Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aanleg_van_een_bloemenweide

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 1 augustus 2021

Aanleg van een bloemenweide

Bloeiend bloemenveld

Een bloeiende bloemenweide is een prachtig element in de tuin. Het trekt verschillende soorten dieren aan en de tuin fleurt er volledig mee op.
Bovendien heeft een bloemenmengsel een bijkomend voordeel dat het een onkruidwerende werking heeft en het verbeterd de (veelal magere) bodem dankzij de doorworteling en humusinbreng. Ook over bloeiperiodes hoeft u zich weinig zorgen te maken, aangezien er altijd wel iets in bloei staat vanaf het voorjaar tot de eerste vorst in het najaar.

Een bloemenweiden kunnen opgedeeld worden in 2 types. Bloemenweiden met gras en bloemenweiden zonder gras.
In beide gevallen zal de keuze van het zaad sterk verschillend zijn. Maar op hoe kiest u het juiste type en hoe zaait u de bloemenweide om een optimaal resultaat te krijgen komende zomer? Hieronder alvast enkele punten om in het achterhoofd te houden:

Margrietjes

Bloemenweiden met gras en bloemen

Zaad dat geschikt is voor dit type bloemenpracht bestaat uit een groot deel graszaad en een ander deel bloemenzaden. Niet elk type eenjarige bloem kan hiervoor gebruikt worden want grassen kiemen snel en hun groeikracht zorgt ervoor dat er maar weinig bloemen de kans krijgen om te ontwikkelen.

Een mooi alternatief voor een tradidtioneel gazon is kiezen voor een grasveld met een combinatie van wilde bloemen die van nature uit voorkomen in grassen. Voorbeelden daarvan zijn klaver, boterbloemen en madeliefjes.
Om deze bloemenweide mooi tot zijn recht te laten komen mag het gazon niet meer wekelijks gemaaid worden. Een maandelijkse maaibeurt voorkomt dat de weide te wild wordt, maar dat de bloemen nog steeds de kans krijgen om mooi uit te groeien.

Voor iets wildere grasweiden met bloemen kunt u gaan kiezen voor bloemen van kaprozen, duizenblad, margrietjes, vergeet-mij-nietjes of goudsbloemen.

Bloemenweide zonder gras

Standplaats en grond zijn belangrijk voor het welslagen van een bloemenweide zonder gras. Uiteraard houden de bloemen van een standplaats in volle zon. Wenst u daarnaast nog een moestuin aan te leggen, probeer beide wat uit elkaar te leggen, want de zaden van de uitgebloeide bloemen zouden anders te snel in de moestuin raken en beginnen kiemen.
De grond voor een bloemenweide of bloemenakker is liever niet te zwaar of te voedselrijk. Een ideale kans om de magere grond, of "afvalgrond" van uitgravingen een plaats te geven. (bijvoorbeeld na de aanleg en uitgraving van een vijver kan je met de magere grond een aparte bloemenpartij aanleggen).

Klaprozenveld

Bloemenweide zaaien

Alvorens het inzaaien wordt de grond bewerkt. Gaat het over een kleine partij, dan kan het met de spade omgespit worden. Voor grotere partijen kan een machinale frees handiger zijn.
Het voordeel voor het effenleggen voor de aanleg van een bloemenweide is dat de ondergrond geen biljardtafel moet worden zoals het bij een gazon wel hoort.
De bodem moet wel vrijgemaakt worden van stenen en wortelstokken, haal die onzuiverheden weg met een spitvork.

Het zaaien van een bloemenweide kan in de maanden maart tot juni. Hiervoor gebruikt u het best zaden van de beste kwaliteit. Ga niet voor de goedkoopste, want deze hebben vaak al het meeste van hun kiemkracht verloren. Deze doosjes bloemenweides zijn alvast speciaal geselecteerd voor een optimaal resultaat.
De mengsels bestaan uit eenjarige bloemen waarbij u de mogelijkheid heeft om bloemenweides aan te leggen die meer de aantrekkingskracht hebben voor bijen, lieveheersbeestjes, vogels, vlinders, ... De bloemen zijn geselecteerd om een aantal maanden een blijvende bloei te garanderen met een minimaal aan onderhoud.

Een goed zadenmengsel bestaat uit veel verschillende soorten. Bloemenmengsels voor bijen bevatten onder andere zaden van hrysanthemum leucanthemum, Echium plantagenium, Papaver rhoeas, Lotus corniculatus,... Deze bloemen trekken voornamelijk de bestuivende insecten aan.
Bloemenmengsels voor vlinders bevatten bloemen van onder andere Anethum graveolens, Agrostemma githago, Trifolium repens, Onobrychis sativa,...

Nadat de zaden gezaaid zijn kunt u best de bovengrond lichtjes inharken want de meeste zaden van bloemenmengsels ontkiemen in het donker. Bijkomend voordeel van om te harken is dat ook vogels minder van de zaden zullen komen eten.

Eenmaal de bloemenweide is uitgebloeid kan ze gemaaid worden. Dit kan in de maand oktober maar zorg ervoor dat het maaisel niet opgezogen wordt, maar dat het enkele dagen kan blijven liggen op de plaats zelf. Op die manier komende zaden van de bloemen opnieuw vrij en kunt u het jaar daarop opnieuw genieten van de bloemenpracht.
Het enige wat u in het komende voorjaar nog moet doen is de grond licht bewerken en eventueel wat extra zaden bijzaaien.

#3422