Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/regenton,_de_sleutel_tot_een_duurzame_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 maart 2023

Een eenvoudige stap naar een duurzamere toekomst

De regenton is de laatste jaren meer dan ooit een must geworden in onze tuinen, vooral in stadstuinen met veel verharding. Het is een eenvoudige en effectieve manier om regenwater op te vangen en op te slaan voor later gebruik. Zeker tijdens de drogere periodes van het jaar, is het extra water welgekomen. Ben je dit jaar van plan om een regenton te plaatsen? Lees dan eerst onze tips die je helpen bij het correct opzetten ervan.

De voordelen

Hoe plaats je een regenton in je tuinRegenwater is goed voor je tuin en portemonnee! Door de zachtheid van het water, is het ideaal voor bewatering van planten en bomen in de tuin, waardoor je minder stads- of grondwater dient te gebruiken. Dit helpt niet alleen bij het besparen op drinkwater, maar ook op het eindtotaal van jouw waterfactuur. 

Naast het eigen verbruik, heeft regenwater opvangen nog meer voordelen. Het vermindert ook de wateroverlast in de tuin die ontstaat tijdens periodes van hevige regenval. Hoe minder er in je tuin belandt, hoe kleiner de kans is op overstromingen en erosie. Overtuigd van het gebruik? Een reden te meer om er nu één aan te schaffen!


Hoe plaats je een regenton

De standplaats

Zowel in een grote als kleine tuin, alsook op een balkon is het mogelijk om er eentje te plaatsen. Want regentonnen bestaan er in alle vormen, maten en kleuren. Als je meer dan genoeg ruimte hebt voor een tweede exemplaar, dan kan je met een overloop beide tonnen aan elkaar koppelen zodat je dubbel zoveel regenwater kan opvangen. Ga voor fris en helder water door de ton op een schaduwrijke plaats te installeren. Muggen zullen op zoek gaan naar het stilstaand water om hun larven te droppen. Zorg er daarom steeds voor dat de ton goed is afgesloten met een deksel.


Wat heb je nodig

De plaatsing

tips bij het aansluiten van een regentonOm de regenton correct te plaatsen, zijn er een aantal stappen van kracht om te volgen. We helpen je even op weg.

  1. Meten is weten. Om de inlaatopening op de juiste hoogte te plaatsen, meet je de afstand tussen de grond en de inlaatopening van jouw regenton. Teken met de stift af op de regenpijp en zaag op die hoogte een stuk van ca. 5 cm uit de pijp.
  2. Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp (zonder vast te lijmen). Het kan helpen om de beugels van de pijp tijdelijk los te maken.
  3. Koppel de vulautomaat met de regenpijp met behulp van een afvoerpijpje. Controleer of alle onderdelen goed passen en schuur waar nodig bij met het schuurpapier. Zit alles goed? Lijm de onderdelen dan vast aan elkaar met pvc-lijm en het opvangen kan beginnen.

Wil je nog meer tips?

Lees dan ook zeker volgend artikel over:

En hoe je overstroming aan regenwater in de tuin kan vermijden door een aantal duurzame aanpassingen te doen:

#6035Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon