menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 21 april 2024

Tuintip - Is het bijna lente?

De start van de eerste lentemaand ziet er alvast veelbelovend uit. Geleidelijk aan neemt het aantal zonuren toe deze week. Daardoor komen de eerste bloembollen en magnolia's weer in bloei, waar de vroege hommels en vlinders met veel plezier van profiteren. De nachten kunnen nog verraderlijk koud zijn waardoor deze beestjes het moeilijk kunnen krijgen. Help ze door het ophangen van insectenhotels.

Door de zachtere periodes in de maand februari zijn er, ondanks de vele regen, misschien al een aantal tuinwerkzaamheden gebeurd en hopen we stilaan dat koning winter ons land definitief overslaat. We maken onze tuinen rustig klaar voor de lente en genieten intussen van de voorjaarsbloeiers en het vogelgezang!

Siertuin

 • wieden, hakken en schoffelenStilaan kunnen we beginnen met het snoeien van vele sierheesters die ’s zomers of kort na de zomer bloeien. Voorjaarsbloeiers, daar blijven we af gezien we anders alle bloemknoppen wegsnijden. Hortensia’s, Cornus en Buddleja’s kunnen nog tot eind deze maand vrij kort terug worden gesnoeid.
 • We kunnen nog steeds aanplanten en/of verplanten maar dit zijn deze maand de laatste weken. Indien je later plant zullen de planten minder snel aanslaan en misschien wel een groeiseizoen verliezen. Bovendien is maart de laatste maand dat planten verkrijgbaar zijn met naakte wortel. Vanaf april zijn planten enkel verkrijgbaar in container en dus een stuk duurder.
 • Winterbescherming in de border kan bijna worden weggehaald. Wees voorzichtig voor de verse neuzen van allerhande vaste planten bij het verwijderen van bladafval of plantenafval. 
 • Verschillende vaste planten kunnen worden opgedeeld of gescheurd en opnieuw worden uitgeplant in de border. De kern van vaste planten die wat ouder waren sterft dikwijls af, waardoor het goed is de planten nu en dan te scheuren. Druk en giet de nieuwe delen onmiddellijk goed aan zodat de wortels meteen goed aanslaan.
 • Vanaf nu wekelijks in de tuinkalender: wieden, hakken en schoffelen! Onkruid, dat moet je voor zijn! Schoffel op een zonnige dag zodat het onkruid onmiddellijk kan uitdrogen nadat het is losgemaakt.
 • Zuurminnende planten kunnen nu een laagje turf gebruiken om de zuurtegraad rond deze heesters op peil te houden.
 • Lijn de scheiding tussen de border en het gazon netjes af door de graskanten af te steken. Op die manier oogt je tuin onmiddellijk helemaal anders.


Groentetuin

doperwten voorweken en zaaienMaart is de maand waarin we de moestuin opnieuw opstarten. Grondbewerking, zaaien en opkweek vragen nu de volle aandacht. Hou het weer goed in de gaten en ga niet overhaast te werk.
Stel alles even uit als de moestuin er nu nog te nat bij ligt.

 • Doperwten kunnen nu worden gezaaid. Week de zaden eerst een nacht en zaai ze de volgende dag per twee op 10 cm van elkaar in rijen.
 • Ook sla heeft absoluut geen problemen met de koele buitentemperaturen. Zaai dun zodat de jonge planten op 1 cm van elkaar boven de grond uitkomen. Nadien kan je ze uitdunnen op 5 tot 10 cm.
 • Alle soorten kool kunnen nu reeds op een wachtbed worden gezaaid om later definitief uit te planten.
 • De tuinbonen staan nu netjes boven de grond. Zaai rond of tussen de rijen wat éénjarig bonenkruid zodat je ze later in het seizoen samen kan oogsten.
 • Neem tijdig voorzorgen tegen slakkenvraat. Een winter zonder strenge vorst betekent een ware slakkenplaag in het natte zachte voorjaar!

graskanten afsteken

Gazon

 • Het is nog iets te vroeg om het gazon zwaar te bemesten en strooi alvast wat kalk net voor een aangekondigde regenbui.
 • Indien nodig kan je het gras ook al eens toppen om het voorjaar mooi en net te starten.
 • Steek de graskanten een eerste maal af voor een mooi ogend resultaat.
 • Denk je na over de aanleg van een nieuw gazon, dan kan je nu nog steeds voorbereidingen treffen. Wacht nog even met zaaien tot de grond wat opwarmt. Graszoden kunnen nu reeds worden aangelegd.
Terug naar boven icoon