Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/werken_met_berkentakken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 24 juli 2021

Werken met berkentakken

Haal de lente in huis met tulpen, ranonkels en berkentakken! Eenvoudig, mooi en niet duur!

Benodigdheden voor dit lentestuk

  • Langwerpig plastic schaaltje
  • Steekschuim
  • Wikkeldraad
  • Soepele takken van de berk
  • Ranonkels
  • Tulpen

Hoe ga je te werk?

Knip de takken op gelijke lengte. Knip 2 lange stukken van de wikkeldraad en plooi in 2.
Neem een bundeltje van ongeveer 5 takken, steek dit tussen de geplooide wikkeldraad en tors een aantal keer zodat de takken in groep stevig blijven zitten. Doe dit verder totdat je een matje op gewenste maat hebt gemaakt. Maak je plastic schaaltje vast aan de takken en leg er het natgemaakte steekschuim op. Je kunt eventueel het begin en einde van je matje aan elkaar bevestigen. Zo ben je zeker dat dit niet zal openvallen.
Kuis je bloemen en steek de tulpen heel kort in het steekschuim. Deze zullen na een paar dagen boven de takkenstructuur uitsteken doordat ze nog een aantal centimeter doorgroeien. Verwerk de ranonkels trapsgewijs. Je lentestuk is klaar!

Handig om weten

Ranonkels hebben niet veel water nodig. Gebruik steeds degene die al wat open staan en geen knopjes. Als je toch graag een groen accent in je stuk wil kan je een tulpenblad ertussen klemmen. Wil je graag een speels effect kan je er Muehlenbechia over draperen.
Zijn je bloemen verwelkt? Steek er een nieuw stuk steekschuim in en gebruik andere bloemen. Het weven van het matje vergt wat tijd maar is zeker niet verloren.

Succes!

#3133

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be