menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 23 juni 2024

Eetbaar groen in maart en april

Afgelopen dagen mochten we proeven van de eerste zachte temperaturen waarbij de zon ons even omhelsde in haar warme zonnestralen. Wat een heerlijk gevoel. Vogels fluiten vrolijk door de tuin en hier en daar verschijnen ook de eerste bloemen terug boven het aardoppervlak. Het is duidelijk, de natuur bereidt zich voor op de komst van de lente!

Goed nieuws dus. Want dit betekent dat de planten stilaan ontwaken uit hun winterslaap en we binnenkort onze eigen moestuingroentjes kunnen kweken. Naast de bekende soorten zoals bieslook, veldkers, peterselie en munt, groeien er in het wild nog heel veel andere eetbare planten. Vaak minder gekend maar even lekker als de varianten uit onze moestuin of de supermarkt. En wachten tot de lente hoef je niet te doen, want zelfs deze maand kan je in de tuin al lekkernijen vinden om te verwerken in stoemp, soep of een frisse salade. Weet hoe je veilig kan wilplukken voor je met jouw plukmand de tuin in trekt.

Maart en april: de start van de lente

Maarts viooltjeBloemen op het bord

Terwijl we nog even wachten op de zomer, laat de natuur terug al wat meer kleur zien. Het Maarts viooltje is daar zo één van. Deze maartse bloeier met paarse bloemen is een laaggroeiende plant die je voornamelijk langs sloten en water vindt. Het liefst houdt ze van halfschaduwrijke plaatsen in een zware humusrijke grond zoals een bosrand. Door zijn vroege bloei, is de plant erg in trek bij vlinders die rond maart al op zoek zijn naar stuifmeel. Gebruik de bloemblaadjes als versiering van diverse salades en desserts of maak er aromatisch schepijs van.

Berkensap aftappen

Berkensap aftappenMaart is het moment om sap uit berken te oogsten. Berkensap bestaat 95% uit water met daarnaast suikers, aminozuren, mineralen, proteïnen en vitaminen. Het zoet en siroopachtig sap is goed om je gezondheid een boost te geven. Ook tegen vermoeidheid, artritis en gewrichtspijn kan het sap wonderen doen. Tap het sap af net voor het blad aan de bomen komt en zodra de sapstroom op gang komt.
Het bekomen van berkensap kan je op verschillende manieren doen. Eén van de meest gebruikte techniek is door bij een gezonde boom in je tuin een duimdikke tak af te snijden en over het overgebleven uiteinde een fles te schuiven. Zorg dat de fles goed vastzit en na één dag heb je al een flinke hoeveelheid opgespaart. Berkensap is in de koelkast houdbaar voor één à twee dagen. Krijg je het binnen deze periode niet op, dan kan je het langer bewaren door in te vriezen. 


Thee met verse bladeren

In maart en april kunnen de dagen nog fris aanvoelen. Daarom is een heerlijke tas warme thee altijd welgekomen. Heel wat planten leveren in deze periode jong blad dat hiervoor geschikt is. Zo kan het jonge blad van de berk gebruiken, het jonge blad van de framboos of het blad van het duizendblad (ook lekker in recepten van homemade lemonade). Ook de bladeren van de bosaardbei zijn heerlijk, al dien je goed op te letten dat je ze plukt van de witte bosaardbei en niet van de giftige gele soort! Liever iets specialer als thee? Droog dan de opvallend gele bloemen van de gaspeldoorn en overgiet ze met kokend water. Breng op smaak met honing.

Kruidige pannenkoeken

Pannenkoeken met wilde kruiden. Niet meteen het soort dessert waaraan je zou denken op een zondagse namiddag. Maar toch is het rond Diest en Aarschot in België al honderden jaren traditie om van de jong geplukte scheutjes boerenwormkruid pannenkoeken te maken. Van gebruik als medicijn tot een lekkernij voor jong en oud. 
Boerenwormkruid gebruik je rauw best met mate. De plant bevat een grote hoeveelheid aan thujon, een giftige stof die enkel aanwezig is in de oudere bladeren. Wanneer je oudere bladeren gebruikt, verwerk of stoof je deze best in gerechten als stoemp, cake... Dit reduceert het aantal thujon waarbij dit bij normale inname geen schade geeft.

Diesterse kruidenkoek

Ingrediënten

  • Kruidige groene pannenkoek1 kg patisseriebloem
  • 3 eitjes
  • 4 eetlepels suiker
  • 1l melk
  • 200 gr jonge scheutjes boerenwormkruid
  • snuifje zout
  • naar smaak: vanillepoeder of wat citroensap
  • naar wens: paardenbloemblaadjes en/of madeliefjes (de bloemetjes)
  • topping: siroop en bruine suiker

De bereiding verloopt zoals bij een gewone pannenkoek. Meng alle ingrediënten behalve de kruiden samen. Doe daarna de gewassen en gehakte kruiden als laatste door het beslag. Bak grote en niet te dunne pannenkoeken in wat boter of (kokos)olie. Werk af met bruine suiker of siroop.

#5854
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).