Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintips_voor_de_maand_mei


https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 17 mei 2022

Tuintips voor de maand mei

Moestuinieren
Zo'n malse regen betekent het startschot voor een paar dagen intens moestuinieren. Plant uien en sjalotten, tuinbonen en erwten. Op de plekken waar bloemkolen, broccoli en spinazie komen, hoort een fikse portie organische mest - het zijn bijzonder gulzige groenten. Kippen- en koeienmest is prima; op arme grond gebruik je beter een krachtiger mest, bijvoorbeeld met Guano del Peru.

Terrasplanten
Popel je al om je terrasplanten naar buiten te halen? Heb nog wat geduld; pas vanaf midden mei is alle gevaar voor nachtvorst geweken en mogen de eenjarigen naar buiten. Plant zeker wat Juffertjes-in-‘t-groen, slaapmutsjes, papavers en groot kaasjeskruid in je tuin. Met wat geluk zaaien ze zich jaar na jaar opnieuw uit. De hommels zullen je dankbaar zijn.

Snoeimoment
Ben je klaar voor het grote snoeimoment van het jaar? Hagen en snoeivormen mag je de komende weken flink onder handen nemen. Spaar je lichaam en knip liever elke dag een stukje dan alles in één keer. Probeer een bewolkte dag uit te kiezen: zo is er minder kans dat de plots aan de zon blootgestelde jonge bladeren verbranden. Taxus en buxus kunnen na de snoei wel wat aangepaste organische mest gebruiken.

‘Maisha’
Wist je dat de meter van Naturen ook meter is van een roos? 'Maisha' bloeit met prachtige rozerode bloemen met een geel abrikoos hart, de hele zomer door. Deze Belgische creatie van Lens Roses past met haar 80 cm perfect in de border. Belangrijk voordeel: ze is niet gevoelig aan ziektes. Koop je deze roos, dan steun je de vzw Maisha in Congo. Doen dus!

Aardbeien
Mmm! Met al die zon smaken mijn aardbeien zoeter dan ooit. In mijn veldje groeien verschillende soorten door elkaar. Elsanta en Elvira dragen deze maand volop vruchten; van Ostara en Mara des Bois pluk ik (weliswaar kleinere) aardbeien tot in september. De lekkerste? Dat zijn de bosaardbeien. Hoewel het wel wat langer duurt voor je een handjevol bij elkaar hebt geplukt... En het is bovendien een superbodembedekker.

 

#3128I love my garden

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be

Terug naar boven icoon