Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/herken_en_bestrijd_de_buxusmot

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 september 2021

Herken en bestrijd de buxusmot

buxusmot bestrijdenZe zijn dit jaar niet zo talrijk aanwezig als de afgelopen jaren, maar de derde generatie buxusmotten zijn aan hun opmars begonnen. Door het extreme weer deze zomer, bleef de populatie beperkt maar wie een tuin heeft, heeft ze ongetwijfeld deze week al gespot. De groen met zwartgevlekte rupsen zijn de laatste generatie van dit jaar die op zoek zijn naar een lekker hapje in de tuin. Helaas houden ze allemaal van één bepaalde plant: de buxus. Alle buxus nu gaan verwijderen, is niet nodig. Een goeie bestrijdingsaanpak echter wel. 

De tweede generatie motten zijn eind september uitgevlogen om hun eitjes te leggen. De eitjes komen midden september uit, die we stilaan in veel tuinen zien opduiken. Het is de laatste generatie rupsen van het jaar, die zich rond oktober gaan klaarmaken voor de winter, door een wit omhulsel te spinnen tussen de buxusbladeren. Hierin houdt de jonge rups een winterslaap (diapauze) tot aan het einde van maart, afhankelijk van het weer. Door het verwijderen van de buxus, overwinterd de rups ook vaker ondergronds. Ze nu bestrijden is nodig om volgend jaar geen grotere populatie te krijgen.

Herkennen van de schade

  • Aantasting van de buxusmotrups herkennenWanneer de eitjes net zijn uitgekomen, is de schade nog niet te zien. De kleine rupsjes leven aan de onderzijde van het buxusblad en schrapen geleidelijk aan het bladmoes weg. Van bovenaan gezien lijken de bladeren versierd te zijn met een grillig lijnpatroon.
  • De schade wordt pas zichtbaar wanneer de rupsen groeien. De happen uit het blad worden steeds groter en na enkele dagen blijft er enkel nog een kale twijg over. Tussen de afgebeten twijgen is er enkel nog een kluwen aan spinsels overgebleven met bruine bladeren, grauwgroene uitwerpselen en de resten van vervelde rupsen en poppen.
  • Is er een grote populatie buxusrupsen aanwezig, dan kan de buxus helemaal kaalgevreten worden. De plant kan zich na 6 tot 8 weken opnieuw herstellen en hoeft niet meteen verwijdert te worden. Geef de plant voldoende bemesting, zodat ze een goede weerstand heeft.

Herkennen van de mot

De buxusmot kent twee stadia: van buxusmotrups tot het ontpoppen naar de buxusmot:

  • De jonge rupsen zijn minder te herkennen: door hun vuil geel kleur zijn ze moeilijk te zien. Eens ze groeien verandert de kleur naar felgroen met een zwart gestipt patroon langs de zijkant en een zwarte blinkende kop vooraan. De lange haren zijn bijna niet zichtbaar maar kunnen voor veel irritatie zorgen. De rupsen vervellen tot zeven keer toe en worden 4 cm lang. De rupsen planten zich voort tot drie generaties per jaar.
  • De rupsen ontpoppen zich tussen de bladeren van de buxus tot een helderwitte nachtvlinder met een bruine rand rondom de vleugels. Zowel de kop als het achterlijfje van de buxusmot zijn bruinkleurig. Uitzonderlijk kan de mot ook helemaal bruin zijn. De motten hebben een grote van 4 cm en vliegen vooral 's nachts. 


Buxusmot bestrijden

  • Buxusmotten populatie bestrijdenWanneer de motten nog aanwezig zijn, kan je verspreiding tegengaan door de mannetjes te lokken in een val met vrouwelijke feromonen. De mannetjes zitten vast en kunnen zich niet meer voortplanten waardoor de vrouwtjes onbevrucht achterblijven. Er worden geen eitjes gelegd waardoor de populatie uitdunt.
  • Wanneer de rupsen al aanwezig zijn, kan je de buxus bestrijden met bio-insecticide. Het product wordt opgenomen door de plant waarna het in het blad terechtkomt. Elk vraatzuchtig en zuigend insect dat van de plant eet, wordt snel gedood. Op deze manier tref je ook de rupsen die diep in de struik aanwezig zijn.
  • Een ander en doeltreffende manier om de rupsen aan te pakken is het gebruik van aaltjes. De aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de rupsen, tasten de planten niet aan en doden de rupsen van binnen af aan.
#5939

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte