menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 4 oktober 2023

Laat in mei je gras maar groeien

In Vlaanderen, en zeker ook in andere regio's, vormen alle tuinen samen een grotere oppervlakte dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Door je tuin natuurlijk in te richten kan je dus best wel een belangrijke bijdrage leveren aan ons leefmilieu. Misschien tijd om af te stappen van het traditionele groene grasperk? 

Want voor de natuur heeft een strak gemaaid gazon weinig waarde en het vraagt bovendien heel wat onderhoud en liters water om het groen te houden, zeker tijdens een warme, droge zomer. Waarom dan nog al die moeite doen als het ook anders kan? 

Een natuurlijk grasveld

Strak gazon of natuurlijk grasperk?

Vaak wordt een klassiek gazon aangelegd voor de kinderen, om een open ruimte te creëren waar ze kunnen ravotten. Maar voor kinderen kan het juist heel boeiend zijn om een natuurlijk gazon aan te leggen, en gelukkig zijn er meer en meer mensen die hiervoor kiezen. In een natuurlijk gazon is er plaats voor bloemen die nectar leveren aan tal van insecten. Ze zijn boeiend studiemateriaal en zorgen voor een gezondere leefwereld waarin onze kinderen kunnen opgroeien.

Om mensen aan te tonen dat een natuurlijk gazon voor meer biodiversiteit zorgt, werd de campagne Maai Mei Niet een paar jaar terug in het leven geroepen. Door een hele maand je gazon niet of slechts gedeeltelijk te maaien, geef je de kans aan wilde bloemen en planten om zich te ontwikkelen. Soorten die ontzettend belangrijk zijn voor insecten zoals bijen, hommels en zweefvliegen. Insecten die onmisbaar zijn voor de bestuiving van bloemen en het inperken van allerlei plagen, en op hun beurt een voedselbron vormen voor vogels. Vergeet ook niet dat wat wij als 'onkruid' bestempelen, in vele gevallen ontzettend mooie en nuttige bloemen zijn. Bepaalde soorten zijn zelfs lekker en hebben een geneeskrachtige werking, denk maar aan grote weegbree en ereprijs. 


Laat dus de ganse maand mei het gras maar weelderig groeien en bloeien en trek zo tot 10 x meer insecten aan. Langer gras is trouwens beter bestand tegen de droogte, waardoor je minder moet bewateren. 

Een natuurlijk gazon levert immers tal van voordelen op:

  • Minder maaibeurten nodig waardoor je minder werk hebt en dus meer vrije tijd.
  • Je spaart de kosten van beregening en kunstmest uit.
  • Een natuurlijk gazon herbergt bijzonder veel leven: bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders, lieveheersbeestjes... en tal van andere insecten die op hun beurt vogels aantrekken.
  • Als je het gazon niet te kort maait zal het niet of minder snel uitdrogen in de zomer.
  • Met een extensief maaibeheer krijg je unieke tuinkamertjes.

Klaprozen in het gazon

Enkele tips om jouw gazon het ganse jaar door waardevol te maken

  1. Maai het gazon minder vaak. Zo krijgen bloemen meer kans om te groeien en hebben insecten een schuilplaats. Je kan er ook voor kiezen om een gedeelte van jouw gazon te laten verwilderen door er als het ware een border van te maken terwijl je de rest van jouw gazon strak houdt.
  2. Laat de natuur zijn gang gaan en laat mossen en bloemen die er natuurlijk voorkomen staan. Madeliefjes, klavers, paardenbloemen, ooievaarsbek, klaprozen... geven kleur aan jouw tuin en brengen leven in de brouwerij.
  3. Maai op het juiste tijdstip en met een zeis: begin juli en begin oktober. Laat het maaisel enkele dagen liggen zodat het rijpe zaad er kan afvallen en voer dan het maaisel zo goed mogelijk af. Hierdoor voorkom je een verrijking van de bodem en zal het gazon verder verschralen. Zo heb je in de toekomst minder maaiwerk en krijg je meer bloemen.
  4. Zaai inheemse soorten in het gras, deze zorgen voor een grotere biodiversiteit.
  5. Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Stap even af van het traditionele denken dat gras strak en groen moet zijn en misschien rijd je wel nooit meer het gras af! Door de natuur in jouw eigen tuin een handje te helpen kunnen we al een heel groot verschil maken!

Wil je deelnemen aan de actie, registreer je dan op "Maai mei niet" en tel je bloemen.

#5167Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon