Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintip_26

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 2 december 2022

Tuintip - Voorbij de langste dag...

De langste dag van het jaar is voorbij en de zomer is zo goed als officieel gestart. Weliswaar licht wisselvallig, maar de temperatuur blijft aangenaam boven de 25°C. Zowel de siertuin als de groentetuin werpen nu hun vruchten af. Overal wordt fruit gevormd en de eerste jonge vogels slaan intussen hun vleugels uit. De zomerbloeiers sieren de tuin en overal gaan insecten op zoek naar lekkers. We blijven voorlopig wieden waar nodig in de tuin naast uiteraard heerlijk barbecueën, aperitieven en eventueel van de zon genieten wanneer ze zich laat zien. Ruik tussendoor eens aan de weelderige rozen alwaar je ze passeert, het is alweer een rozenjaar.

De hagen

Het is nu wel hoog tijd voor de eerste scheerbeurt van bladverliezende en groenblijvende hagen. Na de langste dag van het jaar komt er een duidelijke tweede groeigolf voor vele soorten dus deze week scheren is een must. De juiste snoeivorm is belangrijk. Scheer de haag altijd licht conisch. Als de onderzijde net iets breder is dan de bovenzijde wordt het licht optimaal verdeeld en groeit de haag ook onderaan mooi dicht. Je kan zowel manueel, elektrisch als machinaal scheren. Zorg in ieder geval voor goed geslepen messen en een niet te hete dag. Dit is vooral belangrijk bij het scheren van buxus- en taxushagen. Verwerk het afval in de composthoop tussen het keukenafval en de grassnippers voor een optimaal composteringsproces.

De plantenborder

 • Verschillende plantensoorten krijgen het lastig op echt warme dagen. Hebt u bijvoorbeeld een partij Annabelle hortensia’s geef dan in de ochtend flink water. Je moet niet terugschrikken om deze groep eens per week flink onder water te zetten zodat het water de wortels optimaal kan bereiken. Voorzie ze ook tijdig van plantensteunen.
  Hortensia's verzorgen in de zomer
  TIP: Doe beroep op de natuur voor het bestrijden van allerhande plagen zoals bijvoorbeeld bladluizen. Lieveheersbeestjes en vooral hun larven eten massaal veel bladluizen. Leer ze te onderscheiden en te waarderen en geef hen een leuk onderdak om ze zo een handje te helpen. Ook vogels, vissen, egels, kikkers, padden, salamanders en vleermuizen kan je stimuleren om actief in jouw tuin op insecten te jagen.
 • Anemonen bloeien ca. drie maanden na het planten. Je kan hun bloeitijd dus vrij nauwkeurig bepalen. Door de knolletjes nu nog te planten zullen ze prachtig bloeien als de meeste planten reeds over hun hoogtepunt heen zijn. Laat de bolletjes eens een nacht in water weken alvorens ze te planten. Op die manier zullen ze sneller uitlopen. Kies bijvoorbeeld voor Anemone coronaria De Caen Groep.
 • Klimplanten in de border kan je gemakkelijk vermeerderen door afleggers te maken. Het kweken van nieuwe planten is één van de leukste aspecten voor vele tuiniers. De planten vormen wortels waar een afgelegde tak de grond raakt. Indien je zo’n tak vindt zet hem dan direct vast in de grond of in een pot met kwalitatieve potgrond. Haal de tak in de herfst weg van de moederplant en plaats hem in een koude bak in een mengsel van potgrond en split.
 • Haal ten allen tijde uitgebloeide bloemen van vaste planten en heesters weg om een herbloei te stimuleren.


Het gazon

Onkruid krijgt minder kans als je regelmatig maait: zoals altijd, maai niet te kort en wissel de maairichting regelmatig af. Je mag nog steeds bemesten indien nodig.  Wissel opvangbeurten af met fijne mulchbeurten, op die manier heb je minder afval en heeft het gras minder voeding nodig. Na de hete junimaand is maaien deze week niet echt aan de orde...hopelijk herstellen de meeste gazons na al dit zonnig geweld!

Groententuin

 • Een snelle oogst met zomerposteleinHeb je zin in een supersnelle oogst? Zaai dan zomerpostelein. Je kan dit vrij dicht uitzaaien en laten uitgroeien; na drie warme weken kan je al oogsten. De dikke vlezige blaadjes en stengels kan je in salades gebruiken of heerlijk stoven.
 • De laatste kolen moeten ten laatste nu de grond in zodat je tegen de winter nog van een redelijke oogst kan genieten, gebruik koolkragen ter bestrijding van de wortelvlieg.
 • Snoep zalig van de Oost-Indische kers. Gebruik de peperige bloemen in heerlijke zomersalades.
 • Haal tijdig de vogelmuur (Stellaria media) van de composthoop. Het is één van de meest voorkomende onkruiden en maakt heel snel zaad aan. Als je het tijdig verwijdert, spreid je later op het jaar geen zaden rond wanneer je de compost verwerkt in de moestuin of de plantenborder. Het is goed eetbaar en vitaminerijk. Kippen zijn er gek op.
 • Winterandijvie moet nu ten laatste worden gezaaid.
 • Opgelet: na 21 juni stopt de oogst van asperges en rabarber! Geef de planten extra mest en laat ze kracht opdoen voor het volgende oogstjaar. Let ten allen tijde op voor aspergekevers en hun larven. De larven vreten echt alles kaal. Je kan ze manueel verwijderen of chemisch bestrijden. Chemisch bestrijden doe je het best ’s avonds omdat je dan geen andere insecten zoals bijvoorbeeld bijen treft.
 • Oogst naar hartenlust tuinkruiden en geef regelmatig voeding. Verse tuinkruiden zijn heerlijk in zowat elk keukengerecht.

De vijver

Onderhoudstip van de vijver in juli

 • Let op voor een te lage waterstand. Vul de vijver regelmatig bij en let op het gedrag van de vissen om te zien of de waterkwaliteit goed is (vooral zuurstof). Zuurstofgebrek kan je oplossen door het toevoegen van zuurstofplanten of een luchtpomp met luchtsteentje.
 • Draadalgen wijzen op een goede waterkwaliteit maar zijn zeer vervelend. Ze verstikken planten en vissen. Probeer ze voorzichtig weg te halen door ze rond een stok te draaien en naar de kant te halen. Geef dieren die er eventueel tussen zitten enkele uren de kans terug in het water te geraken alvorens het afval op te ruimen.
 • Controleer de pomp en filter regelmatig op een goede werking!
Terug naar boven icoon