menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 20 juni 2024

Kies het juiste grasmengsel

Door de correcte graszadenmix te kopen voor jouw tuin, kun je veel langer plezier beleven van je gazon.

Soorten gazonmengselsIn de meeste graszadenmengsels zitten verschillende grassoorten met elk hun specifieke eigenschappen. De vier meest voorkomende groepen zijn de volgende: struisgrassen, zwenkgrassen, beemdgrassen en Engels raaigras. Struisgrassen (Agrostis) zijn fijnbladige, donkergroene grasjes die goed bestand zijn om regelmatig te maaien. Zwenkgrassen (Festuca) zijn fijnbladige grassen die goed tegen de droogte kunnen. Beemdgrassen (Poa) zijn zeer sterke grassen zeer veel kunnen verdragen. De meeste soorten zijn grofbladig. Engels raaigras (Lolium) is een snel groeiende grassoort die niet te kort mag worden afgereden en niet goed tegen de droogte kan.

Soorten gazon

Vele leveranciers verkopen graszaadmengsels volgens hoe intensief het te zaaien gazon wordt gebruikt. Meestal deelt men het in in volgende mengsels: siergazon, speelgazon, sportgazon en schaduwgazon.

Een SIERgazon of een Engels gazon bestaat uit een mix van zeer fijnbladige grassen waardoor het zeer uniform en mooi oogt. Een siergazon mag niet intensief worden betreden en vraagt vrij intense verzorging. Zo moet je deze grasmat toch minstens 1 a 2 keer per week maaien en in de zomer goed sproeien om in goede conditie te houden. Dergelijke gazon worden dan ook meestal enkel gezaaid door echte gazonliefhebbers.

Bij een SPEELgazon kiest men voor grassen die goed bestand zijn tegen onbeperkte betreding van spelende kinderen. Dergelijk gazon heeft minder verzorging nodig dan een siergazon en waarbij één maaibeurt per week volstaat.

Een SPORTgazon is niet alleen geschikt voor sportvelden, maar kan ook perfect voor in de tuin. Deze grasmat kan zeer intensief worden belopen en mag ook zeer kort worden afgemaaid.

Veel specifieker zijn de mengsels die geschikt zijn om te gedijen in de schaduw. In een verpakking met graszaad voor in de SCHADUW zitten dan ook grassoorten die goed groeien in de schaduw en tevens mosgroei kunnen onderdrukken.


Bij de aankoop van graszaad kies je best voor de beste kwaliteit. De duurdere grasmengsels bevatten nauwkeurig geselecteerde zaden die meestal ook resistent zijn voor verschillende ziektes.

grasmaaien op de juiste hoogteDe eerste maaibeurt kan gebeuren van zodra het gras circa 5 cm hoog staat. Door het gras wekelijks te maaien zullen de grassen snel een dichte zode vormen en de eenjarige onkruiden zullen al snel uit het gazon verdwijnen. Geef het gazon vervolgens jaarlijks twee keer mest. Dit kan het best in het voorjaar en nogmaals in het vroege najaar.

Als laatste tip wil ik nog meegeven om het gazon in de zomer tijdens een warme en droge periode niet te kort af te maaien. Bij het maaien wordt het gras afgesneden en ontstaat er een wonde die extra vocht verdampt. Tijdens warme periodes droogt het gras via die wonde diep in en krijg je al snel een bruin, dor gazon. In dergelijke periodes sla je de wekelijkse maaibeurt zelfs beter af en toe een keertje over en je zal zien dat jouw gazon er nog groen bij staat terwijl dat bij de buren een stuk minder mooi oogt.

Zelf het gazon zaaien:

Dit is niet moeilijk. Zorg er wel voor dat de bodem voldoende vochtig is en voldoende opgewarmd. De beste periode om gras te zaaien is in het voorjaar van zodra de grond ca. 8°C bedraagt (april) en dat tot half juni. In de nazomer vanaf half augustus tot eind oktober is er nog een tweede periode waarbij gras zaaien perfect lukt.
De bodem moet zoals eerder aangegeven voldoende warm en vochtig zijn om het graszaad te laten ontkiemen. Bij het inzaaien zorg je dat het graszaad ook niet dieper dan anderhalve cm onder de oppervlakte ligt. Als alles goed verloopt, dan kan je na een weekje de eerste grassprieten zien verschijnen. De dagen erop zie je het bruine perceel dagelijks een stukje groener kleuren.

De stap voor stap werkwijze met bijhorende foto's kun je bekijken op dit artikel

Naast bovenstaande mengsels zijn er ook nog speciale graszadenmixen in de handel om kale plekken in het gazon snel te herstellen.

#5316Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).