Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintips_voor_de_maand_maart

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 17 september 2021

Tuintips voor de maand maart

Winterakoniet
Wanneer de winterakoniet (Eranthis hyemalis) z'n bloempjes opent, vliegen de allervroegste bijen er meteen op af voor de eerste nectar. En wanneer de zaadjes straks rijp zijn, komen de mieren hun 'mierenbroodje' ophalen. Winterakoniet maakt speciaal voor hen een voedselrijk aanhangsel aan elk zaadje; als dank verspreiden de mieren het zaad. Slim gezien!

Tijd om op te ruimen
Stilletjes aan mag je aan opruimen denken. Knip de grootste stengels en langste grassen in de border af (maar laat de rest nog even staan), snoei je rozen flink in en hou al een rondje onkruid. Straatgras en kleine veldkers beginnen zich al uit te zaaien! Laat de droge bladeren en takjes in de border en onder de haag liggen: er leven tal van nuttige insecten in deze rijke humuslaag.

Bloembollen
Niets zo leuk als een kleurrijk hooilandje of gazon vol krokussen, wilde narcissen en blauwe druifjes. Maar wist je dat die vroege bloembollen ook erg nuttig zijn voor bijen en hommels? Die vinden er namelijk de allereerste lentenectar. Hang meteen wat nestkastjes tegen een zonnige muur voor de solitaire bijen; die verlossen je straks van de bladluizen.

Slakken
Amper wordt het een graadje warmer of de slakken trekken op oorlogspad. Een huisjesslak is zo goed als onschuldig, en eet vooral dood plantenmateriaal. Maar naaktslakken doen zich nu al flink te goed aan die allereerste scheutjes van jouw asters en riddersporen. Gebruik ecologische slakkenkorrels; die zijn onschadelijk voor slakkenetende dieren als merels, lijsters, egels en padden.

 

#3126

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be