Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/waarom_een_eigen_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 13 juni 2021

Waarom een eigen tuin?

ontspanning in de tuin
Een tuin om te ontspannen.... heeeeeerlijk.

Een tuin kan uw leven aangenamer maken, gezonder en kleurrijker. Het is een manier om uw leefruimte te verleggen naar buiten, voor eigen voedselvoorziening in te staan of om tussen prachtige bloemen te vertoeven. We nemen je even mee in alle aspecten dat een tuin een voordeel kan zijn:

Uw eigen privé-uitje
Stel je voor dat je in de eigen tuin kan ontspannen in de schaduw en om van de sleur van het dagelijks leven even te ontsnappen. Deze reden halen vele kleine tuiniers aan om te starten met hun eigen tuintje. Groot hoeft het daarom niet te zijn, als het maar rustgevend werkt en je de mogelijkheid kan geven om eventjes uit te blazen.

dieren in de tuin
Is er plaats aanwezig? Denk dan zeker aan de dieren in de tuin

Een plaats voor ontspanning
Een tuin kan bovendien een ideale plaats zijn om een romantische tête-à-tête te houden of een gezellig moment met vrienden of familie. Er zijn hiervoor enkele zaken nodig die dit kunnen realiseren: enkele comfortabele tuinstoelen of zetels, schaduw door een grote boom, parasol of pergola.
Wanneer de mogelijkheden het toelaten kan een zwembad of zwemvijver eveneens een manier zijn om te relaxen.

Een plaatsje voor kinderen en dieren
Tenzij je in een boomhut woont, is een tuin de dichtste en waarschijnlijk de eenvoudigste manier om in contact te komen met de natuur. Een tuin is eveneens een bron van leven voor allerhande dieren. Want de natuurlijke habitat van bijvoorbeeld egels, kikkers, vlinders, vogels en andere tuindieren verdwijnen steeds meer en meer.
Een tuin waarin de vogels gevoederd kunnen worden, waar je kan genieten van mooie vlinders en luisteren naar de bijen is een ideale manier om te ontstressen. Het is eveneens een unieke kans om kleine kinderen om te laten gaan met (huis)dieren om zo later begaan te worden met de natuur.

Kinderen en huisdieren in de tuin
Opgroeien tussen het groen, wie zou dat niet willen?

Snijbloemen en bloemstukjes uit eigen tuin
Een bloemstuk maken met bloemen uit de eigen tuin kan bijzonder veel voldoening geven. Er zijn al wat bloemen die zich beter lenen om te gaan bloemschikken dan andere. Daarom is het interessant om een grote verscheidenheid aan bloemen te hebben in de eigen borders. Is er voldoende plaats voorhanden? Hou dan zeker een border apart met verschillende snijbloemen, zodat je je nadien niet schuldig hoeft te voelen dat de sierborders half leeggeroofd werden.

bloemschikken met bloemen uit eigen border
Bloemschikken met bloemen uit eigen border

Vers fruit en groente
Een ander en heerlijk aspect van een tuin is dat hij u kan voorzien van dagelijks verse groenten, fruit en kruiden. Zo weet je zeker wat er met de groenten is gebeurd, want niet kan gezegd worden van voedingswaren in de winkel. Een tip is om de vergeten groenten te gaan telen die je nergens anders te koop zou vinden.

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Invulling voor de tuin geef je zelf, maar bedenk dat dit niet overhaast moet gebeuren. De allermooiste tuinen zijn een werk van vele jaren. Heb je een idee om een deel van de tuin aan te leggen, maar twijfel je of dit wel zal lukken? Dan helpen de specialisten op het Tuinadvies-forum je graag verder. Vaak met goed geïllustreerde praktijkvoorbeelden.
Neem dus een kijkje op het meest bekeken forum op gebied van tuin.

#3093