Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gazononderhoud_voorjaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 6 oktober 2022

Gazononderhoud voor dit voorjaar: het gazon ontwaakt

Na de barre wintermaanden volgt de lente en is het doorgaans tijd om ons gazon eens goed onder handen te nemen. Bij een degelijke staat van het bestaand gazon wacht je best tot na de eerste maaibeurt om te starten met eventuele bemestingen of onkruidbestrijding. Het is normaal dat je gazon er wat povertjes bij ligt na een periode van vorst, er is dan ook geen reden tot paniek. Ben je van plan een nieuw gazon aan te leggen dan kan je alvast beginnen met het verwijderen van de bestaande graszode.

De combinatie van de lentezon en een malse lenteregen zorgt al snel voor een ware metamorfose bij de grasmat. Een goed onderhouden grasmat verandert van dof naar helder groen en de groei neemt toe naargelang de dagen en vooral de nachten warmer worden. Natuurlijk zal ook het onkruid van deze weersverandering profiteren dus indien je een onkruidvrij gazon wenst kan je het onkruid enkele dagen na de eerste maaibeurt bestrijden met een gazon-herbicide. Eenmaal per jaar is in principe meer dan voldoende.

Gazon bemesten


Een gazon in goede staat hoef je niet overvloedig te bemesten al kan het nooit kwaad om je gazon in het voorjaar te verwennen met een kant-en-klare bemesting. Je wacht het best op een aangekondigde regenbui zodat je net voor het regenen begint kan bemesten. Probeer het bemesten te beperken. Meer mest betekent meer groei, meer maaibeurten en meer afval. Zorg er ook voor dat de korrels gelijkmatig over het gazon worden verspreid, dit kan het best met een strooiwagen voor een gelijkmatige verdeling.

Gazon verluchten

Een prikrol - gazonverluchter is het ideale toestel om uw gras / gazon te verluchten. Door het gazon te beluchten breekt de bodem open en kan niet alleen het regenwater makkelijker weg, maar geraken voedingsstoffen en zuurstof makkelijk tot bij de wortels van het gras. Hierdoor bekom je niet alleen een mooie, stevige groene grasmat, maar krijgt mosgroei eveneens geen kans. Harde grond regelmatig beluchten met een prikrol verbetert de afwatering.

prikrol kopen - het gazon verluchten
Gazonverluchter - prikrol

Indien je regelmatig gebruik maakt van een mulchmaaier is het in deze periode van het jaar zeker aan te raden om het gazon eens goed te verluchten. Mulchen zorgt voor extra voeding en extra vocht voor het gazon maar er blijft ook een viltlaag achter die best jaarlijks wordt weggehaald. Dit kan je door stevig te harken of door het gebruik van een verticuteermachine. Verticuteer in twee richtingen (lengte en breedte van het gazon) en hark al het dode materiaal uit het gazon. Ook mos krijgt door deze actie minder kans tot groeien en zal grotendeels worden verwijderd. Na het verluchten kan je het gazon bestrooien met een dun laagje fijne compost. Het gazon zal er enkele weken na het verluchten dikker en gezonder uitzien.

Gazonkantjes bijwerken

Een job waar niemand echt wild van is maar die je tuin helemaal verandert is het onderhouden van de gazonranden. Doe dit enkele keren per jaar en gebruik hierbij een spade of een kantensnijder. Bij een groter gazon kan je kiezen voor een machinale kantensnijder.

Wie geen zin heeft om het gazon meerdere keren per jaar af te steken, kan een nette afwerking tussen gazon, hagen, terras of borders verkrijgen door gebruik te maken van een rubberafboording. Ecologisch vervaardigde afboordingen uit gerecycleerd rubber zijn uiterst geschikt voor het aanleggen, afboorden of afranden van rechte alsook kronkelige paden en borders in tuin en park. Ze worden toegepast langs het gazon, de bloemborder, vijverrand, rond bomen, langs paden, hagen,... Zeer flexibel en erg handig in gebruik waardoor het plaatsen van afboordingen snel en gemakkelijk kan gebeuren.

het gazon afboorden - ecorub gazon afboording
Golvende gazonboord van gerecycleerd rubber

Komt je gazon niet geheel ongeschonden door de wintermaanden of heeft het weer eens afgezien van spelende kinderen of een enthousiast huisdier dan kan je beschadigingen herstellen. Dit kan je doen door de grond los te harken en eventuele putten op te vullen. Eens het te herstellen oppervlak mooi effen ligt kun je het inzaaien met een goed graszadenmengsel of met een speciaal gazon-herstelmengsel. Hark nadien het graszaad lichtjes in en druk het geheel goed aan. Er zijn ook kant-en-klare gazonherstellers die zowel graszaad, meststoffen als potgrond bevatten. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je de herstelde plek vochtig houden. Eenmaal je begint met bewateren doe je dit het best tot wanneer het graszaad mooi kiemt, dit ongeveer na zeven tot tien dagen. Herstel je gazon redelijk vroeg op het jaar dan heeft het zaad dikwijls genoeg aan de vroege ochtenddauw.

patch magic gazonherstel
gazon plaatselijk snel herstellen met Patch Magic

Voor wie een nieuw gazon wil aanleggen bekijken we in een volgend artikel (nieuw gazon aanleggen) de verschillende mogelijkheden zoals het zaaien van een nieuw gazon of het leggen van graszoden.

Terug naar boven icoon