menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Hommeltijd, meer hommels in de tuin?

Hommels en natuurlijk ook de bijen zijn heel belangrijk voor onze tuin, voor onze planten en uiteindelijk ook voor het voedsel dat op onze bordjes komt. Zonder bestuiving hebben we immers geen vruchtzetting en komt er niet veel in huis van het fruit aan onze bomen of van de groente in onze moestuin.
Hommels zijn dol op heerlijk geurende planten met aantrekkelijke bloemen en bessen.

meer hommels in de tuin

Met het juiste assortiment lok je ze dus zo naar je tuin! En ook al heb je geen tuin dan kan je zo toch jouw steentje bijdragen met bloeiende  eenjarigen op het balkon of het terras.

Zowel voor solitaire bijen als voor hommels zijn er verschillende kasten of nestblokken in de handel te koop die natuurlijk bijdragen aan het voortbestaan van deze belangrijke vliesvleugeligen. Je kan natuurlijk ook zelf creatief aan de slag om deze insecten te helpen. Een hommelvolk overwintert namelijk niet dus jaarlijks moet elke jonge koningin opnieuw op zoek naar nectar en een nieuwe nestplaats om een nieuw volk te stichten. Dit doen ze al te vaak in een oud muizennest of in een boomholte. Nadat de eerste, veel kleinere werksters het nest verlaten, hoeft de koningin enkel nog eieren te leggen terwijl nectar en stuifmeel nu door de werksters naar het nest wordt gebracht. Raar maar waar, de eerste mannelijke hommels worden pas geboren ergens midden in de zomer waarna een algemene paardans ontstaat waarna de sterkste bevruchte wijfjes zich bol en rond eten om de winter gezond en wel door te komen zodat ze de volgende lente ,als koningin, een nieuw volk kunnen stichten.


Welke planten hebben er nu zo’n belangrijke aantrekkingskracht op deze insecten:

vaste plant VerbenaVaste planten: uiteraard zoeken we vaste planten die lang geurend en kleurrijk bloeien zoals bijvoorbeeld Ijzerhard (Verbena bonariensis), verschillende salvia varianten, uiteraard lavendel (Lavandula angustifolia) en ook de Russische variant (Perovskia atriplicifolia) doet het goed bij hommels en bijen.
Ook het sprookjesachtige vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) dat nu volop in bloei staat wordt druk bezocht door deze verwoede verzamelaars van stuifmeel en nectar. Verder vallen ook vele keukenkruiden in de smaak bij deze zoemende insecten, ik denk aan: salvia, munt, kaasjekruid, dille, hyssop en rozemarijn!

Vaste planten

Heesters: ons allen bekend is natuurlijk de vlinderstruikofBuddleja davidii die voor mij net zo goed hommelstuik had kunnen heten maar natuurlijk spreken vlinders veel meer tot ieders verbeelding. Nog even en de langwerpige bloeitrossen van deze zomerbloeier kleuren onze tuinen. Ook heesters zoals Choisya, Ceanothus Lavatera en Hibiscus hebben een bijzondere aantrekkingskracht op bijen en hommels.

Vlinderstruik

En tot slot dragen ook onze bomen zoals esdoorns, lindes, wilgen en vele fruitbomen hun steentje bij om het voortbestaan van deze prachtige insecten te verzekeren… en wist je dat, hommels puur wetenschappelijk gezien, eigenlijk niet  gemaakt zijn  om te vliegen.

Terug naar boven icoon