https://www.tuinadvies.be / vrijdag 22 januari 2021
Tuintip - Eindelijk regen!
Juni, de maand tussen lente en zomer, een tijd van genieten is nu aangebroken! Het lijkt erop dat de meimaand reeds de zomer inluidde. De eerste week van maand 6 brengt de lang verwachte regen. Veel bloemen, het eerste fruit en allerlei lekkers uit de moestuin.
Lange dagen, veel vogelgezang en insecten die zich volop tegoed doen aan al die bloemen- en vruchtenpracht! Maak je toch maar geen illusies, na het genieten en het rusten op al je favoriete tuinplekjes… loert het werk alweer om de hoek!
Algemene tuintaken:

Kolkwitzia
Gazon:
Het gazon wordt één tot twee maal per week gemaaid afhankelijk van de groei. Het is af te raden om het gras niet te kort te maaien in periodes van lange droogte.
- Maai best ’s avonds bij te warm weer om de verdamping uit de snijwonden te voorkomen.
- Grasmaaisel op de composthoop spreid je het best goed open, rottend gras komt het composteringsproces namelijk niet echt ten goede.
- Laat eens een stuk gazon onaangeroerd en geniet van de bloemen die verschijnen en tal van insecten aantrekken.
- Bemest of bekalk voor een aangekondigde regenbui. Zo hou je het gras gezond, contoleer regelmatig op plakken.
- Hou het gazon onkruidvrij en verzorg wekelijks de graskanten!
Moestuin:
- Plant voorgekweekte aubergines nu in volle grond, voorzie ze van een flinke schep compost.
- Zaai nu HET zomerkruid bij uitstek in de volle grond: BASILICUM! Zorg voor een goed voorbereid zaaibed met een rijke grond en extra compost. Geef de planten regelmatig water en meststoffen om de groei te stimuleren.
- Juni is een goede maand om nog van alles te zaaien, alles groeit en kiemt nu razendsnel.
- Geef bij droog weer regelmatig water en houd de moestuin onkruidvrij.
- Bescherm jonge koolgewassen met een weringsnet tegen vogels (duiven en fazanten).
- De eitjes van het koolwitje verschijnen in juni op de onderzijde van de koolbladeren. Controleer af en toe of er groepjes gele eitjes te vinden zijn. Knijp ze plat of spuit met een milieuvriendelijk product op basis van pyrethrum. Afdekken met een fleecedoek is een alternatief
waardoor de vlinders worden verhinderd om bij de kolen te geraken.
Weetje: Het klein koolwitje veroorzaakt meer schade dan het groot koolwitje. Het wijfje van het grote koolwitje legt de eitjes in pakjes waardoor de rupsen bij elkaar zitten waardoor de schade beperkt blijft tot enkele planten per veld. Het klein koolwitje daarentegen legt slechts één geel, ovaal eitje per plant. De rupsen richten vooral schade aan in het hart van de plant.
- Vliesdoek kan ook nuttig zijn om de wortelvliegen weg te houden van onze wortelen. Vliesdoek beschermt het gewas niet alleen tegen insecten maar bewijst ook zijn nut tegen koude, stuifzand, storm en slagregens. Het maakt tevens klimaatbeïnvloeding en oogstvervroeging mogelijk. Vliesdoek reduceert verder ook grote en plotselinge temperatuurverschillen.
- De tomatenhoes beschermt tegen koude en bevordert eveneens de plantengroei door het kaseffect.
Geniet van je tuin en ga rustig om vogelnestjes heen…