menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 25 juni 2024

Het gazon herstellen na de droogte!

gazon herstellen na de droogte

Na een periode van bijna drie maanden droogte vragen vele mensen zich af: wat met ons gazon? Onze grasmat is sterk en kleurt vandaag, na enkele regenbuien, al opnieuw wat groener. Toch ziet het er in de meeste tuinen niet echt optimaal uit en zal er toch het één en ander moeten gebeuren om de kwaliteit opnieuw op het juiste niveau te brengen.

Na de droogte

Eerste en vooral merken we dat de groene zones heel wat (on)kruiden bevatten. Deze wortelen namelijk een stuk dieper dan onze grasmatten en hebben de droogte dus beter doorstaan. Persoonlijk zou ik afraden om nu als gekken te gaan behandelen tegen (on)kruiden; de grasmat is danig verzwakt dus een dosis herbicide is niet onmiddellijk het beste medicijn. In de zones met schaduw recupereert het gazon min of meer snel maar in de volle zon gaat dit een stuk trager! Ook zones die voor de droogte extensief werden behandeld; langere graszones voor bijen en insecten; komen een stuk beter uit de afgelopen hittegolf.

Behandeling

Het spreekt voor zich dat onze grasmat nu heel wat dood materiaal bevat, verzwakt is en dus ook kwetsbaar voor allerhande plagen en ziektes. Het komt er dus op neer ons gazon nu klaar te stomen voor het aankomende herfst- en winterseizoen. 

Het dode materiaal kunnen we verwijderen door in het najaar reeds te verticuteren. Hiermee wordt de ontstane viltlaag verwijderd en wordt het overlevende gras voorzien van licht en zuurstof zodat de zoden kunnen recupereren en nieuwe pollen gevormd kunnen worden. Na deze behandeling zullen vele gazons er helemaal niet uitzien terwijl het voor andere gazons aardig mee zal vallen. Waar het meevalt bemesten we met een goede kwalitatieve najaarsmesstof voorzien van extra magnesium zodat de grasmat goed gevoed en opnieuw stevig de winter in gaat.

Waar het tegenvalt en de dode stukken te groot zijn kunnen we dit najaar na het verticuteren eerst doorzaaien met een goed herstel - gazonmengsel alvorens de grasmat met najaarsmeststoffen te behandelen.

Indien je een geheel onkruidvrij gazon verkiest, wat ik afraad, kan een behandeling best wachten tot in het voorjaar. Ons gazon komt dan sterk en met voldoende weerstand uit de winter en zal beter opgewassen zijn tegen een behandeling met herbiciden. Uiteraard gaan we ook in het voorjaar opnieuw bemesten.

Extensief beheer en bloemen

gazon extensief beherenDe zones die ik in het voorjaar ongemaaid liet om klaverbloemen en klaprozen te voorzien voor hommels en bijen zijn nu gemaaid en recupereren bijzonder snel na de droogte tegenover de kort gemaaide stukken gazon. Bovendien zijn deze stukken nog voorzien van een dikke zachte grasmat terwijl andere stukken en dun en hard bijliggen. Gelukkig wordt er meer en meer gepleit om onze gazons anders te gaan bekijken en ze een meer ecologisch waardevol karakter te geven. 

Het is dus geen slecht idee om bij het doorzaaien bepaalde stukken van een bloemenmengsel te voorzien voor volgend voorjaar. Kale zones kunnen vanaf nu ook voorzien worden van in het voorjaar bloeiende bloembollen zoals narcissen en krokussen. Ook zij vormen een waardevolle voedingsbron voor de eerste hommels en bijen van het nieuwe voorjaar.Gras/gazon extensief beheren

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).