Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/droog_zelf_bloemen_uit_je_eigen_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 juli 2021

Droog zelf bloemen uit je eigen tuin: 4 manieren

Droog zelf bloemen uit je eigen tuin

Het is weer zover… de tuin begint na de koude winter weer tot leven te komen. Heel wat planten zijn al een flink stuk gegroeid en sommigen staan al mooi in bloei. De zon doet de natuur herleven. Heerlijk! Het wordt ook tijd om wat meer tijd in de tuin door te brengen en te genieten van het buitenleven.

Een tuin vol bloeiende planten en bloemen is immers heerlijk om in te vertoeven. Maar omdat we grotendeels van onze tijd toch binnenshuis doorbrengen is het ook leuk om bloemen in huis te hebben. Als je bloemen uit eigen tuin wilt plukken om de woonkamer op te fleuren, doe dit dan op een koel moment. Dit kan je best ’s morgens als de dauw van de blaadjes weg is of bij valavond.
Om zo lang mogelijk van je bloemen te kunnen genieten kan je ze vervolgens gaan drogen. Door het droogproces worden de kleuren en de geuren langer bewaard. Gedroogde bloemen zijn leuk om te verwerken in guirlandes, in bloemstukjes en in boeketten. De bloemblaadjes, kleine takjes en bladeren kunnen verwerkt worden tot een potpourri om je woonkamer met een lekker geurtje te vullen.

Bloemen drogen
Kies voor het drogen bloemen die er nog op hun best uitzien, nog een diepe kleur hebben en nog geen tekenen van verval vertonen. Bloemen drogen kan je op verschillende manieren. Kies afhankelijk van de bloemen die je wenst te drogen, de beste techniek.

Bloemen drogen aan de lucht

Bloemen drogen aan de lucht: Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste techniek en ook de meest milieuvriendelijke. Je hebt er weinig hulpmiddelen voor nodig, enkel een warme, droge en donkere kamer. Een zolder is hiervoor ideaal.

Verwijder overtollige bladeren en bind met elastiek de bloemen bijeen in kleine bossen. Dit doe je best per soort en in gelijke bundels. De elastiek houdt de takken samen en zorgt ervoor dat ze tijdens het droogproces er niet van tussen vallen. Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde plaats. Hang de verschillende bundels niet te dicht op elkaar zodat er voldoende lucht aan de bloemen kan.

Hoe sneller ze kunnen drogen, hoe beter het resultaat en hoe minder de kans bestaat dat ze gaan beschimmelen. De bloemen zijn droog als ze wat knisperig en bros aanvoelen. Afhankelijk van de ruimte waar ze hangen en het type bloemen zal dit tussen 1 à 8 weken duren. Zet als test twee stengels in een vaas gedurende een tweetal dagen. Als de stengels rechtop blijven staan zijn ze goed, als ze omknikken moeten ze nog een tijdje drogen.

Bloemen met houterige stengels kan je rechtopstaand in een vaas drogen op voorwaarde dat je ze ondersteund met bijvoorbeeld wat kippengaas. Span dit gaas over je vaas en steek de stengels er door. Enkel de bloemblaadjes drogen kan je doen door ze open op een oude krant te leggen.

Bloemen drogen in de plantenpers

Bloemen drogen in de plantenpersDit roept misschien jeugdherinneringen bij je op. Iedereen heeft wel eens voor school een herbarium moeten maken en bladeren ten droge gelegd tussen ouderwetse telefoonboeken.
Bij deze techniek worden je bloemen en planten tweedimensionaal. Leuk om te gebruiken door de creatieveling als versiering op wenskaartjes, kaarsen, cadeauhangers,….

Deze techniek lukt het best bij rode, blauwe, roze en gele bloemen. De kleur blijft dan vrij goed bewaard. Witte bloemen geven een minder goed resultaat en kunnen snel bruin verkleuren.
Kies ook voor kleinere bloemen die nog ongeschonden zijn. Van grotere bloemen zoals rozen kan je beter de blaadjes afzonderlijk drogen. Deze techniek is ideaal voor viooltjes, lavendel, zinnia’s, geraniums,….

Voor het drogen kan je vloeipapier gebruiken dat je vervolgens tussen dikke boeken gaat leggen of je kan een standaard plantenpers kopen in de handel. Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers. Zorg vervolgens voor een constante druk door een zwaar voorwerp op de boeken te leggen. Zo zal het vocht uit de bloemen trekken. Dit duurt tussen twee à acht weken afhankelijk van de grootte en hoeveel vocht ze bevatten.

Als je de kleur van de bloemen optimaal wilt behouden, is het noodzakelijk het papier de eerste vijf dagen elke dag te vervangen. Daarna kijk je om de twee weken. Als het papier te vochtig wordt kan je het best vervangen.  

Bloemen drogen met silicagel

Bloemen drogen met silicagelDit is een snelle methode die goede resultaten oplevert.Silicagel is een product dat je kan kopen in de hobbywinkel. Je kan het trouwens ook hergebruiken. Het is ideaal voor bloemen met tere blaadjes zoals madeliefjes en viooltjes.

Vul een platte bak die je luchtdicht kan afsluiten, met een laag silicagel van ca. 5 cm dik. Prik de bloemen die je wenst te drogen in de gel. Let er op dat de verschillende bloemen elkaar niet raken. Schep vervolgens heel voorzichtig meer kristallen tussen en rond de bloemen om ze uiteindelijk net te bedekken.

Met een satéstokje kan je de blaadjes een klein beetje opentrekken zodat de kristallen overal goed tussen zitten. Sluit de bak luchtdicht af en tape de rand af zodat er zeker geen lucht door kan dringen. Na een paar dagen mag je alles verwijderen en controleren als de bloemen voldoende gedroogd zijn. Als ze te lang in het product liggen worden ze broos en donker van kleur. Schud de kristallen er voorzichtig af en gebruik een penseel om het product er af te vegen.

Bloemen drogen met glycerine

Bloemen drogen met glycerineDit is niet echt een manier van drogen maar eerder een manier om bloemen lang te bewaren. Door deze techniek vervang je het vocht uit je bloemen en bladeren door glycerine. Hierdoor kunnen bloemen jarenlang worden bewaard. Er zal echter wel een lichte verkleuring optreden.

Glycerine kan je ook kopen in de hobbywinkel. Meng voor gebruik één deel glycerine met twee delen kokend water, roer goed en giet het mengsel in een vaas die groot genoeg is zodat je de bloemen rechtop kan zetten. Laat dit goed afkoelen. Laat je bloemen en planten vervolgens goed volzuigen met water.
Snijd de uiteinden van de stelen scherp af en zet ze in de vaas zodat ze ongeveer een 10 à 15 cm in de glycerine staan. Zet de vaas op een donkere koele plaats. Controleer nu en dan als het mengsel niet moet worden aangevuld.

De bloemen zijn klaar na 1 à 8 weken. Als de bloemen droog zijn haal je ze uit de vaas en spoel je ze af met water. Leg ze vervolgens te drogen op vloeipapier of een ander absorberend materiaal. 

#4726

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies