Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/is_het_een_bij_een_wesp_of_een_zweefvlieg

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 29 januari 2022

Is het een bij, een wesp of een zweefvlieg?

Niet alle insecten met een geel-zwart gestreept lichaam die zoemend op jou afkomen, zijn gevaarlijk. Menig insect wordt onnodig uit onze buurt weggejaagd omdat we niet precies weten wat het is en wat de mogelijke gevaren zijn. Veel van deze diertjes zijn echter totaal onschuldig en zijn zelfs niet in staat om te steken.

Zweefvliegen

Er bestaat geen bloementuin zonder zweefvliegen. Ze vormen een grote familie van kleine en grote soorten. Sommigen lijken heel goed op bijen, maar verschillen doordat ze slechts twee vleugels hebben. Bijen hebben namelijk 4 vleugels. Maar je kan ze nog makkelijker herkennen aan hun antennen. Zweefvliegen hebben meestal kortere voelsprieten dan bijen of wespen. Het zijn ook heel rustige dieren die vaak nieuwsgierig op je afkomen. Ze wapperen dan snel met hun vleugels terwijl ze op dezelfde plek blijven hangen. Zweefvliegen hebben verder enkel een tong en geen kaken, zijn slank en kort behaard. Maar geen vrees, zweefvliegen steken nooit! 

Zweefvlieg - pendelvlieg

Een opvallende soort is de hoornaarzweefvlieg of stadsreus. Ze is groter dan de meeste andere zweefvliegen en op het eerste gezicht lijkt ze sprekend op een echte hoornaar. Ze is echter totaal niet gevaarlijk en leeft van nectar en stuifmeel. Een knap staaltje mimicry!

Bijen

HoningbijHoningbijen zijn geliefd omdat ze ons heerlijke honing leveren. Ze worden meestal door de mens gehouden in kunstmatig bijenkorven. De honingbij heeft een opvallende lichaamsbeharing. Het achterlijf is het grootst en vrouwtjes zijn voorzien van een angel. Alle bijen, ook de solitaire bijen hebben 4 vleugels. 

Solitaire bijen of wilde bijen zijn slechts enkele maanden per jaar actief. In die periode gaan ze op zoek naar een geschikte nestplaats om zich voort te planten. Sommigen zoeken bestaande holten in boomstammen, takken of tussen stenen. Anderen maken een gangetje in de grond of maken gebruik van een insectenhotel. Solitaire bijen zijn heel goede bestuivers omdat ze vooral stuifmeel verzamelen en nectar enkel gebruikt voor eigen energievoorziening. Honingbijen daarentegen durven bloemen te beroven van hun nectar zonder de meeldraden te raken. 

Aangezien solitaire bijen geen honingvoorraden of kolonie te verdedigen hebben, zullen ze zich ook niet snel bedreigd voelen en steken. Enkel als je er op trapt met de blote voeten zullen ze proberen steken. Honigbijen kunnen daarentegen wel gevaarlijk zijn als ze zich bedreigd voelen. Een steek van een honingbij is pijnlijk en zeker voor mensen met een allergie niet zonder risico. 


Hommels

HommelHommels zijn geen vervelende insecten maar lieve diertjes die helemaal niet bestreden hoeven te worden. Integendeel, je kan ze beter beschermen want het aantal hommels is net zoals het aantal bijen, de laatste jaren dramatisch gedaald. Waar hommels vroeger rustig hun kolonie konden stichten moeten ze nu plaats maken voor de mens en de verstedelijking. 

Hommels zijn goede bestuivers en dus onmisbaar in de natuur. Ze zijn goedmoedig en zullen zelden steken. Hommels behoren tot de bijenfamilie maar zijn groter, bolvormig en sterk behaard. Door deze sterke beharing zijn ze aangepast aan lagere omgevingstemperaturen en kunnen ze zelfs in het hooggebergte overleven.  

Vrijwel alle hommels hebben duidelijke banden van gekleurde haren op het lichaam. Het zijn sociale insecten die ook in kolonie leven maar stuifmeel en nectar enkel uit bloemen halen voor direct gebruik. Ze hebben dus geen voedselvoorraad. Enkel bij ernstige verstoring zullen ze steken. In het ander geval zijn ze heel aardig en met hun zacht gebrom zelfs schattig.  

Wespen

WespWespen zijn nuttige dieren omdat ze veel andere vervelende insecten vangen maar ze zijn voor de mensen ook een stuk gevaarlijker. In augustus/september gaan de wespen op zoek naar voedsel en suikers en dan begint de wespen ellende! Nadat de laatste wespenlarven volgroeid zijn en ze geen zoete braakvloeistof meer van de larven ontvangen, komen de wespen naar buiten. Ze gaan dan zelf op zoek naar zoetigheden die ze vaak in de buurt van mensen terug vinden. 

Wespen worden dus heel erg aangetrokken door zoete etenswaren en gaan hierbij agressiever te werk dan bijen of hommels. Bij ons komt de gewone wesp en de Duitse wesp het meest voor. Opvallend is hun typische gele en zwarte tekening op het achterlijf.  Ze hebben 2 vleugels en 2 zijwaarts bewegende kaken met daaronder monddelen. Op de zijkant van hun kop bevinden zich  grote langwerpige facetogen met aan de bovenzijde een drietal bijogen. 

Als de wespennest zich in de buurt van mensen bevindt dan kan dit hinderlijk zijn. Als de wespen zich bedreigt voelen kunnen ze pijnlijk steken toebrengen wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen of mensen met een allergie. Het zijn enkel de vrouwtjes die steken en in tegenstelling tot de bij kunnen ze meerdere steken toedienen. 

 

#5407

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies