menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Hoe plaats je een regenton?

Voordelen regentonRegentonnen zijn tegenwoordig onmisbaar geworden in onze tuinen, vooral in stedelijke omgevingen met veel verharding. Het is een eenvoudige en effectieve manier om regenwater op te vangen en te bewaren voor wanneer je het nodig hebt. Vooral tijdens drogere periodes is dat extra water een zegen.

Overweeg je dit jaar om een regenton te installeren? Lees dan eerst onze handige tips om je te helpen bij een succesvolle opstelling

Voordelen regenton

Regenwater: goed voor je tuin én portemonnee! Dankzij de zachtheid van regenwater is het ideaal voor het besproeien van je planten en bomen in de sier- en moestuin, waardoor je minder stads- of grondwater hoeft te gebruiken. Dat betekent niet alleen besparingen op je waterrekening, maar ook op het drinkwaterverbruik. Dit draagt bij aan een duurzamere levensstijl!

Maar er zijn nog meer voordelen aan regenwateropvang! Het helpt ook bij het beheren van regenwaterafvoer tijdens zware regenval, waardoor wateroverlast in de tuin wordt verminderd. Dit kan helpen bij het voorkomen van overstromingen en erosie. Kortom, een regenton is een handige en milieuvriendelijke investering voor elke tuinier!

Regenton plaatsen

Of je nu een grote tuin, een kleinere tuin of zelfs alleen een balkon hebt, er is altijd wel ruimte voor een regenton! Met regentonnen die beschikbaar zijn in allerlei vormen, maten en kleuren, is er voor elk wat wils. Er bestaan zelfs opvouwbare regentonnen voor periodiek gebruik! En wist je dat je, als je ruimte hebt voor een tweede exemplaar, beide tonnen kunt koppelen met een overloop? Zo verdubbel je eenvoudig je regenwateropvang!

Vergeet niet dat de locatie van je regenton belangrijk is voor de waterkwaliteit. Plaats hem bij voorkeur op een schaduwrijke plek om te voorkomen dat het water te snel opwarmt en om algengroei te minimaliseren. En laten we die vervelende muggenlarven vermijden! Houd de ton goed afgesloten met een deksel om te voorkomen dat muggen hun eitjes in het water leggen. Zo geniet je altijd van fris en helder regenwater!

Wat heb je nodig

De plaatsing

tips bij het aansluiten van een regentonKlaar om je regenton op de juiste manier te installeren? We nemen je graag mee door de belangrijkste stappen.

  1. Meten is weten. Om de inlaatopening op de juiste hoogte te plaatsen, meet je de afstand tussen de grond en de inlaatopening van jouw regenton. Teken op de regenpijp af met een stift en zaag op die hoogte een stuk van ca. 5 cm uit de pijp.
  2. Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp (zonder vast te lijmen). Het kan helpen om de beugels van de pijp tijdelijk los te maken.
  3. Koppel de vulautomaat met de regenpijp met behulp van een afvoerpijpje. Controleer of alle onderdelen goed passen en schuur waar nodig bij met het schuurpapier. Zit alles goed? Lijm de onderdelen dan vast aan elkaar met pvc-lijm en het opvangen kan beginnen.

Wil je nog meer tips?

Lees dan ook zeker volgend artikel over:

En hoe je overstroming aan regenwater in de tuin kan vermijden door een aantal duurzame aanpassingen te doen:

#6035Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon