menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Tuintip - ongedierte op komst.

Magnolia bloemen in de lenteIn de tweede helft van de vierde maand schommelen de temperaturen voorlopig nog op en neer, waarbij we af en toe genieten van de zon. De tuin staat nu vol kleur: fruitbloesems bloeien uitbundig, late magnolia's zijn weelderig en de boerenjasmijn kleurt sneeuwwit. Het nieuwe leven is overal zichtbaar en de tuinvogels zijn druk bezig met bouwen. Tegelijkertijd moeten we waakzaam blijven voor ziektes, plagen en schimmels, want ook zij zijn opnieuw actief. Zo is de rups van de buxusmot al flink aan het smullen.

Algemeen

Zonnige wolkenloze dagen in april worden veelal gevolgd door verraderlijke nachten die nog lichte vorst met zich kunnen meebrengen, zorg ervoor dat gevoelige planten deze maand nog beschermd worden met een vliesdoek tegen late nachtvorst. Later kan je het doek gebruiken om fruit- en groenten te beschermen tegen insecten en vogels.

April brengt warmte en regen met zich mee, de slakken komen nu volop in beweging. Voorzie potten van kopertape, gebruik slakkenvallen en voorzie schuilgelegenheden en woonplaatsen voor slakkeneters zoals de pad en de egel. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe kleiner de kans op een ware slakkenplaag deze zomer.

zevenbladOngetwijfeld geniet je van alles wat nu groeit en bloeit, ik wil jullie niet teleurstellen maar ook het onkruid groeit weelderig mee. Wieden wordt vanaf nu een wekelijkse…misschien zelf bijna dagelijkse taak. Bestrijdt agressieve onkruiden zoals zevenblad en brandnetels tijdig zodat hun breed uiteenlopend wortelgestel geen kans krijgt. Van beide planten kunnen verse jonge scheuten trouwens in de keuken worden gebruikt, heerlijk toch!

Op een zonnige aprildag is het leuk om eventjes plaats te nemen op een propere tuinset: haal dus nu de borstel en emmer boven en maak je tuinset proper. Bedruppel scharnierende onderdelen met olie indien nodig en behandel houten sets eventueel met een product en geniet van de eerste echte warme zonnestralen. Bescherm ze ook op natte dagen tegen regen of uitwerpselen van vogels met een meubelbeschermhoes.

De siertuin

  • Borders kunnen hier en daar nog wat worden opgesmukt. Gebruik hierbij een drietand en werk wat meststoffen in indien dit nog niet is gebeurd. Bij sommige vaste planten mag het verdorde loof nog worden weggehaald. Let op voor de jonge frisse neuzen die nu reeds tevoorschijn komen.
  • Help de natuur een handje en voorzie schuilplaatsen voor zoogdieren, insecten en amfibieën. Egels en padden zullen je graag helpen met de opkomende slakkenplaag. Bijen en hommels helpen bij de bestuiving van allerlei gewassen en lieveheersbeestjes en oorwormen voeden zich maar al te graag met bladluizen, jonge rupsen en insecteneieren.
  • Hommelpotten, egelhuizen en allerlei insectenflats bieden hier een ideale oplossing. Maak ze zelf of ontdek onze originele modellen in de webshop.

  • Maak bakken en potten schoon zodat je in de komende weken eenjarigen kan aanplanten om het terras en de vensterbanken te versieren.
  • buxusbladvloVanaf midden tot eind april is het mogelijk dat de bladeren aan de toppen van je buxusplanten krullen en wit beginnen te pluizen. Dan heb je wellicht te maken met de buxusbladvlo. De buxusbladvlo - palmbladvlo is een 3 a 4 mm klein insect dat zich al springend en vliegend voortbeweegt. De larve van de buxusbladvlo is lichtgroen. Ze beschermen zich door witte, waterafstotende was af te scheiden waarmee ze zich omhullen. Deze larven voeden zich door aan de nieuwe knoppen en jonge bladeren te zuigen waardoor de jonge bladeren omkrullen en de bladeren bol komen te staan. In combinatie met de witte wasdraden zien de toppen van de buxus eruit als kleine kooltjes.

De groententuin

Slasoorten zoals kropsla, Lollo Rossa, Lollo Bionda en rode en groene eikenbladsla kunnen vanaf nu buiten worden geplant zonder gevaar voor vorstschade. Hou verse aanplant vochtig en hanteer een tussenafstand van 30 cm tussen en in de rij. Vers plantgoed voor de groentetuin wordt dikwijls in perspotjes aangeboden. Wanneer je ze aankoopt laat je de plantjes, in een kas gekweekt, best eerst even aan de nieuwe klimatologische omstandigheden wennen. Plaats ze buiten op een beschutte zonnige plek zodat ze aan temperatuurschommelingen van dag en nacht kunnen wennen. Laat de perspotjes in geen geval uitdrogen.

Plant de perspotjes voldoende diep zodat ze niet uitdrogen door zon en wind.

  • Ook bloemkool plant je best in april, een vroege teelt heeft het minst last van koolvlieg en rupsen. Plant bloemkool samen aan met broccoli, het oogsttijdstip tussen beide gewassen scheelt gemakkelijk tien dagen.
  • Plant nu ook al peterselie aan: door regelmatig te plukken kan je tot diep in de zomer blijven oogsten. Let op voor gele verkleuring door zwakke wortels of de wortelvlieg. Ook bladluizen kunnen hiervan de oorzaak zijn.
  • Bescherm opkomende aardappelscheuten tegen late nachtvorst met een vliesdoek.
  • Let vooral op plaagdieren en ziekten.

Gazon

Butomus umbellatus (Zwanenbloem)Heb je reeds geverticuteerd dan kan je nu eventueel bijzaaien waar nodig, er bestaan ook kant-en-klare mengsels, zoals [product=3] 17576-Magic Patch[/product], die kale plekken op een snelle manier opvullen. Maaien wordt vanaf heden een wekelijks begrip, ontzie de plaatsen waar krokussen en narcissen nog weelderig bloeien.

De ideale periode voor de aanleg van een nieuw gazon komt eraan. Je kan nu reeds van alles voorbereiden. Verwijder de oude zode, nivelleer het terrein en verwijder stenen en andere onregelmatige objecten. Werk eventueel een dunne laag compost in alvorens te zaaien of grasmatten aan te brengen.

De vijver

Geniet van het vijverleven dat weer op gang komt. Voer de vissen in kleine porties en ga op zoek naar nieuwe waterplanten voor in en langsheen de vijver, enkel aantrekkelijke soorten:

Terug naar boven icoon