menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Vogels voeren: hoe voorkom je ongedierte?

Vogels hebben het steeds moeilijker om geschikte voedselplekken te vinden, vooral in de winter wanneer natuurlijke voedselbronnen schaars worden. Bessen en vruchten raken uitgeput, planten zijn in wintermodus en de meeste insecten zijn ofwel dood of in winterrust. Door onze tuinen vogelvriendelijk te maken en een gevarieerd vogelvoerbuffet aan te bieden, dragen we bij aan het overleven van vogels in onze omgeving. Op deze manier compenseren we het beperkte aanbod in de vrije natuur.

Helaas gaat het voeren van tuinvogels vaak gepaard met het aantrekken van ongedierte en met dit probleem hebben heel wat mensen te kampen. Gelukkig zijn er met een paar simpele aanpassingen en handige tips manieren om muizen en ratten op afstand houden.

Ratten en muizen bezoeken de voederplaats

Voorkom een muizen- of rattenplaag

Muizen en ratten zijn er altijd en ook overal. Ze foerageren vooral 's nachts en gaan dan op zoek naar voedsel. Als er in jouw tuin voldoende eten te rapen valt, dan bestaat de kans dat ze zich bij jou zullen huisvesten. Ze planten zich razendsnel voort en voor je het weet zit je met een vervelende plaag die moeilijk onder controle te krijgen is.

Ook een open voerbak van pluimvee, kippengraan op de grond of een zak graan in de tuinberging zijn een makkelijke bron voor hen. Kippen krijgen stress als er meerdere muizen en ratten in het kippenhok rondlopen. Deze kunnen bovendien ook ziektekiemen overbrengen. Waar ze lopen verspreiden ze uitwerpselen en urine, ook over het voer.

Geef kleine hoeveelheden

 • Voer verschillende kleine porties per dag afhankelijk van het aantal vogels dat jouw tuin bezoekt. Het is belangrijk dat er niks meer rest als de avond valt. Voedsel dat op de grond blijft liggen zal ratten en muizen, die nachtactief zijn, aantrekken.
 • Huismussen eten van zaden uit zadenvoedersiloVul het buffet 's morgensvroeg aan, en nogmaals tegen het einde van de middag. Haal het resterende voer weg als de schemering valt zodat er voor het ongedierte niks meer te eten valt. Vogels hebben vooral 's morgens vroeg nood aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze opnieuw hun buikje rond om de nacht goed door te komen.

Hang het voer in de lucht

 • Hang het voer op aan een voederstation en voorkom met een anti-rattenkoepel dat ratten en muizen naar boven kunnen klimmen. Deze gladde koepel vormt een belemmering waardoor ongedierte niet met het voer kan gaan lopen.
 • Voer dat op een verhoogde voedertafel ligt kan je makkelijker wegnemen als het niet op is.
 • Pindanoten, zonnebloempitten en strooivoer kan je in voedersilo's in een boom of struik ophangen. En ook voor vetbollen en pindakaas zijn er diverse ophangsystemen te verkrijgen.
 • De voedersystemen ophangen aan een dunne waslijn kan eveneens uitkomst bieden.
 • Monteer een opvangschaal onder de silo's om te voorkomen dat er veel voer op de grond belandt.
 • Vogels zoals de merel, heggemus en het roodborstje zoeken hun voedsel toch liever op de grond. Voor hen kan je gebruik maken van een grondvoedertafel om fruit, zaden en meelwormen aan te bieden. Deze kan je 's avonds makkelijk wegnemen.


Bewaar het voer afgesloten

Wanneer vogel- en kippenvoer bewaard wordt in afgesloten containers blijft het niet alleen langer vers, je houdt het tevens buiten bereik van ratten, muizen en ander ongedierte. Laat dus geen zakken graan open en bloot staan in de tuinberging. Knaagdieren bijten moeiteloos door de zakken heen. 

Gooi het graan voor de kippen niet op de grond en leg het niet in een open voerbak. Zo maak je het de ratten en muizen maar al te gemakkelijk! Gebruik speciale voederbakken voor het voer van de kippen, eenden, fazanten,... Met een innovatieve trapbak hebben enkel kippen toegang tot het voer. Een voederton is geschikt voor heel wat sier- en watervogels, fazanten en kippen.


Voer hygiënisch

Vogelvoer dat te lang blijft liggen kan tevens bederven en beschimmelen wat zeer ongezond is voor vogels. Hierdoor kunnen ze ziek worden en in het ergste geval zelfs sterven. Wil je tuinvogels voeren, doe het dan op een hygiënische manier.

 • Door in kleine hoeveelheden te voederen, houd je niet alleen ongedierte weg maar voorkom je eveneens dat het voer nat wordt en er een vieze brij ontstaat.
 • Reinig voedertafels en silo's regelmatig met kokend water. Zaden die onderaan in de silo blijven zitten klitten samen, gaan kiemen en kunnen beschimmelen. Als zaden/pitten klonteren dan gooi je ze beter weg.
 • Vetversnaperingen die te lang blijven hangen, doe je beter weg. Ze bederven snel bij zacht en nat weer en er kan een zwarte waas ontstaan. 
 • Reinig drinkschalen op tijd en stond en zorg steeds voor vers water.
 • Houd de omgeving zo netjes mogelijk en verwijder het teveel aan voedsel dat achter blijft op de grond.
 • Geef geen brood, kaas of producten waar zout in verwerkt is. 

Ongedierte bestrijden

Blijft het probleem zich voordoen of heb je al een plaag die je niet meer de baas kunt, neem dan een kijkje in ons assortiment middelen voor het bestrijden van muizen en ratten of neem contact op met een professioneel bedrijf.


#6030Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).