https://www.tuinadvies.be / zaterdag 5 oktober 2024
Tien dingen die je moet weten over hortensia’s
Hortensia's zijn zonder twijfel de tuinlievelingen bij uitstek: in bijna elke Vlaamse tuin groeit er wel minstens één. En terecht, want weinig planten bloeien zo uitbundig en lang, in zoveel verschillende kleuren.
1. Keuze zat
Er bestaan meer dan 1500 verschillende hortensia’s; daarvan zijn er zo’n 150 in ons land verkrijgbaar – meer dan keuze genoeg dus.
2. Schrap Annabelle
Niet alle populaire hortensia’s zijn goede tuinplanten. ‘Annabelle’, misschien wel één van de meest geplante hortensia’s, is er zo een. De bloemen worden veel te zwaar, de takken buigen door tot de grond of breken af. Als gevolg hiervan worden de mooie witte bloemen beschadigd en besmeurd. Hydrangea paniculata ‘Limelight’ is een veel beter alternatief.
3. In mei in bloei?
Laat je niet verleiden tot de aankoop van een bloeiende hortensia in de lente: die zijn geforceerd om vroeger te bloeien en blijven daarvan uitgeput achter. Het duurt soms twee jaar voor ze weer op hun positieven zijn. Je koopt ook best een hortensia die al wat groter is, in plaats van een kleine plant.
4. Klimmen
Hortensia’s zijn struiken, maar de familie telt ook een erg mooie klimhortensia, Hydrangea anomala subsp. petiolaris, voor een (half)schaduwmuur. In het begin heeft hij wat steun nodig en groeit hij eerder langzaam maar na enkele jaren heb je er geen omkijken meer naar. Vanaf juni verschijnen grote, crèmewitte, ijle bloemschermen; in de winter zorgen de gedroogde bloemen voor veel charme.
5. Vijf maanden bloemen
Als je verschillende hortensia’s combineert, kan je 5 maanden lang, van begin juni tot oktober, genieten van bloemen in je tuin. Vroege bloeiers zijn de Belgische Hydrangea paniculata ‘Wims Red’ of ‘Mega Mindy’, een pluimhortensia met prachtige witte kegels die langzaam rozerood verkleuren. Een van de laatste is ‘October Bride’, een imposante witte, die, als je hem niet snoeit, tot zo’n 6 meter hoog wordt.
6. XL
Nog wel meer hortensia’s groeien uit tot heel grote struiken, zoals Hydrangea arborescens, voor de lichte schaduw, en Hydrangea heteromalla, een imponerende struik met prachtige, grote bladeren en al vroeg, in juni en juli, delicate crèmewitte schermbloemen. Een van de mooiste is ‘Nepal Beauty’; hij wordt wel drie meter hoog.
7. Kleine tuin?
Veel Japanse serrata-cultivars zijn ideaal voor wie niet veel plaats heeft. Ze bloeien heel bijzonder, met delicate bloemen. Hou er wel rekening mee dat ze wat schaduw nodig hebben.
8. In pot
Hortensia’s doen het erg goed op het terras, op voorwaarde dat ze niet de hele dag in de volle zon staan. Kies lage cultivars, zoals de Belgische 'Bobo', de compacte ‘Endless Summer', met grote roze of lichtblauwe bloemen van juni tot oktober, of de lage, roze tot lichtpaarse ‘Spreading Beauty’. Geef tussen april en augustus elke 6 weken aangepaste (vloeibare) hortensiamest. Verplant elke 2 jaar.
9. Roze of blauw?
Enkel witte, groenige of rode hortensia’s zijn kleurvast. Een blauwe hortensia is eigenlijk een roze die onder invloed van de zure bodem verkleurt. Wil je je blauwe hortensia blauw houden, of wil je je roze laten verkleuren, hark dan in september kaliumaluin of aluminiumsulfaat (ca 50 gr per plant) in en bemest niet tegelijkertijd. Geef nooit leidingwater – dat bevat vaak veel kalk.
10. Buitenbeentjes
De meest fascinerende hortensia is wellicht de tweekleurige ‘Love You Kiss’, in wit en rood, of ‘Tricolor’, met een mooi wit randje rond z’n bladeren. Heel opvallend is de seringhortensia 'Ayesha' die bloeit als jasmijn, met roze tot zacht mauve kelkblaadjes. Of laat je verrassen door ‘Precioza’, die in één bloeiseizoen vier keer van kleur verandert.