreken in het voorjaar (half-maart). Indien je de hortensia minder diep insnoeit zullen de bloemen opvallend kleiner zijn waardoor de heesters minder openvallen. In het najaar verkleuren de bloemen lichtgroen waarna ze opdrogen. Hiermee zorgen ze doorgaans voor een fraai winterbeeld.
Deze hortensia maakt zeer gemakkelijk worteluitlopers die je in het voorjaar van de moederplant los kan maken en verplanten.

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata 'Grandiflora' - 200 /400 cm) bloeit doorgaans enkele weken vroeger dan de meeste van zijn soortgenoten. Ook deze hortensia bloeit op éénjarig hout, is zeer winterhard en bovendien gemakkelijk in onderhoud. De aantrekkelijke bloeiwijze kan tot 40 cm lang zijn. Je kan kiezen om in het voorjaar enkele van de uitgebloeide bloemen weg te snijden, maar je kan de plant ook terugsnoeien tot op 30 cm hoogte. Indien je enkel de bloemen wegsnijdt zal de bloei nadien opvallend kleiner zijn.

eikenbladhortensia
eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia - 100/250 cm)

Een variant van deze Pluimhortensia is de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia - 100/250 cm). De plant heeft zijn naam te danken aan zijn mooi ingesneden blad dat je het best kan vergelijken met een groot eikenblad. Deze laatbloeier (augustus - september) heeft een witroze bloeikleur en een prachtige rode herfstkleur. De plant groeit eerder traag en vraagt over het algemeen geen snoei. Je mag uiteraard de oude bloemen in het voorjaar verwijderen. De eikenbladhortensia voelt zich het best op een voedingsrijke vochthoudende 'bos'grond.

Een buitenbeentje in de groep is de klimhortensia (Hydrangea anomala ssp petiolaris - tot 10 m). Deze klimplant heeft een witte bloeiwijze en groeit het best op een muur of schutting in halfschaduw. Bij de aanplant van een nieuwe klimhortensia doet men er goed aan de plant enkele seizoenen aan te binden alvorens de plant zich zelfstandig vasthecht. De plant vraagt over het algemeen geen snoei, indien de omvang te groot wordt kan men terug snoeien na de bloei door de zijscheuten in te korten. Let wel op: de plant maakt enkel bloemen aan op scheuten die het jaar vooraf zijn gevormd.
De plant kan ook als bodembedekker worden gebruikt en kan vermeerderd worden door afleggers of door het nemen van zomerstekken. Er bestaan verschillende cultivars waaronder 'Brookside Littleleaf', deze miniatuurvorm wordt vaak gebruikt als klimmer tegen lagere muren.

klimhortensia
klimhortensia

De bol- of boerenhortensia (Hydrangea macrophylla - 150-200 cm) is ongetwijfeld de meest gekende in zijn soort. Deze soort is er in vele cultivars met bloemen die schakeren van wit naar roze tot blauw naargelang de pH-waarde van de bodem. Bij zure grond krijgen we blauwe bloemen, een kalkrijke grond geeft zachtroze bloemen. Heeft u liever blauwe hortensia's in uw tuin, maar bevat de grond te veel kalk? Dan kan de hortensia blauwmaker een oplossing bieden.
De boerenhortensia vraagt weinig snoei maar een verjongingskuur kan echter geen kwaad. Let op: de soort maakt enkel bloeiknoppen op meerjarig hout. Voer je de verjongingskuur (snoeien tot op 15 -20 cm) in één keer uit dan krijg je datzelfde jaar weinig tot geen bloemen. Meestal volstaat het de scheuten 1/3 terug te snoeien, dikwijls kan je ook gewoon de oude bloemen wegsnijden. Doe dit vanaf half maart om vorstschade te vermijden.
Sommige cultivars zijn schermbloemig waaronder de prachtige Hydrangea macrophylla 'Veitchii', deze cultivar behoort tot één van de meest winterharde soorten.


Andere schermbloemigen vinden we terug in de Hydrangea serrata groep, deze soort is gemiddeld 30 cm kleiner dan de bolhortensia en start de bloei enkele weken vroeger. De bladeren zijn fijner en eerder gepunt. Er zijn verschillende kleurvarianten gaande van wit tot roze naar blauw. Een unieke cultivar is de Hydrangea serrata 'Shiro Fuji'. Deze klein blijvende hortensia heeft prachtige dubbele witte bloeiranden.

fluweelhortensia
fluweelhortensia (Hydrangea aspera)

De minder bekende doch zeer aantrekkelijk fluweelhortensia (Hydrangea aspera - 200/300 cm) heeft dan weer een heel ander uiterlijk. Met zijn lang fluweelachtig blad en schermvormige bloeiwijze is ook deze hortensia een prachtige sierheester. Een tiental zacht wit-lila steriele randbloemen omringen een lila kern van kleine vruchtbare bloemen. Deze hoog opgaande soort vraagt de nodige groeiruimte en is dus niet voor elke tuin geschikt. Ook de fluweelhortensia bloeit op éénjarig hout dus kan in het voorjaar sterk worden teruggesnoeid om de struik te verjongen.

Terug naar boven icoon